Meille tuli vähän aikaa sitten maalämpö. Itse lämpimän käyttöveden kierto on päällä jatkuvasti. Ohjelmoin pumpun siten, että pumppu ei lämmitä käyttövettä viikonloppuisin klo 23-05 välillä eikä arkisin klo 23-05 ja 10-14 välillä. Pätkäkäyntiä en ole havainnut.
Lämmityskulut ovat olleet viikonloppuisin 13-14kWh/päivä ja arkisin 8kWh/päivä. Ajattelin jossain vaiheessa tuon lämpimän käyttöveden pumpun uusia nykyiaikaiseksi, sillä vanha pumppu kuluttaa 70W. Uusi pumppu käymään sitten jollain 4-5 watilla.
Jos tuon kierron ottaa pois päältä niin ne säästöt todennäköisesti valuvat sitten kohonneina vesilaskuina kun joutuu laskemaan ja odottelemaan sitä lämmintä vettä ja mahdollisesti rikkoutuneena kiertopumppuna...Meillä tulee heti lämmin vesi hanasta, kun sitä laskee. Meillä on 25m matkaa pumpulta kauimmaiseen vesipisteeseen. Testasin kerran ottamalla kierron pois, niin meni noin 20 sekuntia ennen kuin alkoi tulla lämmintä vettä. Jos joka päivä pitäisi lämmintä vettä odotella 20 s, niin se tekee vuodessa 20 s x 365 = 7300s. Tuo taas tekee vuodessa 122min eli 2 h. Siis kaksi tuntia laskisin vettä odotellessani lämmintä vettä?! Maksaa aika lailla!!
Minä tekisin siten, että lämpöpumppuun aikaohjelmointi lämpimän käyttöveden lämmittämiselle ja lämpimän käyttöveden kiertopumppu hiljaiselle kierrolle.
Kohde ja käyttötottumuksethan tässä eniten määräävät, toisaalta myös todelliset tai kuvitellut säästöt/tappiot.
Meillä oli öljyaikana kierto päällä 24/7 ja nykyisin maalämmöllä 1/7 ja tuo ainokainen tuntikin vielä jaoteltuna neljään 15 min jaksoon ilta-aikaan.
Miksikö ei tuon enempää? Suurin syy on, että pesuhuone on n. kahden metrin päässä pumpusta eli kuumaa tulee heti. Ja muualla ei kuumaa juuri käytetä. Kauimmaisessa vessassa ja keittiössä tulee aina "huoneenlämpöistä" ensimmäiset 30 sekuntia vaikka haluaisi kylmää. Sillä huoneenlämpöisellä voi ihan hyvin pestä kädet tai viruuttaa tomaatit. Kuumaa jos haluaa niin sitten joutuu pahimmillaan sen puoli minuuttia vettä juoksuttamaan "turhaan".
Putket on myös eri kohteissa eri tavalla vedetty ja eristetty. Meillä on aikanan tehty putkiremppa ja putket sen jäljiltä vedetty pintavetona ilman eristeitä. Kokeilin joskus jatkuvan kv-kierron varaajaa tyhjentävää vaikutusta eli "lämpöhäviötä" ja päädyin keskimääräiseen arvoon 0,84 kW. Heittomerkit lämpöhäviön ympärillä sen vuoksi, että ei se lämpö tietenkään hukkaan mene lämmityskaudella. Onpahan vain tuotettu huonommalla COP:illa kuin patteripiirin lämmitys. Meidän tapauksessamme perustelen siis tilannetta sillä, että lämpimälle vedelle on niin vähän tarvetta muualla kuin pesuhuoneessa, jossa sitä lämmintä muutenkin tulee heti. Autotallissa esim. tarvitsen lämmintä vettä harvemmin kuin kerran kuukaudessa.
Tuo kierron ajastus on toteutettu 5 € hintaisella mekaanisella kellokytkimellä, jossa on 15 min resoluutio. Pari euroa jos satsaa lisää niin saa Biltemasta digitaalisen ajastimen, johon voi vaikka ohjelmoida jokaiselle viikonpäivälle omanlaisensa profiilin.