Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Vaihtoventtiili jumittaa ja kone työntää lämpöä vain lämmityspiiriin  (Luettu 3803 kertaa)

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 178
 • Maalämpöfoorumi
7,5v ja ensimmäinen häiriö iski. Kone siis lähti tekemään käyttövettä mutta käyttövesikierukan sijaan vesi menikin lämmityspiiriin. Kone luuli että vaihtoventtiili on ajanut venttiilin käyttövesiasentoon mutta todellisuudessa se oli puolivälissä. Kone kerkesi käymään noin 11 tuntia ennenkuin havahduttiin siihen että lattiat ovat kummallisen lämpöisiä ja kone sammutettiin.

Itse venttiili on tälläinen.

7829454 3-way-valve SF/base 230V 3m
http://www.viessmann.com/etapp/parts/en/0500/7829454?source=%2Fetapp%2Fparts%2Fen%2F0500%2F7115788%2Fspare_parts%3FsearchString%3D%26groupBy%3D%26classFilter%3D%26page%3D1%26pageSize%3D500&sourceLabel=To%20result%20list

Alkuperämaa näyttää olevan italiaano

datasheet: http://www.mutmeccanica.net/prodottomutmeccanica.php?p=161

Sisuksista, moottori kääntää venttiilin toiseen asentoon ja jouset palauttavat venttiilin takaisin.


Itse woimanpesä, 5W "amerikkalainen" mosa.


Kysymys kuuluukin. Kumpi näistä menee, itse runko alkaa jumittamaan vai tuo moottori väsähtää? Voiko vaihtaa pelkän moottorin vai meneekö koko venttiili vaihtoon? Nyt venttiili siis tuntui liikkuvan varsin laiskasti käyttövesiasentoon ja se jäi välillä puolitiehen. Hiukan avustamalla tuo jatkoi loppuun saakka. Koneestahan löytyy toimilaite testi millä tuota voi ajella edestakaisin. Kun vipu on vasemmalla niin lämpö menee lattiaan ja kun vipu on oikella niin lämpö menee varaajaan.Onko vika muille tuttu?
« Viimeksi muokattu: 31.08.20 - klo:02:26 kirjoittanut fraatti »
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa noble

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 324
 • Maalämpöfoorumi
Tuo moottori on rakenteeltaan hyvin yksinkertainen, joten luultavasti pesä likaantunut tai kulunut. Suunnasta riippuen tietenkin jousi voi olla väsähtänyt tai sitten syötössä vikaa.

Itse ajan samanlaista moottoria yhdessä peltimoottorisovelluksessa. Moottori on 60Hz versio. Kuumenee tietty 24V/50Hz melkoisen paljon, joten sitä pitää ajaa pienemmällä jännitteellä. Liikaa ei sovi pudottaa, koska sitten häviää vääntö. Eli moottori on tuossakin sovelluksessa toisessa ääripäässä jumitilanteessa, kun virrat katkaistaan jousi palauttaa takaisin.

Tuleekohan moottorille täydet jännitteet/virrat? Eli syöttöpuoli kannattaa mitata ja tarkistaa.
Nibe 1245-8 / 180m kaivo

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 178
 • Maalämpöfoorumi
Tuleekohan moottorille täydet jännitteet/virrat? Eli syöttöpuoli kannattaa mitata ja tarkistaa.

Tuo moottori on 230v versio ja luulisi näin äkkiseltään että jos sähkönsyötössä olisi ongelmia niin tuo ei olisi liikkkunut mihinkään? Virtahan on aivan onneton tuolla jännitteellä.

Moottori oli kyllä kuuma ollessaan kv asennossa jolloin siihen syötetään jatkuvasti jännite. Sen verran kerkisin eilen tutkailemaan asiaa että jollain saksalaisella oli ollut sama ongelma. Venttiili ei jaksanut liikkua riittävästi jos kiertovesipumppu painoi vettä venttiiliä vasten. Tosin mulla kiertovesipumppu tuskin oli käynnissä koska mlp oli käynnistynyt noin klo 11 päivällä. Ongelman ratkaisusta ei tosin ollut mainintaa oliko se ollut koko venttiilin vaihto vai jotain muuta. Liekö tuo "vuodesta 1929 lähtien" moottori sitten vain niin heikko vai venttiili itsessään vain niin heikko?

