Kiitos vastauksestasi & laskelmistasi
Tässä vielä tarkemmin saamamme speksit liitteenä. Kuten arvelinkin niin hiukan on annettu mitoitus alakanttiin. Kallion laadusta ei liene kenelläkään tällä työmaalla sen tarkempaa analyysiä tehtynä -> syvemmästä kaivosta ei ainakaan mitään haittaa olisi, päinvastoin alimitoituksen riski pienenisi. Porakamppeet on vielä paikallaan kun porarille tuli meno joten ehkä tässä seitinohut mahdollisuus syventämiseen olisi.
Tuo laittamasi liite on NIBEn laskelma.
Ovatko siinä olevat energiantarvelukemat oikeasta rakennuksen energiatodistuksesta?
Se energiatodistus tulee olla rakennuttajalla (sinulla) ja rakennuslupaviranomaisella rakennuslupapapereiden liitteenä.
Sinänsä laskin myöskin rakennuksen energiatarpeen ja sekin päätyi samaan lämmitystarpeeseen.
Minulla ei kuitenkaan ole niin hyviä tietoja käytössäni, kuin on ollut energiatodistuksen laatijalla, tekemäni laskelma perustuu vain voimassa olevaan normistoon.
Jos kaivon aktiivisyvyys ( se syvyys, jossa keruuputkisto on aina kokonaan veden ympäröimänä ) on vain laskelmassa mainittu 93 metriä. pitäisin kaivoa vähän arveluttavan matalan.
NIBEn laskelmassa on kallioperän kiviaineksen lämmönjohtoluvuksi, = λ - arvoksi on valittu 3,47 "/mK, joka on varsin korkea, siis erittäin hyvän kiviaineksen arvo.
En tunne paikallista kallioperää, joten olen ottanut omassa laskelmassani λ -arvoksi 3,0 W/mK. Tätä keskimääräistä λ -arvoa käytetään yleisesti mitoituslaskelmissa, kun ei tarkemmin tunneta paikallisen kallioperän kiviaineksen laatua.
Jos muutan λ arvoksi laskelmaasi 3,5 W/mK, tulee kaivon aktiivisyvyydeksi 101 metriä laskelmassa käytetyillä lämmitystavearvoilla.
Jos porauskalusto on vielä paikallaan ja keräintä ei vielä ole laskettu porakaivoon, pyytäisin minäkin poraamaan vaikkapa parikymmentä metriä lisää syvyyttä kaivoon.