Hei
Sanyo CO2 4.5kW VILP palveli 6 vuotta huonosti ja lopulta lämpöpummpuyksikkö (SHP-C45D-N) pimeni, 4 vuotta etuajassa (toivoin että olisi kestänyt 10v ennen MLP siirtymistä..). Eli nyt on aika siirtyä maalämpöön. Kohde Oulun seudulla.
K1. Talo 172m2/470m3 kahdessa kerroksessa vesikiertoinen lattialämmitys ja ilmanvaihto jossa vesipatteriesilämmitys (ILTO440 econo) lattialämmityskierron vedellä. Yläkerta 70m2/180m3 laminaatti jonka alla liitulevyjä ja sen alla lankut. lattialämmitysputket liitulevyjen välissä. Alakerta 102m2, n. 290m3 ja betonilattia josta 41m2 laminaattia ja 61m2 laattaa.
K2. Talossa ilmalämpöpumppu (panasonic nordic 12he) yläkerrassa käytetty jäähdytkseen ja lämmitykseen (nimellistehot jäähd. 3.5kW ja lämmitys 4.2kW)
K3 Käyttöveden ja talonlämmitys sähkövaraajan (SHP-TH22D) 9kW vastuksilla + Sanyo lämpöpumppu varaajan apuna (4.5kW nimellislämpöteho). Varaajassa 223L säiliö jossa käyttävesikierukan lämmitys samassa vesitilassa kuin lattilämmitys (lattialämpö shuntin kautta, lattilämmön paluu tankin alaosaan).
K4. Iso varaava takka&piippu keskellä taloa (kaikki tiilestä) - polteltu pesällinen puuta talvisaikaan n. joka toinen päivä lauhat kelit ja kylmillä keleillä joka päivä. Puuta on mennyt 4-6m3 per vuosi.
K5. Sauna lämpiää 2-3krt viikko ympärivuoden. Suihkuhuoneessa 2 suihkua, yläkerran WC pesuhuoneessa 1 suihku
K6. 2 aik. ja 3 lasta asustaa taloa
K7. Kesällä on viilennetty yläkertaa pari tuntia illasta kuuminapäivinä tarpeen mukaan ennen nukkumaan menoa.
K8. Kokonaisenergian tarve laskennallinen energiajuniorilla pelkästään taloon n. 30MW (20MW lämmitys+käyttövesi, 10MW käyttösähköt)
K9. Autokatos (2 autoa, lämppärissä kun -5C tai enemmän) + lämminvarastot yht. 36m2 n. 100m3 sähkökaapelit. Painovoimainen ilmanvaihto, luukut aikatavalla kiinni..
K10. Varstosta ei ole mitään kulutuslaskelmia. Runkorakenne (seinät villaa 20cm katolla 40cm) sama kuin talossa ja vain pari pientä ikkunaa. 30m2 pidetään min 10C talvella ja 6m2 pidetään min 17C talvella.
Toteuma: Kokonaissähkönkulutukset talo + varastot ovat olleet 17 - 21MW välillä vuosina 2009 ja 2013 (tämä vuosi menee tuonne 19MW tienoille, Sanyo hajosi pari kuukautta sitten..).
Arvaisin että tuosta tarvittavasta 20MW lämmitystarpeesta taloon on tehty
- Takalla 4-5MW
- Lämpöpumput ILPO + VILP 7-8MW
- Loput 7 - 9MW lämmitetty sähkövastuksilla.
=> Kokonaiskulutus jakatuisi arvattuna:
* Talon lämmitykseen sähkö 7..9MW
* 10MW käyttösähköt
* Talli 1.5..2MW
Ollaaan 18.5 - 21MW riippuen vuoden keskilämpötilasta.
Ja Sitten itse asiaan.. 
Tavoitteet:
T1. lämmitys hoidetaan MLP järjestelmällä. Huom iv-koneen esilämmitys lattilämmitysvedellä.
T2. takkaa poltetaan jatkossa talvisaikaan 2-3 päivän välein iltojen iloksi ja jotta kivimassa ei hohkaa/johda kovin kylmää.. Voisi olla luokkaa 1.5-2m3 vuosi..
T3. MLP pumpun pitää olla erittäin hiljainen, kodinhoitohuoneessa yläpuolella makuuhuoneita
T4. lämminkäyttävesi ei saisi loppua saunailtoina, tai aamuisin.. lapsilla vielä teini-ikä edessä joten lämpimän veden kulutus kasvaa.
T5. Jäähdytys. Asennukseen maakylmä optio. Tuloilmaputket on eristetty rakennusvaihessa.
* lähes "ilmainen" jäähdytys kiinnostaa, jos toimii.
* Nykyisen ILPOn voisi heittää lämmittämään tallia. Saisiko koko tallin pidettyä 17C samalla sähkömäärällä mitä se vie tänäpäivänä.
T6. Porakaivo. Kallion on n.5m syvyydessä nurmesta. Kaivo saadaan seinän viereen n. 2..2.5m päähän seinästä.
T7. Kompuralle toivotaan pitkää elinikää -- eli jos oikein olen käsittänyt pitkiä käyntiaikoja.
Muita ajatuksia, joita on herännyt kun olen lueskellut näitä foorumin sivuja,
Puskurivaraaja ? Jos niin millainen ?
Kävisikö tuo nykyinen varaaja pienillä muutoskytkennöillä? Eli siinä on 223l säiliö, jossa käyttövesikierukka sisällä (lieneekö jotain 70l tms..) ja loput 150l lämmitysjärjestelmän vedelle. Varaajassa on valmiina latauspumppu joka pumppaa veden tankin alaosasta VILP ulkoyksikölle. Saisiko tällä toteutettua "hullun kierron" (jos nyt olen ymmärtänyt mitä se tarkoittaa..)
- vesikierukkan läpi hoituisi käyttöveden esilämmitys ennen kuin menisi MLP pumpulle ja
- varaaja tankin alaosaan tulisi MLP lämmitysjärjestelmäpiirin vesi ja lähtö tankin päältä lattialämmitykseen ja iv-koneen patterille. Rinnalla tuo "hullun kierto" olemassa olevalla latauspumpulla toteutettuna + takaiskuventtiilit jne..)
Olen tiedustellut alustavasti tarjouksia pelkän MLP + kaivo. On tarjottu aktiivikaivon syvyyttä 170m + Vitocal 333-G 7.64kW Nordic konetta.
Millaisia kommentteja,
- kaivon syvyys
- MLP koko ja malli
- Puskurivaraaja
- Maakylmä IV -kanavaan
Kiitos arvon raadille kommenteista.
Niin, tiedän että tyhmästi valitsin kun otin tuon VILP järjestelmän ja ILPOn alunperin (maksoin tosin 5000EUR koko paketista VILP+ILPO päälle asennukset 2000EUR eli ei tässä rahallisesti ole hirmuisesti kärsitty, mutta hyölä on ollut melkoinen, varsinkin ensimmäisinä vuosina. Se on ihan oma tarinansa.)
t. Ekkomies