Tuosta on saatavilla myös sovellus missä rajaa valvotaan mikrokytkimellä mutta tässä sellaista ei kyllä tainnut olla. Jos käyttöveden tekeminen vastuksilla olisi sallittu niin saattaapi olla että tuo olisi ottanut vielä vastuksia kaveriksi koska kv lämpiää liian hitaasti...  :(

Näyttäisi että tässä olisi kyllä selkeä tuotekehityksen paikka.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 178
 • Maalämpöfoorumi
Tuossa on tarvittavien kilkkeiden osanumeroita.Uusi venttiili on hommattuna ja nyt on tullut käytettyä masiinaa niin että käyttöveden lämpötilapyynti on 10 astetta tms ja käyttöveden teko laitetaan päälle kohdalla "1x käyttövesi" jolloin kone nostaa käyttöveden lämpötilan asetuslämpötilaan 2. Koneen käynnistyttyä sitten kattoo että veden lämpö menee sinne minne pitääkin. Automaatilla tuota ei oikein viitsi pitää kun on muutaman kerran jumittanut väärään asentoon.

Erikoinen rakenne tuossa venttiilissä. Venttiilin virkaa toimittaa kumikuula mikä liikkuu tuolla sisällä.


Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 178
 • Maalämpöfoorumi
Näihän tässä sitten kävi että odottelin turhaan Lämpöykköseltä puhelua yli kaksi viikkoa muttei sitä sitten lopulta koskaan tullutkaan. Ilmoitin siis sinne huoltoon viasta ja oletin että joku sieltä soittaisi takaisin...  ::) Onneksi ei ollut talvi tai kone kokonaan mykkä... No kun puhelua ei tullut niin vaihdoin venttiilin itse.

Tuon aikaa mitä venttiili temppuili niin olin laittanut käyttöveden pyyntilämpötilaksi 10 astetta vaihtoventtiilin epävarman toiminnan takia. Kun käyttövesi tarvi ladata niin kävin laittamassa valikoista "1x käyttövesi" jolloin kone teki kertaalleen veden asetuslämpötilaan 2 saakka. Tuossa sitten vartoilin sen aikaa että katsoin että menoveden lämpötila on sellainen mitä sen pitää olla käyttövettä tehdessään ja lämpö menee oikeaan paikkaan.

Pääpiirteittäin vaihtoventtiilin vaihto menee näin, tai miksei lämmönjaon pumpunkin vaihto.

-Laiton pääsulun varuiksi kiinni ettei satu mitään yllättävää..
-virta koneesta pois
-Jakotukeista sulut kiinni (ja muut mitä olettaa että ko. kohteessa tarvii sulkea)
-tyhjennysyhde löytyy tuolta koneen pohjalta. Sopiva muovi/kumiputki pysyy siinä päällä pelkästään työntämällä. Tuollaista löytyy vaikka biltsusta. Siitä laskee alkuun paineet pois lämmitysverkosta.


-Käyttövesivaraajan päältä löytyy kierukan ilmaamista varten toinen yhde. Kun paineet on laskenut, voi myös tuon avata. Sitten vain odottelee että kaikki vesi valuu koneesta pois. Tämän jälkeen suljin molemmat venttiilit.


Itse venttiilin molempien päiden letkut lähtee tuollaisilla sokilla todella helposti irti(oikea yläkulma). Sokeana en huomannut tuota ylempää sokkaa vaan otin nuo ruuvit auki. Eipä tuolla ole väliä kummin tuon tekee koska ruuvit on jokatapauksessa avattava kun yhteet vaihtaa toiseen vaihtoventtiiliin. O-renkaissa tuolla oli käytetty jotain o-rengasrasvaa. Alapuolelta sitten kiertovesipumpun laippa auki sekä tuo kannake. Kiertovesipumpun tiiviste näytti olevan kumia eikä tuollainen massatiiviste mitä varaosakatalogi näytti.


Sitten venttiilistä sininen kansi ruuvilla irti. Nippuside poikki ja maajohto ja kaksi muuta johtoa liittimistä irti ja venttiili onkin sitten kourassa ja tilanne näyttää tältä.


Siten vain yhteiden vaihto venttiilistä toiseen ja tarvittaessa tiivisteiden vaihto.


Sitten vain ruuvaa venttiilin takaisin paikoilleen samoin kuin on ottanut irtikin. Liuospumpun vierestä löytyy sitten seuraava ilmausnippa. Letku paikoilleen ja hanikka auki. Sitten laskee vettä täyttöventtiilistä kunnes tuolta ei tule enää ilmaa. Tätä ennen luonnollisesti avaa pääsulun jos on laitanut sen kiinni. Hanojen kanssa pelatessa on hyvä seurailla verkoston painetta samalla... ja kaiken lopuksi nostaa paineen haluttuun, esim 1,5bar tms...


