Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämmön toteuttaminen ja kannattavuus vanhassa kerrostalokohteessa  (Luettu 3759 kertaa)

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 340
  • Maalämpöfoorumi
Osui tälläinen silmiin noita opinnäytetöitä yms selaillessa joten laitetaan näytille....


Maalämmön toteuttaminen ja kannattavuus vanhassa kerrostalokohteessa

7 Kannattavuuden ja investoinnin tuoton vertailu
Eri energiasaneerauksia ja niiden kustannuksia laskiessa voi tuloksista päätellä, että kerrostaloon taloudellisesti kannattavimmat saneeraukset tutkituista ovat maalämpö ja lämmöntalteenotto. Maalämpö ja lämmöntalteenotto tarjoavat kohtuullisen takaisinmaksuajan sekä huomattavat säästöt vuositasolla. Takaisinmaksuajat pysyvät yleensä noin 5–15 vuoden välillä ja vuotuinen säästö on vähintään 20 %, parhaissa tapauksissa jopa 70 %:n luokkaa. Yllä lasketut Investointien tuotot on laskettu esimerkkikohteista havainnollistamaan saneerausten tuomaa hyötyä. Lämmöntalteenotto ei tuota säästöä yhtä paljon kuin maalämpö, mutta investoinnin osuus on huomattavasti pienempi, mikä osaltaan voi antaa kannatusta sen suhteen.
Lämmöntalteenoton ja maalämpösaneerauksen hyvinä puolina voi myös pitää sitä, että suurista säästöistä johtuen taloyhtiön yhtiövastiketta ei tarvitse välttämättä korottaa vaan laina voidaan maksaa kertyvillä säästöillä. Saneeraus on siis myös asukkaiden kannalta miellyttävämpi. Laskennan perusteella Ikkunasaneerauksessa tai lisälämmöneristyksessä kerrostalomittakaavassa takaisinmaksuajat venyvät kohtuuttoman pitkiksi, jopa rakennuksen ja rakenteiden laskennallista elinkaarta pidemmäksi. Saneeraukset eivät ole taloudellisesti kannattavia toteuttaa tämän päivän energia- ja materiaalihinnoilla.
Tilanne saattaa muuttua tulevaisuudessa riippuen energian hintakehityksestä ja rakennusosien hintakehityksestä. Saneerauksien kannattavuutta tulee tarkastella tapauskohtaisesti ja vaikka ikkunasaneeraus tai lisäeristys ei taloudellisesti vaikuta kannattavalta investoinnilta voi se olla joissakin tapauksissa olla välttämätöntä tai kannattavaa tehdä muun saneerauksen yhteydessä. Lisäeristyksessä materiaalin hinta on huomattavan vähäinen työn osuuteen, joten lisäeristys voisi olla kannattavaa muun julkisivusaneerauksen yhteydessä. Saneerauksiin mahdollisesti saatava energiaavustus vaikuttaa myös merkittävästi hankkeen kannattavuuteen.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)