Täällä kierto päällä Niben kautta. Tekisi mieli laittaa päädyn vessaan liiketunnistin ja hoitaa kierto sillä.
Onko kokemuksia liiketunnistinohjauksesta, kuinka kauan menee että vesi on putkessä lämmintä? Jos vain käsiä menee pesemään, tuosta ei ole mitään iloa. Taas jos vessassa tekee muita toimia, kuvittelisi tuon olevan optimi?
Itsellä kiertoon olisi tarvetta myös. Tällähetkellä maalämpöpumpusta kauimmaisessa talon nurkassa on khh, ph ja vessa missä olisi etua että vettä saisi nopeampaa kuin nyt. Kuitenkin jatkuvasta/ajastetun kierron ajatuksesta olen luopunut, koska tarvetta kahden ihmisen taloudessa noissa tiloissa kuitenkin kohtuullisen vähän. Talosta kuitenkin löytyy vessa mihin käsinpesu vesi tulee miltei välittömästi.
Alkuun ajattelin myös liiketunnistinta joka käynnistäisi kierron aina joksikin aikaa. Luovuin kuitenkin ajatuksesta sen takia että khh:n johon tunnistinta ajattelin on paljon muutakin liikennettä kuin sellaista missä tarvitaan lämmintä vettä. Kuitenkin varauksen olin liiketunnistimelle jo tehnyt mutta korvasin sen sittemmin painonapilla. Laiskuus on vain verottanut sen verran että kytkentä on vielä suorittamatta. Ajatus kuitenkin oli sellainen että ainakun tietää tarvitsevansa vettä niin silloin napsauttaa tuosta napista niin kiertopumppu pyörittelee sitten vettä jakotukille esim 5-10min ajan jolloin esim suihkuun mennessä vettä ei tarvise enää odotella vaan se on jo valmiiksi sitten lämpöisenä hollilla. Yleensä kuintenkin kun tuohon tilaan tulee riisuu aluksi itsensä ja silloin on hetki aikaa siihen kun vettä tarvitsee. Keskukseen on ostettuna viiverele tätä varten.
Jos ylimääräinen nappienpainelu tuntuu liian vaivalloiselta niin sitten on pakko tyytyä erilaisiin muihin ohjauksiin ja ajastuksiin. Ainakin Viessmannissa käyttöveden kierrolle saa asetettua kellonajat sekä kierron määrän esim 5/5 tai 5/15 tai 5/25 eli ensin käyntiaika ja sitten lepo. Ja kierronhan voisi vaikka ajastaa 6-8 ja 15-22 väleihin. Tosin itse teen vuorotyötä joten epäsäännöllisen rytmin takia noista ei paljon apua ole.
Ja jos oikein haluaa hifistellä niin sitten samaan voi yhdistää vielä kotona-poissa napin. Kun ketään ei ole kotona niin kierto pudotetaan pois päältä. Itsellä sama perus 6+6 kytkin kääntää ilmanvaihtokoneen poissa asentoon ja kytkimen toinen osa kääntää sitten vesimittarin jälkeisen moottorikäyttöisen palloventtiilin kiinni jolloin vesivahinkoa ei luulisi syntyvän.. Jollei sitten jotkut liitokset ennen tuota korkkaa... Tuon 6+6 painikkeen vipuosan korvasin yksiosaisella jotta yksi kytkin tekee samalla kaksi asiaa.
Itsellä jakotukille khh:n menee 22x3.0 ja tuon pituus on noin 15m. Jakotukilta sitten lähtee 15x2,5 pexillä eri käyttöpisteille vesi. Kuvitellaan että haara tuosta on vaikka 4m. Teknisessä tilassa on vielä tuon lisäksi muutama metri kuparia joten lisätään syttöputken pituuteen muutama metri.
22x3,0 putken tilavuus on 0,2l/m
15*2,5 putken tilavuus on 0,0785l/m
(15+3)*0,2+4*0,0785=3,6+0,3=3,9l
Suihkussa on virtaama 12l/min tällöin vedentuloa joutuu odottamaan 3,9/12*60=20 sekuntia
Khh altaan hanassa virtaama on 9l/min, tällöin odotusaika 3,9/9*60=26 sekuntia
Vessan hanassa virtaama on 6l/min, tällöin odotusaika on 40 sekuntia.
Itsellä käyttöveden kiertopumppuna on Wilo-Star-Z NOVA, periaatepiirroksissa käyttövedelle oli piirretty 0,05l/s virtaus.

3,6/0,05=72s eli luulisin että noin 1min 15 sek menee siinä että kiertopumppu pyöräyttää veden tuonne jakotukille. Laskuihin on helppo vaihtaa omat arvot niin voit arvioida miten tuo voisi toimia. Saattaa olla että kiertopumppu jaksaa kierrättää vettä hiukan rivakammin tuolla putkistossa jolloin aika olisi vielä lyhyempi. Tietysti kierron olisi hyvä ainakin jatkua muutamia minuutteja jotta putket eivät jäähdyttäisi vettä heti.
Joskus itsekseni mietin tätä asiaa mutta tulipahan nyt sitten oikein laskettuakin....
