Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Vanha kohde nykyaikaan  (Luettu 1686 kertaa)

Poissa amatööri

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumi
Vanha kohde nykyaikaan
« : 11.09.20 - klo:13:42 »
Niin vain taitaa tänäkin vuonna tulla lämmityskausi vastaan ja mieluusti sitä hakisi vaihtoehtoja ostopuulle. Iso kiinteistö (kattilakin on toki iso, mutta jo vanhahko), kuvassa kaavio tilanteesta ja hahmotelmaa.

Selvennyksiä: Kuopion pohjoislaitamilla 1900-luvun taitteen molemmin puolin rakennetut hirsirakennukset, 80-luvun alussa vaihdettu ikkunat ja paranneltu alapohjan eristystä. Tällä hetkellä patterilämmitys (myös 80-luvun alun asennus), haaveissa käyttää lattiat auki ja pistää lämmönsiirtolevyt ja putket lattiaan. Lämpökeskus nyt erillisessä rakennuksessa, josta kanaalit (punaiset viivat) 25 metriä oikeanpuoleiseen ja siitä 40 metriä toiseen rakennukseen. Suorat vedot (vas. rakennukseen valkoinen viiva) jättäisi vain tämän toisessa rakennuksessa käyvän ylimääräisen mutkan pois, matkaan ei vaikutusta.

Ajatuksia on ollut; puukattilan rinnalle VILP ja puuta pakkashuipuilla, lämpökeskukseen iso MLP, josta kanaaleilla rakennuksiin (nykyinen systeemi) tai molempiin rakennuksiin oma MLP (kanaalit pois käytöstä).

Alustavan tason laskelmissa yhden pumpun osalta riittäisi joku 35 kW ja näin ollen 17-18 / rakennus. Eilen surffaillessa tuli vastaan todella edulliselta vaikuttava vaihtoehto, 3 vuotta käytetty 60 kW pumppu. Tämä toki menee yli tarpeen, mutta jos sillä rullaa muutaman vuoden ja katsoo tilanteen sitten uudelleen? Vaivaa nyt ainakin säästyy tällä välin, säästyykö muuta? Keskuksessa löytyy 6 kuution varaaja, jota pumpulla voisi hyvinkin hehkutella, mutta onko järkevää? Sulakemalli on kahva, että se nyt ei ainakaan ensimmäisenä ahdista.

Keruu tapahtuisi pintaputkella, karkealla mitoituksella lämpökeskuksesta 50 metrin päässä on 2500 m²:n kenttä (valkoinen läntti), jossa olen jo lapioinut pieniä koekaivauksia ja savikko löytyy n. lapion mitan syvyydestä. Vaihtoehtoinen strategia/tulevaisuuden varaus olisi pistää putket samaisesta kohdasta kahdella jakokaivolla (turkoosit ympyrät), jos sittenkin joutuu hankkimaan rakennuskohtaiset pumput, niin silloin riittää rakennus-kaivo -välin putkitus (20 ja 60 metriä). Ensimmäisessä vaiheessa vain ketjuttaa kaivot, että kaikki piirit olisi käytössä. Oikeassa reunassa on myös kenttää tuon 1600 m², jos jo alusta asti harkitsisi rakennuskohtaista järjestelmää.

Suurin ahdistus löytyy lompakosta, joten tuo jokseenkin ylimittainen, mutta käytetty 60 kW vaihtoehto houkuttaisi tässä vaiheessa kovastikin (alle 10% uuden/uusien hinnasta). Että jos käytetystä saa iloa edes sen 5 vuotta ja tekee tuolla rakennuskohtaisella varauksella ja hankkii sitten, kun homma etenee, rakennuskohtaiset uudet pumput?

Mielipiteitä, ajatuksia? Yksi laitetoimittaja on käynyt katsomassa paikat, mutta tarjousta ei ole ainakaan hmm.. kahteen ja puoleen vuoteen kuulunut. Onneksi olen muistanut hengitellä odotellessa...
« Viimeksi muokattu: 29.09.20 - klo:18:38 kirjoittanut tomppeli »

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 649
  • Vanha pieru!
Vs: Vanha kohde nykyaikaan
« Vastaus #1 : 29.09.20 - klo:18:33 »
Ei ole oikein tullut hyviä ehdotuksia tähän.!
Ainakin maalämpö on hyvinkin tarkoituksenmukaista laittaa tällaiseen kohteeseen, jossa on isohko lämmitystarve.

Tähän ei pyydetty mitoituslaskentaa; niinpä jäin vähän odottelemaan, mitä keskustelu tuo esiin.
Ei ilmestynyt mitään!

Kaikesta huolimatta tein jonkinlaisen laskelman, joka on kylläkin kovasti vain sinnepäin, kun lähtötiedot puuttuvat lähes kokonaan.
Liitin laskelmasta PDF -tulosteen omaan viestiisi.
Laskelma on kovasti arvauspohjainen ja siksi se on myöskin epäluotettava.!