Moi CEE-7, luin tän ketjun vasta nyt ja ajattelin vähän kommentoida. Itsellä E11 +300 ltr:n erillisvaraaja. Talo -78 valmistunut saneerauskohde, neliöitä 310m2 + uima-allas.
Ihmettelit, miksi manuaali ei suosittele pinentämään hystereesiä alle 5 asteen...joo, se on patterilämmitteisiin taloihin. Itellä hystereesi 6 astetta.
Mulla on 610 metrin maapiiri ja paluu lämpö tällä hetkellä noin -1C.
Sun talohan on optimaalinen jos pumppu käy 5-6h ja lepää 18h. Koita asettaa hystereesi 4 asteeseen ja seuraa vähän käynti/lepo -aikojen kestoa. Meillä pumppu käy nollakeleillä n. 20min ja lepää n. 20min, joten ei sun kannata huolestua vaikka sun pumppu käykin 3 asteen hystereesillä vuorokaudessa 3 jaksoa

.
Omassa pumpussa huomasin ettei maapiirin lämpöanturit pitäneet paikkaansa, lisäsin digitaalisen ulkolämpömittarin maapiirin paluuputkeen, jolloin sain todellista tietoa maapiirin lämpötilasta. Letkuklemmarilla putkimallinen ulkoanturi kiinni paluupiirin kupariputkeen ja vähän eristettä ympärille. Kalibroin digimittarin ulkoanturin seuraavasti: ämpäriin ulkoa lunta ja vähän vettä, sekoitat, anturi tähän mössöön ja kirjaa ylös poikkeama nollasta asteesta. (ainakin fyssan maikka tekussa piti tätä melko hyvänä kotikalibrointi menetelmänä) lainasin joskus Vaisalan kalibroidun mittarin ja ainakin sen kanssa omassa extra mittarissa ei ollut sanottavaa eroa. Lisäksi digimittarissa on muisti, jolloin ei tarvi kytätä pumpun vieressä.
Ei se sun lämpökaivo varmaan heti kilahda jäähän vaikka paluulämpö hetkellisesti käviskin miinusasteilla.
Eikä se hyötysuhde niin nopeasti laske,jos sulla on käyntijakson alussa paluulämpö 5-6 astetta ja lopussa 0-1 astetta. IVT:ltä en ole saanut hyötysuhdekäyrää eri paluulämmöille useista pyynnöistä huolimatta, mutta Geopron sivuilta se löytyy:
http://www.geopro.fi/maalampo/ , käyrissä ei eri valmistajilla liene paljon eroja koska käytännössä kaikki käyttää samoja kompressoreita ja lämmönvaihtimia. Mäntäkompuran ja scrollin välillä ilmeisesti on jotain eroa.
Lopuksi voisin hieman selittää lämpöässän ja IVT:n eroja. LÄ lämmittää varaajaa jonka yläosa saadaan lähelle 60 astetta tulistuskaasujen avulla ja käyttövesi otetaan kierukalla yläosasta ja lämmityspiirin vesi kierukalla alaosasta. Shuntilla sekoitetaan lämmityspiirin paluuvettä varaajassa lämmitettyyn veteen, jolloin lämmityspiiriin ajetaan aina lämmityskäyrän mukaista vettä. Näin ainakin periaatteessa.
IVT:ssä ajetaan suoraan lämmönvaihtimelta lämmityspiiriin kuumaa vettä joka säädetään kiertovesipumppujen tehoilla 6-10 astetta kuumemmaksi kuin paluuvesi. Ohjaus mittaa paluuveden lämpötilaa ja kun se nousee tarpeeksi (lämmityskäyrän tasolle) pumppu sammuu, tästä johtuu vaihtelu lämmityspiirissä ja sulla lattian lämmössä.
Kirjoitit ettei pumppu käyttänyt viime talvena yhtään lisävastusta. Jos lisävastustunteja ei ole tullut yhtään, ei sulla myöskään ole käyttöveden ylikuumennus toiminto päällä...jos näin on aseta se päälle vaikka 30 päivän välein lämmittämään käyttövesivaraaja 65 asteeseen legionella-bakteeri vaaran vuoksi.
-Peca-