Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: C9 ja yhdistetty lämmityskattila ja energiavaraaja  (Luettu 3170 kertaa)

Poissa juupeli

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 5
  • IVT Greenline HT Plus C9 + 190m
Saneerauskohteessani purettiin pois muutaman kuution yösähköllä lämmennyt varaaja. Varaaja oli yhdistetty vielä vanhempaan mutta täysin toimivan Högforsin Maxi lämmityskattilaan. Kun kerran pannuhuoneessa vapautui reilusti tilaa ja harrastan satunnaista puupolttoa, halusin säilyttää kattilan ja toimiihan se varajärjestelmänäkin mm. mahdollisen pidempiaikaisen sähkökatkon aikana. Rinnalle asennettiin HT Plus C9 pumppu. Pumpun ja Högforsin väliin tuli 500 l energiavaraaja ja siihen erillinen Ouman säätö, periaate selvinnee kuvauksesta:

Kun puuta ei polteta pumppu lämmittää oman käyränsä mukaisesti ja kolmitieventtiili on täysin auki varaajaan päin ja maha kiinni. Kun puuta aletaan polttaa nousee varaajan lämpö ja tapahtuu seuraavaa:

Lämpöpumppu sammuu ja Ouman säätää kolmitieventtiiliä, niin että menovesi pysyy sopivan lämpöisenä. Kun puun poltto loppuu; varaajan lämpötilan laskiessa Ouman avaa kolmitieventtiiliä kunnes se on täysin auki ja menoveden jäähtyessä pumpun käynnistyslämpötilaan pumppu käynnistyy ja hoitaa lämmityksen siitä eteenpäin.

Nyt olen testannut toimintaa kummassakin "moodissa". Pelkkä pumppulämmitys toimii moitteettomasti, käyrän vaan on oltava sama tai hieman isompi kuin pumpun oma.

Kun lämmitän kattilalla varaajaa, sekin toimii lämmityksen suhteen ok, pumppu lopettaa toimintansa kun haistelee että menovesi on tarpeeksi lämmintä. Se mikä tuntuu olevan tässä moodissa ongelma liittyy käyttöveden lämmittämiseen. Minulla on lämminvesikierto ja kylmän veden tulopuoli on asennettu kiertämään energiavaraajan kierukan kautta, se siis esilämpiää kun varaajassa on lämpöä. Pumpun T3 anturi haistelee pumpun oman kaksoismanttelivaraajan käyttöveden lämpötilaa ja aika ajoin pumppu alkaa lämmittaa oman varaajansa käyttövesipuolta (47-51 astetta). Tätähän ei järjestelmä tässä moodissa kaipaisi koska energiavaraajassa lämpötila oli mielestäni riittävän iso lämpimän veden tuottoon (oli yli 60c) . Ongelmasta tietysti selviää kun katkaisee pumpusta virran mutta se ei ole käytännöllistä. Onko ideoita kuinka kytkentää tai anturimittausta tulisi entrata jotta systeemi toimisi tältäkin osalta ok?