Joo, Rauskin mainitsema aiempi aihe hyvä lähde....
Tietämättä asiasta sen enempää:
- maapiirin nesteen virtaus-nopeus/määrä ei vaikuta kaivon maksimi tuotto kapasiteettiin.
- (epäilen että) pitkässä putkessa virtaus menee kaikilla nopeuksilla osaksi laminaariseksi. Onneksi matka on pitkä verrattuna putken halkaisijaan, joten oletettavasti ei huolen häivää...
- MLP repii lämmönvaihtimessa maanesteestä käydessään aina lähes saman määrän tehoa (paitsi COP ero lämpöeron ja tulevan nesteen funktional, josta en ole käyrää nähnyt saati saanut mitattua), oli maapiirin virtaus mikä tahansa (järkevällä toiminta-alueella).
- maapiiriä et voi säätää kuin P3:n nopeudella (helpottaa kummasti)
Kun viisaammat on kertoneet (ja toimittaja kuten IVT manuaalissa ja Thermia Optimum:n toiminnallisuudessa vahvistaneet), että vaihtimen maapiiripuolen optimi lämpöero on 3-4 astetta, P3 pumpun asennolla ei kannata päätään vaivata:
- mutasihti puhtaaksi
- GT10 ja GT11 ero mahdollisimman lähelle tavoitetta vaihtamalla P3:n asentoa (virrattomana

)
- Seuraan kerran, kun maapiirin erolämpö nousee, tarkasta vain mutasihti. Pitäisi palautua alkuper. jos piiri puhdas....
Turhalla teholla viittasin P3-pumpu asentoon, jossa maapiirin nestettä pyöritetään turhan kovalla virtauksella joutumalla vaihtimen optimin ulkopuolelle:
- COP laskee (kerrotaan) (ottoteho kasvaa)
- P3 kuluttaa pumpusta riippuen 30-50% lisää tehoa (ottoteho kasvaa)
Mutta, mutta. Jos todella ulkona oli vain -1.4C ja ulkolämpö ei ollut menossa kovaa alaspäin (jolloin pysätys-ohje muuttuu lämpösykin aikana), käyntiaste kuulostaa turhan vahvasti osatehoiselta?
51 / (51+27) = 65%
Voisi yrittää arvata että maksimi sisä-ulkolämpöero tälle systeemille:
(18 - -1.4) / 65% = n. 30 ast. => ulkolämpö n. -12C, kun sähkö oltava mukana? (jos COP pysyy samana).
Kannattaisi varmaa mitata hieman pidempi jakso? Mitkä sulakkeet / asetukset lisälämmölle?