Sitten sama juttu käyttövesikierukan kanssa. Vaihtoventtiilin vipu on hyvä kääntää käsillä tuohon asentoon missä venttiili on auki molempiin suuntiin sekä lämmitysverkostoon että käyttövesikierukkaan.


Tuohon ilmausnippaan sattui sopimaan hyllystä löytynyt puutarhaletkun hananpäädyn liitin. Puutarhaletku sai toimittaa veden tässä tapauksessa pois... Sama juttu taas eli valutellaan täyttöventtiilistä niin kauan vettä tuon kautta pois että ilman tulo lakkaa. Kierukasta ei meinaa tulla ilma helposti pois joten tässä vaiheessa joutu laittamaan koneeseen sähköt ja menemään käsiajovalikkoon. Tuolta vaihtoventtiili ajetaan käyttövesiasentoon ja laitetaan toisiopumppu päälle. Sitten lorinan säestämänä taas ilmaushanikka auki ja verkostosta päästämään lisää vettä kiertoon niin kauan ettei ilmaa enää tule. Sitten suljetaan ilmausnipat ja nostetaan verkoston paine haluttuun.


Muuten tuo on piece of cake mutta tuon ilmaamisen kanssa voi joutua tappalemaan jonkunverran ja joka kohtessa voi olla omat kommervenkkinsä. Mulla ilmaa jäi verkostoon niin vähän että loput saanee sitten ajatua automaatti-ilmaimen kautta pihalle.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 178
 • Maalämpöfoorumi
Tuo h*lvetinkone piti vielä lopuksi purkaa jos sieltä olisi löytynyt jotain "mätää". Itse mekanismi on tälläinen. Itse koneiston saa irti tuosta rungosta mutta tällöin toki karkaa vedet.


Myös tuo moottoriosan saa irti tuosta muuta venttiilistä.


Moottorin perässä oli tuollainen pieni vaihteisto. Tämä ja moottori tuntui toimivan käsin jotakuinkin normaalisti. Samoin moottori liikkui varsin normaalin näköisesti sähkölläkin. Toki uusi venttiili taisi olla kyllä aavistuksen nopeampi kun tämä vanha.


Lopuksi paloittelin tuon kokonaan moottoria myöden. En oikein keksinyt että mikä tuon vika oikein oli ollut. Oliko vain hento moottori sen verran tehoton että jos tuohon kumimollukan varteen tulee ylimääräistä kitkaa niin se ei jaksa enää liikkua kunnolla? Tuon olisi saattanut ehkä saada kuntoon voitelemalla akselin o-renkaat uudelleen koska venttiili kuitenkin liikkui sähkölllä eikä siinä ollut mitään selvää mekaanista vikaa tai kulumaa.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 296
Lainaus
Moottorin perässä oli tuollainen pieni vaihteisto. Tämä ja moottori tuntui toimivan käsin jotakuinkin normaalisti. Samoin moottori liikkui varsin normaalin näköisesti sähkölläkin.

Ensimmäisissä pesukoneissa oli samanäköinen sähkö/mekaaninen ohjelmakoneisto (Crouzet yms) .
Niissä oli joissakin moottorin ja vaihteiston osalta sellaista vikaa että ensimmäinen hammapyörä moottorin akselilla oli sillätapaa löystynyt että suuremmalla väännöllä akseli pyöri "tyhjää" hammaspyörän sisällä. ;)

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

www.talonmittaus.fi/talo/day.jpg
www.talonmittaus.fi/talo/energymon.jpg

Poissa Hambula

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 315
 • Maalämpöfoorumi
Olen vaihtanut myös vaihtoventtiilin joskus. Hienostihan tuo vaihtui Fraatilla. Vinkkinä voin kertoa vastaisuuden varalle.
Venttiili on kiinni käyttövesiasentoon virrattomana. Irrottaa ensin kaksi muuta suuntaa, joista on puristanut kumiletkut tukkoon esim.lukkopihdeillä. Voi toki myös laittaa samantien myös käyttöveteen päin letkun tukkoon.
Kiinnittää uuden venttiilin alas ja taaksepäin lähtöihin ja vasta sitten irrottaa vanhasta käyttövesisuuntaan ja kiinnittää uuteen. Suunnilleen vartin homma ja säästyy työläältä ilmaukselta. Paineen voi alkuun tiputtaa 0bariin verkostosta, niin letkut pysyy paremmin tukossa.
Mitä tuotekehitykseen tulee, uudessa mallissa on vaihtunut myös ainakin tuo moottori.
Mlp: Oilon ja Viessmann. Vilp:Viessmann, Mitsubishi.

