Terve kaikille palstalaisille, pitihän se itselläkin rekisteröityä tänne, kun sen verta hyvää keskustelua täällä.
Asustelen 1960-luvun alussa rakennetussa rintamamiestalo-tyyppisessä talossa. Taloon on 70-luvulla rakennettu elintasosiiipi ja 80-luvulla vielä erillinen mummonasunto. Neliöitä yhteensä noin 250. Talossa on vesikiertoinen puulämmitys, paitsi mummonasunnossa, joka lämpiää suoralla sähköllä (50 neliötä). Talossa ei ole pian 10 vuoteen ollut säännöllisen vakituista asukasta ja täällä on asuttu pääasiassa vain kesäisin. Talvisin talo on ollut "peruslämmöllä" varaajassa (1200l) olevien vastusten voimin. Käytännössä sisälämpötila on ollut manuaalisuntista johtuen 5-20 astetta, riippuen kelistä. Paljon sähköä on poltettu harakoille (vuosikulutus n. 24000 kWh

), mutta vajaa kuukausi sitten saatiin uusi Ouman viimein hankittua sunttia säätämään.
Olen tässä ajankuluksi pohdiskellut vaihtoehtoisia tapoja lämmittää tätä taloa. Maalämpö olisi kova sana, mutta investointi kustannukset hirvittää, vaikka mitään kaivoja tänne ei tarvi porata, sillä lääniä riittää joka suuntaan.
Törmäsin sitten jossakin netin syövereissä mahdollisuuteen ottaa lämpöä talteen pohjavedestä. Aloin sitten miettimään, miten se soveltuisi tänne. Taloon tulee käyttövesi n. 80m päässä olevasta kaivosta. Se on lähteessä ja matalan kaivon pääsiallinen tehtävä on kai estää lähteessä kelluvien roskien pääsy pumpun imuputkeen. Lähde ja siitä lähtevä laskuoja on sula ympäri vuoden, vaikka pakkasta olisi 40, joten virtaamaa riittää. Käyttövesi pumpataan kellarissa olevalla järeällä kolmivaihepumpulla painesäiliöön, josta sitten talon käyttöön.
Elikkä semmoista pohdin, että jos maalämpöpumpulle ottaisi veden ennen käyttövesipumppua. Määlämpöpumppu ottaisi sitten lämmöt vedestä ja palauttaisi veden vaikkapa talon vierestä kulkevaan laskuojaan, joka laskee samoille kulmille, kuin lähdekin. Kierto on siis avoin. Normaalisti tälläinen tehdään kahdella kaivolla, mutta miksei vois toimia näinkin? Lähdeveden lämpotila oli viime yönä noin 3 astetta, kun pakkasta oli -24 astetta. Mittasin sen valuttamalla hanasta muutaman sata litraa vettä. Pakko oli yöllä mitata, kun alkoi ajatus niin kiehtomaan mieltä

Kiertoon lähtevän veden lämpötila oli viime yönä -24 asteen pakkasella korkeimmillaan 38 astetta ja sisälämpötila 19,6. Maalämpöpumppu pääsisi siis toimimaan aikalailla optimi lämpötiloilla!?. Ajatuksena olisi asentaa pumppu nykyisen järjestelmän rinnalle. Puukattila on mahdollista kääntää lämmittämään suoraan verkkoa, jolloin vesi kiertää pattereissa vapaalla kierrolla. Tämä on ominaisuus mistä ei mielellään luovu, sillä se helpottaa kummasti elämää esimerkiksi pitkän sähkökatkon sattuessa. Talo sijaitsee sähkölinjan päässä keskellä korpea, joten se ei ole varmasti ole kovin korkealla sähköyhtiön tärkeyslistalla suuremman myrkyn sattuessa.