Hei!
Meillä on tulossa vihdoin ja viimein oma maalämpöprojekti. Nyt aloitus on suorastaan käsillä, verrattaen että ensimmäisen kerran ajattelin asiaa 7 vuotta sitten. Tarkoitus aloittaa projekti siis keväällä, ja nyt mietitään tarkempaa mitoitusta. Olen kuunnellut muutaman myyntimiehen puheet ja mitoitukset, mutta haluan kuulla myös kokeneempien mielipiteitä asiaa, joten tässä mennään talon tietojen kanssa:
- Sijaitsee Turussa
- Kellari, 80 neliötä, lattiavesikierrolle. Ei ole vielä rakennettu, mutta tullaan toteuttamaan näin.
- Keskikerros, 80 neliötä, lattiavesikierrolle. Ei ole vielä rakennettu, mutta tullaan toteuttamaan näin.
- Yläkerros, 80 neliötä lattiapinta-alaa. Tällä hetkellä ei ole tarkoitus koskea yläkertaan lämmityksen osalta kuin laajennoksessa, 20 neliötä.
- Autotallirakennus, 42 neliötä, etäisyyttä teknisestä tilasta 4 metriä. Toteutus joko vesikierrolla lattiassa tai patterissa.
- Maalämpökaivon etäisyys noin 5 metriä teknisestä tilasta
- Savikerros noin 3 metriä ennen kalliota. Kerättyä data ympärillä lähistöllä olevien kaivoporausten tuloksista.
Rakennus on perus RMT, seinäpinnat, välissä 10 sentin puru, 80 lukulaiset ikkunat jotka tosin nekin tullaan uusimaan ja ulkoseinissä 5 sentin lisälämmöneriste. Osa pinta-aloista (20 neliötä / kerros) on uudisrakennusta laajennuksessa. Tämän osalta eristeet tulevat varmasti olemaan paremmat kuin päätalon osassa. Yläkertaan ei mielestäni ole tarvetta tuoda maalämpöä, nykyisellään olemme todenneet että patterit päädyissä riittävät hyvin hoitamaan lämmityksen. Ikkunaremontti osaltaan vielä vähentää lämpöhäviötä. Talon lämmittämiseen tällä hetkellä (vain keskikerros ja yläkerros, yhteensä 120 neliötä) on kulunut kaikkine käyttösähköineen ja vedenlämmityksineen vain 17 000 kwh. Koska talossa asukkaita on 2+2, niin pidän sähkön kulutusta erittäin alhaisena. Suurin syy tähän lienee ILP joka on hoitanut alakerran lämmityksen yksin poislukien vain aivan kovimmat pakkashuiput, jolloin mukana on ollut 1 lisäpatteri. Kellarikin on pidetty vain plussalla yhdellä 500w enston patterilla. Todellisuus ilman ilpiä olisi jotain aivan muuta. Jotain voidaan päätellä vanhasta jo puretusta öljylämmityksestä, joka hukkasi öljyä 1600 litran vuosivauhdilla saman lämmitettävän tilan osalta. Laitteiston lämpöhäviö lienee ollut kuitenkin aivan hillitön kylmässä kellarissa seisoessaan.
Onnistuuko näillä tiedoin tekemään jonkinlaista suuntaa maalämpölaitteen mitoitukselle sekä kaivon syvyydelle? Kiitos!
