Kiitos vastauksista. Maapiiri mitoitettiin joku vuosi takaperin tarjouspyynnöillä kokonaisurakasta, siinä tarjotut metrimäärät oli tuota luokkaa. Nuukuus ajoi kaivamaan sitten sen maapiirin itse kun maarakennusalalla leipäni tienaan. Sain samalla tehtyä piirin siten, että ilmataskuja ei jäänyt mihinkään ja molemmat piirit on koko matkalta nousevia taloon päin, samalla tuli mielenrauha kivisen maan tapauksessa vaadittavasta esitäytöstä lapiolla, epäilen että urakalla olisivat viskoneet kivet putkien päälle surutta. Samoin pumpun koko on niiltä ajoilta mitoitettu, kolmessa tarjouksessa oli 10kW pumppu. Lisäksi naapurissa on lähes vastaava rakennus, neliöitä hieman enempi ja 10kW lämpöässä toiminut kuulema ilman ongelmia 2x350m maapiireillä. Itse asiassa meillä pitäisi olla vielä paremmin eristetty, yläpohja 450-500mm, lattiat 200mm, seinät 75% lisäeristetty sisältä ja ulkoa 100% puhallusselluvillalla, 5-8cm kerros noin suurinpiirtein molemmin puolin hirttä. Ikkunoista sisemmät on vaihdettu lämpölaseihin ja fiksattu ettei tuule pokien välissä. Yleisesti parannettu ilmatiiviyttä koko rakennuksessa hengittävyyden ehdoilla kuitenkin. Ulko-ovet vaihdettu uusiin. Ilmanvaihto pysyy painovoimaisena, kylppärissä kuitenkin koneellinen poisto kosteus- ja aikaohjattuna. Maalämmön lisäksi taloa lämmitetään uusiksi muuratuilla leivinuunilla ja pystyuunilla aina kun kerkeää, todennäköisesti muutama kerta viikkoon saa riittää lämmityskaudella.
Patterilämmitykseen päädyin paksujen lattialankkujen vuoksi, halusin säilyttää jotain vanhaa pintaa. En saanut keneltäkään suositusta lämmitysputkista 50mm paksujen vanhojen leveiden lattialankkujen kanssa. Elävät kuulema liikaa eikä lämpö sieltä tahdo pirttiin kuulema päästä. Tarkoitus on pitää lämmitys- ja käyttövesiputket tarkoituksella näkösällä mahdollisimman suppealla alalla (vesipisteet yhdessä huoneessa + läpivienti seinän takana olevaan keittiöön) kun oikeastaan koko remonttiin alettiin lattian alla olevan vesiputken poksahdettua talvella ja kun kerran viikkoon siellä kävi niin tietäähän tuon mitä siinä ajassa tapahtuu. Niistä ajoista on virheistä opittu. Vesipatterit ovat vielä tehtaan varastossa mutta 14kpl kaksilevyisiä 500x1200mm pattereita on tilauslistalla kun tuo lämpöpumppuhomma varmistuu. Komposiittiputkillekkin hommasin Uponorin akkupuristajan, pääsee kokeilemaan sitäkin touhua.
Olisi mukava sanoa paljonko entiseen lämmitysmuotoon sähköpattereilla ja parilla pystyuunilla on mennyt kilowatteja ja puuta, mutta itse en ole asunut rakennukssa kuin muutamana kesänä, talvet on mennyt minimilämmöllä kunnes aloin remontoimaan pysyvään asuinkäyttöön taloa tuon vesivahingon jälkeen. Entisten asukkaiden kulutustakaan en tiedä kun ovat jo mullan alla. Eikä ne lukemat muutenkaan enää pätisi kun eristystä ja ilmatiiviyttä on parannettu melko paljon. Nyt siis taloa lämmittää pari irrallista sähköpatteria vielä.
200 litran lisävaraaja siis lienee minimi? Tuo Thermian shunttaus täytyy myös varmistaa, se siis vaatii lisäpalikoita toimiakseen patteri- ja lattialämmityksellä "sekaisin"?
Mitä ovat tulistusvaraajat? Tuttavapiirissä on oikeastaan vain näitä Thermiaa ja Nibeä niin en osannut muuta kyselläkkään, ilmeisen suosittuja tälläkin foorumilla.