Eli taitaa pumppukin pyöriä tällä hetkellä vähän turhan lujaa? Käyrästön perusteella tuottaisi talon vaatiman virtaaman vielä 80 pa:n painehäviöllä ja ihan sitä kokoluokkaa ei taita tällainen 14 rinnakkaisen jakotukin järjestelmän kokonaispainehäviöt olla.
Omassa tapauksessani mulla on pumppu pyörinyt aina täysillä. Lattialämmityksen painehäviöt kasvavat todella nopeaa virtauksen kasvaessa. Ainakin tuolla omalla 16mm putkella.
Laitoin tuohon kuvan viereen mihin merkkasin muutamia asioita. Vihreillä pallukoilla on merkattu pumpun maksiminostokorkeus eri virtauksilla.
Punainen pallukka on kaikkien kolmen jakotukin painehäviö mitoitusvirtaamalla. Pikkuiset punaiset pisteet oletettuja pisteitä kuinka painehäviö kehittyy eri virtauksella.
v. sininen pallukka on virtaus missä on talon jakotukkien painehäviöt mitoitusvirtaamalla.
T. sininen pallukka on virtaus mikä on saatu laskennallisesti silloin kuin pelkästään talon jakotukit oli kytkettyinä.
Eli kuten kuvasta voi päätellä niin todellisuudessa toteutuvat painehäviöt ovat suuremmat kuin mitä pelkästä ll-suunnitelmasta katsottuna näyttää... (itsellä painehäviötä kasvattaa mm maalämpöpumpun sisäiset häviöt mm lauhduttimessa)

Kyllähän tuo säätö saattaisi noin onnistua. Omasta mielestäni linjasäätöventtiileillä kannattaisi kuristaa niin vähän kuin mahdollista. Tällöin kiertovesipumppu ei tee turhaa työtä liian kuristettua piiriä vasten. Ajatus olisi nimenomaan saada vain kaikki virtaukset kohdilleen niin kaikki linjasäätöventtiilien perässä olevat tukit olisivat juurikin suhteessa toisiinsa oikeissa lukemissa. Sitten homma tehtäisiin joka ll.piirille vastaavalla tavalla ja lopuksi mikäli virtausnopeudet ovat jokapaikassa esim 1,25 kertaa pyydetty arvo tällöinlaskettaisiin kiertopumpun tehoa.
Arvoihin kuristamallahan asia menisi niin että tehtäisiin lisää kuormaa pumpulle kuristamalla piirejä kunnes pumppu ei jaksa enää enempää. ts teho menee hukkaan.
Kuka teillä tätä säätöprojektia siellä taloyhtiössä on suorittamassa?
Tuli samalla mieleen että onko yläkerrassa lattialämmitysputket betonissa valussa vai esim gyprokien alla lämmönluovutuslevyjen päällä? Mikäli ratkaisu on jotain muuta kuin betonivalu, on lämmönjohtuminen sieltä huomattavasti huonompaa kuin esim jos alakerrassa lattialämmitysputket ovat betonivalussa. Tämä voisi osalta osaltaan selittää viileyttä ylhäällä. Myös lattiamateriaali vaikuttaa. Asiasta on täällä monessa ketjussa höpinää...
Tämä tälläinen maallikon järkeily ja tosiaan itsellä ei sen kummempaa kokemusta ole kuin omasta järjestelmästä. Mutta korjatkoot joku joka tietää paremmin ja pohdinnat on reisillään...