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 178
 • Maalämpöfoorumi
Olen vaihtanut myös vaihtoventtiilin joskus. Hienostihan tuo vaihtui Fraatilla. Vinkkinä voin kertoa vastaisuuden varalle.
Venttiili on kiinni käyttövesiasentoon virrattomana. Irrottaa ensin kaksi muuta suuntaa, joista on puristanut kumiletkut tukkoon esim.lukkopihdeillä. Voi toki myös laittaa samantien myös käyttöveteen päin letkun tukkoon.
Kiinnittää uuden venttiilin alas ja taaksepäin lähtöihin ja vasta sitten irrottaa vanhasta käyttövesisuuntaan ja kiinnittää uuteen. Suunnilleen vartin homma ja säästyy työläältä ilmaukselta. Paineen voi alkuun tiputtaa 0bariin verkostosta, niin letkut pysyy paremmin tukossa.
Mitä tuotekehitykseen tulee, uudessa mallissa on vaihtunut myös ainakin tuo moottori.

Joo, iltseasiassa mietin tuota pihdeilä puristamista itsekin ja nuo tuollaiset olisi vielä löytynyt jo valmiina hyllystäkin kun on noiden autojen jäähdytysjärjestelmien kanssa tullut pelattua. Tosin nyt kun lähdin etsimään ilmausavainta niin koko homma pyyhkiytyi päästä täydellisesti.  :'(
Paineellisena en kyllä noihin pihteihin luottaisi.


Jos joskus vielä tulee sama tai vastaava juttu eteen niin täytyy sitten koittaa toisella tavalla. Kiertoon lurahtava pieni määrä ilmaa ei sitten kai haittaa mitään.Tuossa muuten puhastellessa kattelin että koneen pohjalle oli kertynyt kondenssia. Samoin koneen sisuksissa haisi wiina vaikke tuolla mitään vuotoa missään näkynytkään vaikka useampaan kertaan tarkistin asian, liekö sitten normaalia vai ei...

Jokatapauksessa tuo kondessi oli aiheuttanut sen että jossai alkoi näkymään ruostetta.


Pidemmän päälle noin muhiessaan tuo saattaa kyllä pitkässä juoksussa aiheuttaa ongelmia.


Tuo koneikon alaosan pitäisi olla tiivis mutta ainakin nyt putkien läpivientien tiivisteet oli pullahtaneet paikoiltaan. Samoin tuossa nuolilla olevasta raosta paistoi päivä koneikkoon kun takana piti taskulamppua. Saattaapi olla että nuo on hyvä katsoa muidenkin että ovat paikallaan.


Ajattelin tiivistää tuon koneikon pitkän reunan solukumiteipillä.


Lukoksi ajattelin vielä paiskata silikageeliä tuonne koneen pohjalle muutaman kilon niin eiköhän tuo kondenssi lopu siihen.

Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 178
 • Maalämpöfoorumi
Tosiaan invertterissä vaihtoventtiilin malli näyttää muuttuneen. Kait tuo wanha on sitten sudeksi todettu. Liitännät tässä näyttävät olevan erilaiset ettei tuolla vanhaa ainakaan aivan heittämällä korvata. Tiivisteiden perusteella liitäntä on sama kuin kiertovesipumpuissa.Hintaa näyttäisi tuollaisella olevan noin 160€ saksassa kun katsoi varaosanumeron perusteella. Nopeasti tutkailemalla tuo näyttäisi olevan Orklin valmistama venttiili.


Toiminta näyttää olevan samanlainen eli moottorilla päätyy ja jousella takaisin. Myös tuossa on mahdollisuus päätyrajalle mutta siitä on paha sanoa että onko sitä mahdollisuutta käytetty uudessa invertterissä ja sen ohjauksessa vai ei. Katalogi noista venttiileistä:
http://www.orkli.coop/pdf/5%20valvulas%20de%20zona%20EN.pdf

Kuvastosta pisti silmään tuollainen mollukka eli woimanpesänä myös tuossa venttiilissä on saman jenkkien Syncron moottori ja sitä saa myös varaosana.


