Kuinkahan tiivis leca-harkko oikein on?
Aukon yksi sivu nimittäin rajoittuu harkkoseinään ja harkot menevät tuon soran sekaan (en vielä kaivanut että kuinka syvälle). Eipä ole paljon iloa tehdä tiivistä, jos harkkoa pitkin pääsee imemään kosteuden ja radonkin kulkeutuu edelleen huoneilmaan. Tosin siinä tapauksessa taitaa olla kyllä ongelma koko teknisessä tilassa.
Eli usksaltaakohan tuon finnfoamin laittaa vaan siten, että muualta ottaa styroksiin ja harkkoseinällä harkon kylkeen? Vai pitääkö kaivaa sen alle yms.?
No ei leca-harkko varmaan tiivis ole, mutta ei ole betonikaan. Noihan ne rakenteet yleensäkin on, että sokkelin ja anturan betoni ja mahdolliset harkot on siellä maan (murskeen/soran) seassa. Ulkopuolella on sitten patolevy estämässä veden pääsyä ja onhan talossa (toivottavasti) myös salaojaputket ympärillä, joiden pitäisi käytännössä estää nestemäisen veden oleilu talon alapohjassa.
Sen sijaan alapohjan murskeen seassa olevan ilman suhteellinen kosteus on lähellä 100%.
Kosteuden nouseminen sokkelirakenteissa ei ole yleensä ongelma. Lattiatasosta lähtevän seinän ja sokkelin välissä pitäisi olla bitumihuopa, joka estää sokkelin kosteuden nousun itse seinään. Sama bitumihuopa yleensä nykyään myös taittuu lattialaatan alle, jolloin sauma lattian ja sokkelin välissä on tiivis esimerkiksi radonin suhteen (joskus aiemmin tätä huovan taitosta laatan alle ei vielä huomattu tehdä, joten sinun talon ikäisessä talossa ei ehkä vielä ole).
Vastauksena itse kysymykseen, finnfoamin voi laittaa samaan tasoon kuin ylin styrox on ja niin että on styroxia vasten ja harkkoseinää vasten. Kun teet valun, niin laita jokin ohuehko solumuovi tm. erotuskaistale betonin/massan ja harkon väliin siten, että pystyt sikaflex tms. joustavalla massalla tiivistämään valamasi laatan ja harkkoseinän välisen sauman radonin suhteen (ellei aiemmin mainittua bitumihuovan reunaa ole siinä valmiina tarjolla).