Ok, mikä se tuo dT on? 6 astetta? Pitääkö tuota tarkastella silloin kun pumppu on käynnissä vai tauolla?
dT on lämpötilaero d = delta (eli ero) ja T = lämpötila. Ilmoitetaan Kelvin asteissa (samahan se on Celsiuksillakin mennä tosin). Yleensä asiayhteydestä käy ilmi, minkä kahden pisteen välisestä erosta on kyse. Näissä hommissa viitataan yleensä höyrystimen viinapuolen lämpötilaeroon, mutta tuossa kun puhuttiin lämmönjaon dT:sta niin oli puhe siitä mikä on lämmönjakoon menevän ja sieltä palaavan litkun lämpötilojen ero. Vaihtoventtiilikoneella kun ei ole puskuria niin dT lepojaksolla on aika lähellä nollaa. Eli siis käynnin aikaista tuossa tarkoitettiin.
Kysytään nyt samalla toinenkin kysymys, eli kun tuo minimi asetus tuolle kiertovedelle on 22 astetta niin mitä tapahtuu ja mihin vaikuttaa jos nostan sen esim. 24 asteeseen. Ohjekirjan mukaan tuo pitäisi olla 22-25 astetta.
Se pakottaa lämpöpumpun käyntiin jos kiertoveden lämpötila tippuu alle asetusarvon. Musta kannattaisi pyrkiä saamaan härveli säätöihin "käyrää" ja "huonetta" säätämällä ja jättää tuo vaikka jäätymisenestoa varten eli asettaa se melko alas. Toki voihan tuota käyttää märkätilojen mukavuuslämpöjen ylläpitoon. Eli pakotetaan pumppu käyntiin vaikka lämmöntarvetta ei ole jos kiertovesi laskee alle jonkin lämpötilan.
Sitten mitä noihin termostaatteihin tulee niin hukkaan heitettyä rahaahan ne on finanssimielessä. Eli paremman lämpökertoimen ja tasaisemman käynnin saat ilman termostaatteja. Itse kuitenkin haluan pystyä säätämään huonekohtaisia lämpötiloja mukavuussyistä. Nyt mulla on 400l puskuri myös kytketty ja se kyllä tasoitti käyntiä. Aiemmin lämpötila heittelehti edestakaisin neljäkin astetta käyntijakson aikana kun termostaatit availivat ja sulkivat kiertoja. Se sitten taas aiheutti pätkäkäyntiä ja MLP:ta oli vaikea saada sopiviin säätöihin.
Pointti nyt oikeastaan on se, että taloudellisimman ja tasalämpöisimmän käynnin saat ilman termostaatteja. Jos haluaa huonekohtaisen lämpötilansäädön niin sitten termostaatit kehiin, mutta pitää hyväksyä se, että rahallisesti siinä tulee takkiin. Termostaatit ja ohjausjärjestelmä maksaa jotain ja esim. jonkin huoneen lämpötilan tiputuksella ei juurikaan säästöjä tule, koska termostaatit syövät järjestelmän lämpökerrointa. Itse haluan kuitenkin pitää esim. makkarin viileämpänä ihan siitä syystä, että viileässä nukkuu paremmin.
Jos nyt kuitenkin ne termostaatit haluaa pitää/ottaa käyttöön niin suosittelen kunnon kokoista puskuria. Sieltä voi sitten ottaa käyttöveden esilämmityksenkin (toimii mainiosti). Puskuri ja sen kytkentä ei kuitenkaan ihan halvaksi tule.