Amazonissa näyttää olevan tollasia mosia myynnissä ja myös moni muu vaihtoventtiili valmistaja käyttää samaa moottoria (mm honeywell, Landis gys yms..). Hintaa moottorilla näyttää olevan pari kymppiä.


https://www.amazon.de/Ersatzmotor-Synchronmotor-Honeywell-Horstmann-Satchwell/dp/B00GUE36MY

https://www.amazon.de/dp/B00AGGVWT6/ref=pd_sbs_60_1/259-1899769-2782836?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B00AGGVWT6&pd_rd_r=81107dac-98cf-4a32-a31e-dacadfd43d04&pd_rd_w=hms6u&pd_rd_wg=Qygrq&pf_rd_p=d5022659-416a-420a-bccc-de3cf1d7297a&pf_rd_r=QKYA5Y88R8MVHFFM2QMZ&psc=1&refRID=QKYA5Y88R8MVHFFM2QMZ
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa Heppuhei

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
 • Maalämpöfoorumi
Tasan 7 vuotta vanhassa 242g ssä ilmeni juuri sama vika!
Lämpöykkoselle ilmoitettu eilen ja odotellaan milloin ilmoittavat korjaajan saapuvan.
Lisä
harmina todella runsas kondessiveden kertyminen, jolle ei ole löydetty 7 vuoden aikana syytä eikä korjausta! Harmittaa!

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 178
 • Maalämpöfoorumi
Tasan 7 vuotta vanhassa 242g ssä ilmeni juuri sama vika!
Lämpöykkoselle ilmoitettu eilen ja odotellaan milloin ilmoittavat korjaajan saapuvan.
Lisä
harmina todella runsas kondessiveden kertyminen, jolle ei ole löydetty 7 vuoden aikana syytä eikä korjausta! Harmittaa!

Todennäköisesti sinun ei tarvinnut odottaa kahta viikkoa jos joku sattuisi tulemaan korjaamaan koneen. Paljonko tuosta operaatiosta tuli kustannuksia? Tuossa kun pohdin asiaa itse niin kotivakuutuksesta ei taida saada juuri mitään kun on vanha kone ja omavastuukin on jonkin verran.

Eiköhän tuon kondensoinninkin saa kuriin sopivilla toimenpiteillä. Täytyy näpytellä siitä joskus myöhemmin tekstiä...
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa Heppuhei

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
 • Maalämpöfoorumi
Lämpöykkoseltä ei ole kuulunut mitään!
Olen käsin säätänyt asetukset välttävään tilaan.
Taidan tilata venttiilin netin kautta Saksasta näillä näkymin.
Oulun alueella huolto ko. merkillä on hidasta, se on todettu aiemminkin!


Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 178
 • Maalämpöfoorumi
Lämpöykkoseltä ei ole kuulunut mitään!
Olen käsin säätänyt asetukset välttävään tilaan.
Taidan tilata venttiilin netin kautta Saksasta näillä näkymin.
Oulun alueella huolto ko. merkillä on hidasta, se on todettu aiemminkin!

No jopas on. Taitaa olla sellainen juttu että Lämpöykkönenn kannattaa kiertää kaukaa jos suinkin mahdollista kun kokemukset tuntuvat olevan samansuuntaisia paikasta riippumatta. Itse nimittäin asun pirkanmaalla ja täälläkään huolto ei pelannut.

Nyt kun öljystä luopuville maksetaan tukea 4000€ niin tämä saattaa olla ylikuumentanut markkinat ja nyt tehdään hommia mistä otetaan rahat pois eli ne tuottoisimmat hommat. Huoltokeikat sitten jätetään välistä. Jokuhan tuossa on pakko kusta ja reilusti.  ::) Kesälomatkin on jo pidetty.  ::)
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa Heppuhei

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
 • Maalämpöfoorumi
Lämpöykkönen ei ole soittanut vieläkään!
Mistä nettiosoitteesta (Saksasta?)
saikaan tilattua tuon venttiilin?

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 178
 • Maalämpöfoorumi
Lämpöykkönen ei ole soittanut vieläkään!
Mistä nettiosoitteesta (Saksasta?)
saikaan tilattua tuon venttiilin?
Ei näköjään kannata pidätellä hengitystä odotellessa... ???

Esim täältä:
https://www.loebbeshop.de/viessmann/ersatzteil/3-wege-ventil-sf/base-230v-3m-7829454
https://www.wolf-online-shop.de/Viessmann-3-Wege-Ventil-SF-base-230V-3m-7829454::48794.html

Kai täältä suomestakin löytyy jälleemyyjiäkin kenen kautta onnistuu osien osto, saa ilmoittautua?
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)