Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Kokemuksia IVT TWINistä?  (Luettu 16237 kertaa)

Poissa kipi

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 84
Kokemuksia IVT TWINistä?
« : 20.12.04 - klo:14:28 »
Kyseinen laite harkinnassa. Onko käyttäjäkokemuksia? Miten äänekäs? Aiheutuuko vedon tunnetta kun ottaa ulkoilman ilman esilämmitystä? ...
Geopro GS 75. Putket savimaassa. 10/05-,  175/200 m2 Etelä-Suomessa

Poissa kisalli

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 16
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #1 : 25.02.05 - klo:11:41 »
Kyseisessä laitteessa käytetään tuloilma venttiileinä FRESH venttiileitä, jotka on tarkoitettu käytettäväksi patterilämmityksen kanssa. Lattialämmitystä käytettäessä järjestelmässä on vedon tunne pakkaskekeillä.

Poissa tofox

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 31
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #2 : 18.09.05 - klo:18:08 »
Oisko kenelläkään enemmän tuoreempaa tietoa/kokemusta IVT Twinistä. Päästäänkö tällä mallilla parempaan hyötysuhteeseen, kuin suuremmalla pumpulla ja pidemmällä lämpöpiirillä. Vai onko tässä ainut hyöty että ei tarvitse hankkia erillistä ilmastointikonetta ? Paljon lie hinta. Keurupiirin pituus ja pumppuhan ovat vakio mitoitetut.  :P

Poissa kipi

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 84
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #3 : 18.09.05 - klo:19:36 »
Minä päädyin sitten muuhun laitteeseen, joten käyttäjäkokemusta ei ole. Omaan ratkaisuuni vaikutti lähinnä pelko siitä, että ilmanvaihto ilman tuloilman lämmitystä aiheuttaisi vetoa tms. Toinen asia on Twinin hinta. Vuodenvaihteen tienoilla kone+lattialämmitys olisi maksanut 16 tuhatta euroa asennettuna. Nyt sain halvemmalla IV-koneen LTO:lla ja maalämpöpumpun joka on huomattavasti tehokkaampi.
Jos ruotsinkieli on jollain tasolla hallussa, kannattaa katsella ruotsin nettisivuja kun siellä on varmaan myyty aika paljon enemmän Twinejä. Kannattaa muuten hakea kone sieltä Ruotsista. Se maksaa alle puolet siitä mitä Suomessa.
Geopro GS 75. Putket savimaassa. 10/05-,  175/200 m2 Etelä-Suomessa

Poissa tofox

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 31
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #4 : 18.09.05 - klo:21:40 »
Kipi.Kiitos vinkistä.Päädyit Geopron pumppuun.Minkä kokoinen asunto sulla on ja paljon keruuputkea.Hommasitko itse vermeet naapurimaasta.

Poissa kipi

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 84
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #5 : 20.09.05 - klo:21:30 »
Huoneistoala on 176 ja kuutioita arviolta 550. Maaperä on savimaata ja putkea noin 350 metriä. Enemmänkin olisin mielelläni laittanut, mutta tontille ei millään enää mahtunut.
Ostin vehkeet ihan Suomesta eräältä Pohjois-Helsinkiläiseltä toimittajalta.
Geopro GS 75. Putket savimaassa. 10/05-,  175/200 m2 Etelä-Suomessa

Poissa kedbu

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #6 : 22.11.05 - klo:18:21 »
Muutama kuukaisi sitten hain tarjouksen ivt twin pumpusta. Hinta oli noin 1000 euroa halvempi kuin maalämpöpumppu kaivoineen.

Talossani ei vielä ole koneellista poistoa joten hintaa lisäsi ilmanvaihtoputkiston rakentaminen. saamaani tarjoukseen sisältyi iv-putkistot ja venttiilit ym (ei kuitenkaan tarvittavia putkien eristeitä)
Tarjoukseen ei myöskään sisältynyt "lämpöojan" kaivaminen. ko. vehkeelle pitäisi riittää 20m pitkä ja 3m syvä oja joka upotetaan täyteen putkea.

