Hyvää matskua, kiitos näistä!
Omassa haarassa, kyllä vaan. Konvektorien meno ja paluu ovat molemmat maalämpöpumpun jälkeen.
Näppituntumalta vaikea arvioida toimivatko konvektorit jo tehokkaimmillaan vai irtoaisiko ko. konvektorimallista tässä järjestelmässä merkittävässä määrin enemmän kylmää mikäli nestekierto konvektoreilla olisi lähempänä valmistajan ilmoittamaa maksimia. Pystyykö konvektori siis hyödyntämään suuremman kierron. Mikäli näin, niin toki muu laitteisto pitää vaihtaa sellaiseksi, että nestekierron pullonkaula poistuu.
Maallikko voisi ajatella, että niin pumppu kuin putketkin mitoitetaan vastaamaan konvektorin maksimikapasiteettia. Oma osaaminen kuitenkin auttamatta ohkaista sen suhteen että onko 400L vs. 800L merkittävää eroa tällaisessa kuluttajavärkissä. Puhallin kuitenkin se keskeisin ja rajoittavin tekijä sen osalta paljonko litkusta saadaan viilennystä aikaiseksi.
Funtsin asiaa hiukan lisää ja tuli mielee sellainen testi että laittaisit roikkumaan tuohon konvektorin imupuolelle keskelle lämpömittarin josta näkisin konvektorin sisään imevän ilman lämpötilan. Toinen lämpömittari olisi sitten ulospuhallettavan ilmavirran kohdalla. Näistä sitten saisi lämpötilaeron vaikka 5,5 astetta.
Sitten myös toinen konvektori käynnistettäisiin ja tilanteen annettaisiin tasoittua taas vaikka 5min jotta lämpötilat ehtivät asettumaan hitaamman kierron tasolle. Saataisiin lämpötilaero 4,2 astetta.
Näistä voisi sitten laskea laitteiden suhteelliset tehot toisiinsa nähden. 4,2/5,5=0,76=76% eli kahden konvektorin ollessa käytössä teho on 76% siitä tehosta mitä laitteesta irtoaa kun vain yksi laite on käynnissä johtuen siitä että virtaus on heikompi kun kaksi konvektoria on käynnissä.
Ja mikäli tuloksista haluaa mahdollisimman tarkat olisi syytä pyörittää liuosta ensin kaivossa vaikka 20min ilman että mlp tai konvektorit tuovat/vievät siitä lämpöä. Tämä sen takia että liuos olisi koko testin ajan mahdollisimman tasalämpöistä. Testien aikana lämpötilojen voisi olla hyvä antaa vakiintua vaikka 5min ajan. Testin olisi hyvä kestää alle 15min jotta kaivoon mennyt konvektorissa lämmennyt liuos ei kerkeä tulemaan takaisin ylös kaivosta.
Ja itseasiassa konvektorin tehon pystyisi myös tällöin laskemaan koska amena on ilmoittanut ilmamäärät eri puhallinnopeuksille. 360, 460, 600, 830m3/h.
Mikäli jaksat viritellä niin laita tuloksia tänne niin funtsitaan asiaa eteenpäin. Mittarina voisi toimia tälläinen ulkolämpömittari joka mittaa myös sisälämpötilan. Suhteellisen kosteuden tietäminen auttaisi sitten tehon laskemisessa lähemmäksi totuutta. Parempi vielä tietysti tulisi mikäli molemmista ilmoista saisi vielä suhteellisen kosteuden koska kosteuden kondensoituminen pinnoille saattaa muuttaa ilman absoluuttista kosteutta ja energiamäärää.... Tosin mittauksienkin tarkkuuden asettavat omat toleranssinsa testien tarkkuudelle...
Sen verran alkoi kyllä itseäkin kiinnostamaan että pitäisiköhän tehdä vastaava testi myös oman konvektorin kanssa ja laskea konvektorin teho eri puhallin nopeuksilla sekä eri liuospumpun nopeusasetuksilla?

