Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Keruuputkisto rantaviivaan ns. mutu tuntumalla (huomioitavat asiat)  (Luettu 3672 kertaa)

Poissa vplehto

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
    • Lehtosaaren kotisivut
Heitän tähän nyt hieman epämääräisesti vaikka tiedän saavani siitä asiasta palautetta.

Tarkoitus olisi tässä 1vk sisällä asentaa keruu putkisto maan alle. Listaan tähän ajatukset mitä on tiedossa ja mitä ei ole tiedossa.

- Pohjavesi hyvin lähellä pinnassa (hyvä lämmönvaihtuvuus?)
- Tarkoitus kaivaa nyt kun järven pinta on alhaalla, matalaan hienoon rantahiekkaan keruuputket
- Idea 3 kpl 1.2m levystä 1m syvää 40m pitkää kaivantoa johon upotetaan putki niin että väli n. 1m
- Syksyllä siis olisivat 1m syvässä rantahiekassa, keväällä ja kesällä siinä on 20cm-1m vettä päällä
- Putkeksi ajatus 40mm PELM
- Putkea 300m josta osa kaivetaan rannalta rakennukselle
- Rakennus arvio koko 140-200m^2 1 kerros okt nykypäivän eristyksillä
- Pumppua ei valittu, mutta ajatus siis yhdestä 300m keruupiiristä

Kaipaisin tähän hyviä vinkkejä ja neuvoja tai pointtereita dokkareihin että menisi mahdollisimman hyvin oikein asiat. Epäselviä esim. että pitäisikö putki täyttää asennusvaiheessa vedellä jota se on helpompi upottaa ja pumpata sitten tyhjäksi vai painottaa hieman vai laittaa jo nyt glykolit tai muu aine. Putki jää siis odottamaan että rakennus saadaan suunniteltua ja rakennettua ensi kesänä. Alku ajatus oli putki tyhjänä ja tulpata päät ettei likaa pääse putkeen mutta sen upotus rantaveteen voi olla hankalaa.

Olen siis olettanut että tuo 300m 40mm olisi hyvä perus mitoitus, että lyhyempää ei kannata laittaa eikä pidempääkään yhteen piiriin?

Syitä tuolle ns. mutu tuntumalla ennakkoon nyt on useita.


Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Varmaan olisi hyvä täyttää joko vedellä tai sitten valmiilla vesi/naturet liuoksella. Saa paremmin putket asettumaan kun ne ei kellu.

Itse laittaisin sen 400 metriä. Ei ole vielä liian pitkä ja on 100 metriä enemmän, niin riittää paremmin. Jos vaan saa lisämetrit jonnekin laitettua. Vaikka sitten tiheammin.
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).

Poissa Selvittäjä

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 233
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Lainaus käyttäjältä: vplehto
- Tarkoitus kaivaa nyt kun järven pinta on alhaalla, matalaan hienoon rantahiekkaan keruuputket
- Idea 3 kpl 1.2m levystä 1m syvää 40m pitkää kaivantoa

Hmm, en ole koskaan ymmärtänyt ihmisten intoa laittaa lämmönkeruuputkia vesistön rantaan. Siitähän tulee ikuinen rajoite/rasite rannankäytölle. Tarkoitan esim. ruoppaamista.

Toinen asia, mainitsemasi paikka kuullostaa niin märältä että pysyykö 40 metrinen kaivanto auki niin kauan että sinne saa laskostettua putket? Ja kaivinkoneella varmaan vaikea pysyä pinnalla, vaatinee tukkilauttoja alla.
Onko joku luvannut kaivaa?

Kolmas, onko sinulla tietoa millainen maaperä tuolla 1.2 metrissä on? Onko se kauttaaltaan hiekkaa vai onko soraa/savea?  Maamassojen sekaisin meno kaivuutyössä pilaisi hienolta kuullostavaa rantaa.
Oilon GT 20, puskuri Akvaterm 1500, KVV Akvaterm 500, kaivot 201 + 184 + 70 aktiivia 434m, patterilämmitys, vuodesta 2013. Reservissä Högfors 14 ÄSSÄ ja Oilon Junior.

Poissa vplehto

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
    • Lehtosaaren kotisivut
Kiitos  jm82 tuosta +100m vinkistä, se pitää kyllä pistää harkintaan. Saattaisi olla hyödyksi.

>Hmm, en ole koskaan ymmärtänyt ihmisten intoa laittaa lämmönkeruuputkia vesistön rantaan. Siitähän tulee ikuinen
>rajoite/rasite rannankäytölle. Tarkoitan esim. ruoppaamista.

Tämän ohjeen sain Geopipeltä, oma asiantutemus kun ei riitä siihen että onko tuo teknisesti hyvä. Käsitin että olisi teknisesti paras? Tämä putkistojen asennus suoritetaan nimenomaisen rannan ruoppaamisen yhteydessä, sen jälkeen. Eli ei tietenkään tuohon ruoppauksen lähelle sitä laiteta sitä haittaamaan. Toki tuossa on perää että se jotakin rajoitteita aiheuttaa. Toki sen kaivaminen omassa tapauksessa muualle aiheuttaisi vielä enemmän hankaluuksia.

>Toinen asia, mainitsemasi paikka kuullostaa niin märältä että pysyykö 40 metrinen kaivanto auki niin kauan että sinne saa
>laskostettua putket? Ja kaivinkoneella varmaan vaikea pysyä pinnalla, vaatinee tukkilauttoja alla.
>Onko joku luvannut kaivaa?

Paikka on sellainen että kone (12t) pystyy ajamaan pohjassa. On luvannut kaivaa. Toki oma ajatus oli että kaivetaan veteen ja lasketaan vedessä olevan n. 1m syvän 40m pitkän ojan pohjalle. Sitä en tiedä onnistuuko tuo ja miten. En siis usko että ojaa mitenkään pystyisi pitämään kuivana laskun ajan. Joutuukohan sitten miettimään tota että täyttää putken nesteellä ennen laskua ja vielä lisäksi painottaa? Ei taida olla helppoa tapaa. :( Onnistuiskohan jos olis paljon auttajia kahluusaappaissa pitämässä sitä siellä täytön ajan? Ajatus siis oli, vedetään 40m kaivanto, upotetaan 80m letkua ja peitetään, jonka jälkeen kaivetaan uusi 40m oja 1.5m päähän jne.

>Kolmas, onko sinulla tietoa millainen maaperä tuolla 1.2 metrissä on? Onko se kauttaaltaan hiekkaa vai onko soraa/savea?  >Maamassojen sekaisin meno kaivuutyössä pilaisi hienolta kuullostavaa rantaa.

Ihan täyttä varmuutta ei pysty sanomaan, mutta suurella todennäköisyydellä se on kauttaaltaan hiekkaa. Saven mahdollisuus tietysti tuossa on olemassa mikä voisi kyllä pilata rantaa.


Poissa Selvittäjä

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 233
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Varmaan olisi hyvä täyttää joko vedellä tai sitten valmiilla vesi/naturet liuoksella. Saa paremmin putket asettumaan kun ne ei kellu.

Tuo putkien täyttäminen on varmaan tosi tärkeää. Yksi riesa vähemmän sitten kun putket ei kellu niin voimalla. saatat silti tarvita jotain lisäpainoja, ne ei sitten saa vaurioittaa putkea.
Sinuna laittaisin valmista viinaliuosta.
Oilon GT 20, puskuri Akvaterm 1500, KVV Akvaterm 500, kaivot 201 + 184 + 70 aktiivia 434m, patterilämmitys, vuodesta 2013. Reservissä Högfors 14 ÄSSÄ ja Oilon Junior.