Eniten ostamattajättämispäätökseeni vaikutti myyjä   jonka ainoa tavoite tuntui olevan laitteen myyminen minulle, sopi se kohteeseeni tai ei!!!

Poissa Sandaali

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #7 : 25.11.05 - klo:12:44 »
Meille on nyt ollut vuoden päivät TWIN ja ollaan oltu tyytyväisiä (vertailupohjaa muihin ei tietenkään ole). Kanavisto laitettiin itse (ei rakentamisesta aiemmin isompaa kokemusta), eristettynä kesti noin 30 h kahdelta jepeltä. Kaiken kaikkiaan meille maksoi n. 14 000 €:a meidän lämmitysjärjestelmä ja ilmastointi (sisältää, ilmastointikanavat eristeineen laitettuna, raitisilmaventtiilit asennettuina, 300 m:n maapiirin takapihalle laitto (lisäksi meillä rossipohjan osuus eristettynä), itse värkki paikalle tuotuna ja asennettuna ja ilmastointisuunnitelmat)

Raitisilmaventtiilit meitäkin mietitytti, mutta oikeilla sijoituksilla niistä ei ole ollutkaan  haittaa (vedon tunnetta), venttiili jakaa ilman ylös ja sivuille eli ei suoraan lattiaan. Venttiilit saatiin huoneisiin semmoisiin kohtiin missä ei millään järjestelyillä pystytä sänkyä tai tuolia laittaa samoin käytettiin ulko-ovien yläosat hyödyksi. Meluhaitta on vielä poistamatta, kun normivanhemmat pitävät vekaroita ruodussa niin venttiilin kautta ulos kuuluva ääni on yllättävän kova (hoitunee äänenvaimentimella, saatavana lisävarusteena, muistin mukaan törkeen hintasia kylläkin?).

Ilmastoinnin kuutiomäärät riittävät meidän tapauksessa (n. 500 kuutio) ja on toiminut hyvin (ilma on raikasta ja infektio-astmaattiset mukulat ovat voineet huomattavasti paremmin kuin edellisessä talossa, ei suoraan ilmastoinnin ansiota mutta kuitenkin).
Itse maalämpöpumpun ja poistoilmalämmön hyötysuhde ei vielä ole kaupanteko hetkellä luvattujen arvojen tasolla, mutta luottamus on kova (enkä ole vielä löytänyt mistä löytyy sähkön käytön kwh sekä meno ja paluuveden lämpötilat).
Mutta tällein ei ammattilaisena, niin käytännössä sähköllä lämpiää vuoden aikana talon lämmitys ja lämmin käyttövesi noin 2 kk:n sähköllä. (keskimääräisesti vuoteen suhteutettuna 4 kk:n aikana puolet sähköllä, lämpimät ajat sähköllä ei käy kuin pakollinen bakteerien poltto), joku tähän takertuu mutten osaa sitä maallikkona maallikolle paremmin ilmaista ilman ettei tule heti vierasperäisiä termejä mukaan, jolloin kuulijan ote herpaantuu

Twin:n ja muiden maalämpöön liittyvien lisäetu on mielestäni värkin vaatiman tilantarve. Asuimme ennen öljylämmitteisessä talossa, nyt jäi pois piippu, palo-ovet, palotekniset lisävelvoitteet (eristeet, nuohous, palotilan hinkkaus yms), sakkakaivot sekä lisäksi varusteiden vaatima tila tarve n. 3 m2 (pääkaupunkiseudulla rakennusneliön hinta pyörinee n. 2000€/m2??), maalämpö ei juurikaan tilaa tarvitse.

Itse Twinin hyviä puolia meillä oli sen ns. helppous, tarkoitan helppoudella sitä ettei kaikki omakotiasujat pidä lämmitystä ja sen seuraamista joka päiväisenä harrastuksena ja rakentamisaikana jotkut tutkii ja keskittyy eri asioihin, meillä ei riittänyt resursseja selvittää jokaisen lämmitysjärjestelmän/ilmastoinnin investointi- ja käyttökulujen vertailua vaan keskityimme enemmän hartiapankkirakentamiseen/ aikatauluttamiseen/ KILPAILUTTAMISEEN (jolla luultavasti säästää tietyissä kohteissa hetkellisesti paljon enemmän).

