Jep, näin se tietysti on.
Eron näkee kuitenkin tuosta dt:stä. Ei tarvitse tietää absoluuttisia virtauksia. Jos tehoa isontamalla dt pienenee (merkittävästi), niin silloin virtaukset ovat kasvaneet. Jos dt ei pienene, silloin ei kannata käyttää lisätehoa nesteen vatkaamiseen, kun virtaus ei silti mainittavasti nouse.
Tuohon aikasempaan kuvaan olin laittanut miten kyseessä oleva järjestelmä käyttäytyy. Punainen käyrä on koneen spekseista otettu suurin mahdollinen ulkoinen painehäviö. Tämä kertoo suoraan millainen painehäviö pelkästään lauhduttimessa on. Vihreä käyrä ja pisteet ovat niitä pisteitä missä pumppu toimii eri nopeusasetuksilla perusten lämpötilaeroon mikä oli ilmoitettu. Myös tehon kohdalle on laitettu pisteet.
Esim puhaltimissa kerrotaan erillinen sfp-luku eli ominaissähkö joka kertoo kuinka tehokkaasti puhallin toimii. Tässä se voisi mennä näin.
Pienimmällä nopeudella tulee noin 1m3/h virtaus ja siihen tarvitaan 65W teho. Olkoon suhdeluku sitten 0,065kWh/(m3/h)
2. nopeudella 1,27m3 virtaus = 85W. Suhdeluku 0,067kWh/(m3/h)
Suurimmalla nopeudella 1,45m3 virtaus = 115W. Suhdeluku 0,079W/(m3/h)
Tällä halusin vain osoittaa sen että pumpun tehokkuus laskee korkeammilla nopeuksilla varsin nopeasti johtuen piirin suuresta virtausvastuksesta.
Tätä pohdintaa on helppo jatkaa eteenpäin halutessaan. Muutamia täkyjä:
-Jos koneen cop 4 niin tällöin liuospumpun virtauksen ollessa pienin ja kun se muutetaan suurimmaksi niin tällöin koneesta pitää saada vähintään 200W suurempi antoteho jotta hyötysuhde pysyisi edes samana.
-Jos oletetaan että pumppu käy 2800h vuodessa ja kiertovesipumppu lepää 1kk vuodesta niin tällöin kiertovesipumppu pyörii ilman kompressorin käyntiä noin 5240h.
-Tällä tuntimäärällä kiertovesipumpun lepokulutukseksi tulisi 1. teholla 340kWh, 2. teholla 445kWh, 3. teholla 600kWh. Tuo määrä on 10% molemmin puolin arvioidusta pumpun vuosittaisesta kokonaiskulutuksesta.

-Jos oletetaan pumpun koon perusteella että vuosikulutus olisi 16500kwh ja vuosilämpökerroin 3,6. Tällöin pumpun on nopeudella 1. kulutus olisi vuodessa 4580kWh.
-Kun pumpun nopeus nostettaisiin nopeuteen 3. Tällöin ottoenergian kulutus pitäisi pudota 600-340=260kWh. Päästään ostoenergiassa lukemaan 4320kWh. Tuotettava energia on sama 16500kWh josta saataisiin vuosihyötysuhteeksi 3,8.
-Tällä kuvitteellisella esimerkillä vuosihyötysuhteen pitäisi nousta 0,2 tai enemmän jotta pumpun nopeuden muutoksesta olisi hyötyä kokonais sähkönkulutuksen kannalta.... Tätä epäilen suuresti jos lämpötilaero muuttuu 3,5 asteesta 5 asteeseen.... eli 1,5 astetta.
Saatan toki olla väärässäkin mutta mielellään kuulisin jotain perustelujakin.....
Ainiin ja tässä koneessa on vanhemmat virtasyöpöt kiertovesipumput.....