Huonona puolena on meidän tapauksessa kohtalainen ääni (ääni ei ole silti uuden AEG-jääkaapin ääntä juurikaan kovempi), olen herkkäkorvainen mutta olen jo siihen tottunut, mutta olisimme silti asettaneet värkin hieman eri seinälle jos olisimme tajunneet käydä katsastamassa jo toiminnassa olevaa konetta.

Vettä on riittänyt meidän tarpeeseen (2 aikuista ja 2 räkäpäätä), muksuille laitetaan ennen saunaa 100 litran vannat puolilleen (laitan kylläkin n. tunnin ennen saunaan menoa) ja suihkua naispuoliset käyttää niin kuin intin käyneet eivät käytä. (alokkaan aamutoimet). Hyvänä toimintona on sähköpatruunan käyttömahdollisuus, siis silloin kun tulee enempi ihmisiä ja lämmin vesi taatusti loppuu, niin sähkö pitää varaajan koko määrätyn ajan lämpimänä.

Itse koneeseen en ole muuta tehnyt kuin puhdistanut ilmasuodattimen aina silloin kun kone sen ilmoittaa ja puhdistin sen maapiirin sihdin (seuraavan kerran varmistuksena 10-vuoden päästä). Aikaa on nyt siis jäänyt muksuille jotka joutuivat venymään ja paukkumaan rakennusaikana kun äiskä ja iskä vuoden verran olivat VÄHÄN kireenä.

ELI tiivistettynä sain mitä tilasin ja olen ollut tyytyväinen.

Poissa oonakonna

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 25
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #8 : 11.12.05 - klo:19:19 »
@sandaali

Kerroit että maapiiriä 300 m. Joku aijemmin kirjoitti että tähän olisi suunniteltu vakio 150 m putkea. Mikä sai Teidät lisäämään pituuttatuplaten ja mitä saavutitte ratkaisulla. Suositteliko myyjä ratkaisua. Millaista kulutusta tai säästöä laskelmat osoitti ja
mitkä oli laskelman lähtöarvot =

millainen talo (m2,  m3 , kerrosluku),
vuotuinen lämmitysenergian tarve,
TWININ vuotuinen lämpökerroin
... yms. päätökseen vaikuttaneet asiat.

Itse olen myös harkinnut yhdistelmälämpöpumppua, lähinnä samoilla perusteilla mitä itse mainitsit. Eniten kuitenkin suht edullisen hankintakustannuksen takia (lämmitys ja ilmanvaihto). Lisäksi en ole saanut varmuutta TWINin tehokkudesta.

Vielä täytyis ratkaista piharakennuksen (autotalli + saunatupa) lämmitys ja ilmanvaihto tapa. Luultavasti lämmityskaapelit lattiaan ja lisäksi ilmalämpöpumppu.

 Itseäni on ihmetyttänyt ihmisten kielteinen asenne raitisilmaventtiilejä kohtaan, mutta kertomasi kommentit tukivat omaa uskomustani; hyvällä suunnittelulla onnistuu ilman vedon tunneta.


http://www.ivtlampopumput.fi/pdf/495Twinesite.pdf
« Viimeksi muokattu: 11.12.05 - klo:19:25 kirjoittanut oonakonna »

Poissa Sandaali

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #9 : 14.12.05 - klo:14:05 »
Maapiiriksemme tuli tosiaan 300 metriä, syynä oli se tontillemme tuotiin vahingossa 300 m:n letkua, ja parituntia lisäkaivua siinä tuli (ja tietty sitä litkua hiukka lisää IVT:n joululahjana).
Se mitä saavutettiin ”vahingossa” on kait se, että nyt meillä on isompi maapiiri joka varastoi lämpöenergiaa silloin kuin ei ole lämmityksen/käyttöveden tarvetta, sitä en tiiä onko varastoivatoiminto kaikissa pumpuissa? Sekä tietty isompi maapiiri on kait tehokkaampi? (tarve oli kylläkin meillä vain muistaakseni 180m).

Meillä 160m2 + 30 m2 (yläkerta jota emme lämmitä kuin painovoimaisilla lämpöhäviöillä, on meillä varastona n. 10-18 asteisena), kuutioita noin 500 ja kerrosluku 1½.

Laskelmien mukaan meillä oli talon energian tarve 24 000 kWh/vuosi
-laskennallinen energian tuotto 22 100 kWh pumpulla, loput lisäsähköllä
-laskennallinen energian käyttö 7200 kWh pumpulla ja 2350 kWh lisäsähköllä

Laskennallisesti verrattu sähkölämmitykseen (2004, yö- ja päiväsähkö 0,075 €/kWh):

Sähköllä maksais 20 v. lämmitys n. 60 000€ ja pumpulla 36 000€, eli pitäisi koneiden maksaa reilun 10-vuoden jälkeen itsensä takaisin.

Laskelmat on laskelmia, se on ainoa fakta se, että sähkön hinta ei tule laskemaan, toiset pumput voi esittää paljonkin tehokkaampia lukuja?!? Todellisuudessa kyse on täysin talon sijainnista ja rakenteista riippuva. Meillä on PAIKALLA TEHTY (ei saumavuotoja) matalaenergiatalo ja pääosa ikkunoista on kaakko-lounas suunnalla (n. 12m2 ottamassa aurinkoa sisäänsä) ja n. 3500 tonnin liesileivinuuni (läpi talven pinnan lämpötila vähintään n. 30 astetta) em. asioiden pitäisi edesauttaa lämmön tarvetta, mutta meidän talo on myös 100 m:n päässä rannasta, josta TUUULEEE!!  Joillain on talo niin suojaisella sekä aurinkoisella paikalla ja elävät tuhlaamattomasti, että energian tarve saattaa olla jotain aivan muuta, joten mielestäni koneiden energian käyttö kWh:lla ei voitane vertailla.

Saatiin vasta äskettäin lopulliset säädöt lattiaan ja tämä talvi vielä hierotaan virtaamat kohdalleen, joten meidän talon vertailu laskennallisin keskiarvoihin siirtynee vuoden päähän, mutta takaraivossa on semmonen kutina, että laskennallisiin arvioihin ei meidän talossa tulla ihan pääsemään, mutta kaippa se johtunee meidän perheen elintavoista. Valitettavasti en voi sanoa kannattaako juuri Twiniä ostaa, koska ei ole vertailupohjaa, mutta tuntuu että taitaa olla sama minkä pumpun tai auton ostaa, niin kaikki taitaa riippua onnesta.

Kaverini otti pumpun ja erillisen ilmanvaihtokoneen, heidän tapauksessa kävi niin ikävästi, että tekniseksi tilaksi varattu alue ei riittänytkään (pumppu vei jo puolet enemmän kuin TWIN) sekä IV-koneelle jouduttiin tekemään viritys ns. patti yläpohjaan, eli kone ei mahtunut lämpimään tilaan, joten yläpohjaan nykerrettiin tila koneelle ja lisäeristystä tarvittiin. Tarkkaa tietoa lisäkustannuksista ei ole, mutta omatoimirakentajana tiedän, että ”nykertäminen” ammattiLVI-asentajan tekemänä on kallista.


Raitisilmaventtiileistä on mulla semmonen henkilökohtainen mielipide, että jotenkin tuntuu järjettömältä tuoda puhdistettua ilmaa pitkiä matkoja putkistoissa (poisviennin ymmärrän), etuna siinä on tietenkin tuloilman lämmöntalteenotto, mutta mielipiteeni perustuu siihen faktaan, että 50-luvulla ei astmaa Suomessa edes tunnettu, nytten joka kolmas mukula pihisee, syynä on kait liian puhdas elinympäristö, johon kuuluu tuloilman puhdistaminen, tietenkin on poikkeuksia kaupunkialueiden päästöt, kerrostalot tehdään painovoimaisesta ilmanvaihdosta koneelliseksi yms, mutta raitisilmaventtiilit kuuluvat mielestäni omakotitaloihin aina kun ne on mahdollista laittaa.

Poissa oonakonna

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 25
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #10 : 14.12.05 - klo:22:41 »
@sandaali

Luettuani edellisen kirjoituksesi soitin vielä IVT:lle kysyäkseni sinullekkin esittämästäni kysymyksestä koskien maapiirin järkevää pituutta; selkeä vastaus oli että 200 metiä on max, tämän jälkeen putkessa syntyy painehäviötä tms ja pumppu joutuu koville ja sähkön kulutus kasvaa (putki olisi täytynyt jakaa 2 piiriin) !! Myöskään lisää tehoa pitkästä putkesta ei IVT:n edustajan väittämän mukaan saada.
 
Meidän tapauksessa laskelmat talon nettoenergian tarpeesta vastas yllättävän lähelle teitin laskelmia vaikka meilä rakenteiden eristyskset mitoitettu ns vakioiksi ja yläkertakin lämmitetään vesikiertoisella lattialämmityksellä. Toisaalta kun vertailutin eri valmistajia poistoilmapumpuista niin arvo heitteli reilusta 23 000 kwh ja 27 500 kWh:iin. Tämän vielä ymmärtää, mutta se että TWINillä tuotettavan lämpöenergian määrät (20900 - 22600 kWh) ja pumpun käytämän energian määrät (6800 - 7400 kWh) poikkesi laskelmissa lähes 10%, laittaa ihmettelemään  
 
Meille tehdysissä vetailuissa annettiin seuraavat säästöluvut ;
PILP            /      TWIN                /   maalämpö  
- 8000 kWh/a  - 15 000 kWh/a    - 18 000 kWh/a
 
... jä tähän perustuen arvoin että TWIN on meidän tapauksessa ehdottomasti järkevin vaihtoehto. Erillisen autotalli/saunatupa rakennuksen lämmityksen päätin toteuttaa sähköisellä lattialämmityksellä ja omalla lämminvesivaraajalla (sähkö), ja tämän uskon täysin mutu arviona olevan taloudellisesti järkevin ratkaisu.

Poissa Sandaali

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #11 : 15.12.05 - klo:12:29 »
Soittelin omalle edustajalle, hänen mukaansa painehäviöt ovat aina tapauskohtaisia (oli putki sitten 150-300 m), pumppu kuulemma jaksaa vääntää. Eli ei hänen mukaansa ole tuskanhien aika, mutta jos pystyt laittaa oman edustajasi nimen, niin pyydän oman edustajani soitella sinne, saa ammatti-ihmiset väitellä keskenään.

Tehokkaammalla tarkoitin sitä, että on isompi lämpöenergiaa varastoiva-alue, silloin kuin ei ole lämmityksen/käyttöveden tarvetta sekä IVT-edustajan mukaan keruupiirin maan lämpötila pysyy viileenpänä joka on siis parempi ??

Pyydä sähkäriäsi asentamaan samalla pumpulle oma kWh-mittari (pystyt tarkkailee sähkön määrää Twinissäsi) ja värkkää meno- ja paluuputkille omat lämpömittarit (pystyt tarkkailee meno/paluu –litkun lämpötila ero)

Meidän edustajan mukaan kellään ei ole vielä ylittynyt Twinin-laskelmissa esitetyt pumpun käyttämät kWh:t ??!! ollakko perää, mutta jos on, niin hyväjuttu sekin.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 070
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #12 : 15.12.05 - klo:17:08 »
@ Sandaali

Oletko mitannut tuon maapiirin meno- ja tulolämpötiloja esim. laittamalla digitaalisen sisä-ulkolämpötilamittarin anturin teipillä putkiin kiinni. Tämä kiinnostaisi vaiken twiniä olekkaan ostamassa :D

Jani
« Viimeksi muokattu: 15.12.05 - klo:17:09 kirjoittanut sailor »
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Sandaali

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #13 : 19.12.05 - klo:09:09 »
Maapiiristä tuli + 7,1 ja maapiiriin lähti + 4,4 asteinen liuos, pakkasta ulkona ollut noin - 8 jo pari päivää

Poissa volkkari

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 335
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #14 : 31.12.05 - klo:06:15 »
Täyttääkö laite Suomen rakentamismääräyskokoelman
ohjeen D2 määräykset jossa mainitaan että
tuloilman täytyy olla lto;lla esilämmitettyä.
Toinen asia on putkiston pituus maassa se on noin
lyhyessä aina laminaarista eli lämmön sitoutuminen
ja sen vuoksi laitteen cop täytyy olla huono

Poissa enins

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 114
  • Geopro SH 9 + SHB 500 L/ lämpökaivo 187 m
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #15 : 02.01.06 - klo:16:22 »
Nyt volkkari kirjoitteli sammakoita; D2:ssa maininta 30% poistoilman lämmön talteenotosta, TAI vastaavasti vaippaa parantamalla.

Toinen sammakko on tuo laminaarisuus; putkilenkin pituudella ei ole suoraa vaikutusta turbulenttisuuteen/laminaarisuuteen, vaan sen määrää virtausnopeus.

Poissa evt752

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 546
  • Ekowell EVT 752
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #16 : 02.01.06 - klo:21:24 »
Lainaus
putkilenkin pituudella ei ole suoraa vaikutusta turbulenttisuuteen/laminaarisuuteen, vaan sen määrää virtausnopeus.
Mutta oletko samaa mieltä siinä, että maakierron kiertovesipumppu kannattaa pitää tehokkaimmassa asennossa (kuten volkkarin jostakin tekstistä voisi päätellä) tuon turbulenttisuuden vuoksi?

Poissa enins

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 114
  • Geopro SH 9 + SHB 500 L/ lämpökaivo 187 m
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #17 : 03.01.06 - klo:08:01 »
Kyllä liuospumpun tehonkin pystyy optimoimaan (liuospiirin lämpötiloja seuraamalla), mutta käytännössä taitaa olla parasta pitää se maksimissaan. Ei taida valmistajat mitoittaa "ylisuuria" liuospumppuja koneisiinsa, sillä kun olisi ainoastaan kustannuksia nostava vaikutus.

Virtausnopeus jolloin laminaarinen virtaus muuttuu turbulenttiseksi, ei ole aina sama ja pumpun tehonsäätö aika karkea.

Poissa KimmoK

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 976
  • Hartiapankista pesee ja linkoaa.
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #18 : 03.01.06 - klo:23:06 »
Olen ihmetellyt miksi LÄ:n T mallin pumpuissa on kaikissa 460W liuos-/maapiirinpumppu kompressoritehosta riippumatta. Esim. GeoProlla se on paljon pienempi.
- KimmoK --Hartiapankkiraksaaja pohjolasta.
Ylikiiminki: 700m3 & 230m2 & LÄ T8 & 11-14Mwh/vuosi
2013 lähtien + 30m2 puolilämmintä varastotilaa suorasähköl

Poissa a0558

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #19 : 09.03.07 - klo:18:32 »
Kokemuksia TWINIstä 120m2 2005 valmistuneessa matalaenergiatalossa jossa vesikiertoinen lattialämmitys. Ensimmäinen vuosi pyöritettiin poistoilmaa melko suurella ja pidettiin kaikkia korvausilmaventtiilejä auki (pl. kovimmilla pakkasilla). Takkaleivinuunia lämmiteltiin 2krt/vko, Ainavalmilla kiukaalla varustetussa saunassa saunottiin joka päivä. Sisälämpötila-asetus pumpulla 24.5 astetta (pienemmällä lämpötilalla tuli vedon tunnetta). Asumassa 2 aikuista ja 1 lapsi. Sähkönkulutus 14000 kWh/vuosi. Tammikuun ´06 20-30 asteen pakkasilla kirjasin muistiin 100-120 kWh:n vuorokausikulutuksia parin viikon ajan.
Toinen vuosi on menossa ja muutoksia on tapahtunut. Poistoilma pienimmällä mahdollisella, korvausilmaventtiilestä suljin (uretaanilevyllä) khh:n, tk:n ja uunin yläpuolelle tulevat "suorat reiät" ja auki on olleet ikkunaventtiilit, joissa kesä/ talvi asennot. Uunia lämmitelty ahkerammin, pakkasjakson aikana joka päivä. Saunomineen jatkuu samaan tahtiin, kun ennenkin, sisälämpötila-asetus pudotettu 22,5 asteeseen. Syksyllä syntyi yksi lapsi lisää ja pesukone pyörii entistä vilkkaammin. Tammi- helmikuun 20-30 asteen pakkasilla kulutus ollut 50-60kWh/vrk, 0-kelillä n.35kWh/vrk. Vuoden kokonaiskulutusta ei voi järkevästi vertailla lauhan alkutalven johdosta.
Että tämmöistä, kirjotelkaa omista kulutuksista. Olis mukava vertailla TWIN-talojen kulutusta, vaikkakin talon kokonaiskulutukseen vaikuttaa moni muukin asia kuin lämmitys(TWIN).

tak

  • Vieras
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #20 : 14.03.07 - klo:16:41 »
TWIN ollut käytössä viime tammikuusta 2006 lähtien. Pumppu teknisessä tilassa. Talo muuttokunnossa heinäkuussa.
Lämmitettävä pinta-ala 160 m2. ( Kastellin rinne 4LA) Vesikiertoinen lattialämmitys. 6 kW:n " heti-valmis" kiuas. Saunotaan 4-5 kertaa viikossa.
Asukkaita kolme.
Takka on, mutta ei vielä käytössä.

Kokemuksia:
Korvausilmaventtiilit olleet täysin auki koko ajan.
 Vetoa ei ole tuntunut. Veto tuntuu koitettaessa seinän pinnalla noin 0,2- 0,5 m ventiilistä.
Huonetermostaatit laitoin täysin auki kun en jaksanut kuunnella jakotukin kolinaa/soimista. Säätelin virtaukset kohdalleen käsin. Näin lämpesi myös alkupäivinä viileämpi makuuhuone.
Lämpökerroin tällä hetkellä 2,1.  Alentamisen varaa tuossa vielä on. Käyttöveden kuumennus 20 vrk:n välein.


Sisälämpötila pysynyt tasaisena myös menneinä pakkasviikkoina. Ajoittain liian lämmintä.
Normaali lämpötila n. 22 astetta. Nyt kevätaurinko lämmittää ja nyt näkyy olevan 24  8). Eli vähän liikaa.

Kulutuksesta:

Pakkasviikoilla: 65-98 kWh/vrk
Muina aikoina vaihdellen: 25 - 58 kWh/vrk
Pakkasilla sähkövastus paljon päällä.
Vuorokausikulutukset tässä 11 - 30 päivän keskiarvoja. Päivittäin en ole lukemia kirjaillut.
Tarkoitus on laittaa vielä pumpulle oma sähkömittari. Ja ehkä, jos intoa riittä jonkinlainen tiedonkeruusysteemi. ( Husdatan vermeet ei tähän malliin passaa)
Vuosikulutusarvio n. 16 000 kWh
Tuntuu isolta kun jotkut kertova selviävänsä 6400 kWh:lla 190 neliön talossa.




Poissa Tero

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 722
  • Maalämpöä 6/2004 asti.
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #21 : 14.03.07 - klo:22:58 »
tak: Olisi kiva kuulla, että mikä johdatti sinut ostamaan TWIN pumpun? Kuitenkin suht' kookas talo.

Poissa a0558

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Kokemuksia IVT TWINistä?
« Vastaus #22 : 19.03.07 - klo:23:57 »
Oisko valintaan vaikuttanut IVT:n mainokset jossa kehutaan "tehojen" riittävän yli 200m2 taloihin.    Ja saahan niitä tehoja...... sähkövastukselta.