Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: pumppua säästellen  (Luettu 4358 kertaa)

Poissa pirkkola

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumi
pumppua säästellen
« : 02.02.14 - klo:21:51 »
Hei vaan kaikille.
Uutta taloa rakentelen ja nyt ollaan siinä vaiheessa että niben 1245 toimii ja takka on kunnossa.Muuttoon menee arviolta 1vuosi.Lämmintä vettä ei tarvita ja työskentely lämmöksi riittää 10-15 astetta.Ajattelin jos laittais asetuksista missä voi määritellä lämpöjä viikonpäivien ja kellon aikojen mukaan niin: että aina pariksi tunniksi laittais pyynnin esim +20 ja loppu vuorokausi esim +5.Näin pumppu sais huilata suurimman osan päivää ja eikä tulisi paljoa niitä kuluttavia käynnistyksiä.Talon lämpö tuskin hirveesti suotaa kun sentää kivi seinät ja betoni välipohja.yli 100 tonnia massaa.Kumminkin aina kun käyn rakentelemassa niin poltan takkaa ja halogeeni valot lämmittää sekä  kuivuri (kosteuden poistaja) pyörii24/7,tulee siitäkin lämpöä.Ilman vaihto ei vielä toiminnassa.Eli lämmitys tarve on varmaan aikas pieni.
asteminuutit muutin -400 auttoi vähän .Tällä hetkellä  1200 käynnistystä ja 212h eli 12720min / 1200kpl =10.6 min käynyt per käynnistys. Vertailun vuoksi nykyisessä talossa missä asutaan ja suihkutellaan niin käynyt noin 20min per käynnistys. Mikä on niben mukaan ok (tunnit *3 = käynnistys lukumäärä.). Mielipiteitä ?
 

justus01

  • Vieras
Vs: pumppua säästellen
« Vastaus #1 : 04.02.14 - klo:15:49 »
Asteminuutit muutin -400 auttoi vähän .Tällä hetkellä  1200 käynnistystä ja 212h eli 12720min / 1200kpl =10.6 min käynyt per käynnistys. Vertailun vuoksi nykyisessä talossa missä asutaan ja suihkutellaan niin käynyt noin 20min per käynnistys. Mikä on niben mukaan ok (tunnit *3 = käynnistys lukumäärä.). Mielipiteitä ?

Minusta tuossa on jotain häikkää.

Paljonko asteminuutit oli ennen muutosta? -120?
Onko lämmönjako/huonetermostaatteja käytössä?
Mikä lämpökäyrä käytössä? +4,0? Missä haarukassa lämmönjako veden lämpötila liikkuu?
Miltä keruupiirin lämmöt näyttää?

Logista selviäisi varmaan helpoiten näkisi miksi kone käy pätkää.

Paikalla maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 443
Vs: pumppua säästellen
« Vastaus #2 : 04.02.14 - klo:16:02 »
Kannattaisiko ottaa käyntituntilukemat ja käynnistyskertalukemat omasta lämmityskäytöstä talteen ja arvioida käynnistyksiä niihin.
Epäilen että konetta on käynnistelty "tehtaalla ja asennuksessa" ja laskureissa on pohjalla "ei-niin-kuranttia-aineistoa" ja jos siitä tekee päätelmiä niin.....
Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (yht. 22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattia sähköllä

Poissa bergvärme

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 150
  • Maalämpöfoorumi
Vs: pumppua säästellen
« Vastaus #3 : 04.02.14 - klo:17:57 »
Jos lämpötilan haluat alentaa niin tuntuu että voisit asettaa pumpun käymään alemmalla lämpökäyrällä kuin mitä normaalisti/myöhemmin tarvitaan
ja tässä vaiheessa kaikki ohjaavat termostaatit auki. Sitten sinun pitäisi seurata että joka paikkaan tulee/menee lämmintä /tai haaleata, vaikka käsituntumalla putkesta.
Ehkä pumpun käyrä ohjutuu ulkolämpötilan mukaan?

Näin voi pumppu käydä mielestäni RAUHALLISEMMIN, eikä se varmaan halogeeneihin tai kuivatukseen sähkönkulutukseen syö verrattomasti sitä sähköä.

Eikä kannatta pitää turhan lähellä 0-rajaa vaan ainakin +10 astetta koko huushollissa niin jää vähäsen "lämpövaraa" jos jotain kumminkin sattuu, eikä paikat jäähdy.

Nibestä löytyy se "taloudellissuus-lämminvesi", käyttäisin sen suoraan.
Astepäiväminuutteja minäkin pienentäisin tuosta -400:sta mutta pitäisi ensin seurata miten esim keruuputkien liuos/lämpötilat toimii.

Kyllä ne käyntijaksot mielellään saa olla VÄHINTÄÄN 20min. (itsellä nyt näillä pakkasilla n 1h ja lepo 1h)

justus01

  • Vieras
Vs: pumppua säästellen
« Vastaus #4 : 05.02.14 - klo:14:43 »
Ajattelin jos laittais asetuksista missä voi määritellä lämpöjä viikonpäivien ja kellon aikojen mukaan niin: että aina pariksi tunniksi laittais pyynnin esim +20 ja loppu vuorokausi esim +5.

Tuo ei ole oikein toimiva systeemi. Kun pyynti nostetaan nopeasti paljon, niin pumppu ottaa vastukset käyttöön ellei niitä ole erikseen estetty. Lisäksi useamman tunnin yhtäjaksoisella käynnillä saattaa kaivo ja/tai keruupiiri mennä aika kylmäksi, riippuu pumpun tehosta ja kaivon syvyydestä. Vuorokauden ajan mukaan vaihteleva sisälämpötila ei taida kovin hyvin onnistua kivitalossa, jossa lämmönjako on betonilattiassa. Rakenteet varaa niin paljon energiaa.

Pumpulta keskimäärin sopiva lämpötila taloon 10c..15c ja tilapäiset korottamiset takalla ja/tai työhalogeeneillä. Tuo toimi meillä mielestäni hyvin rakennusaikana, kun jätepuuta pyöri jaloissa poltettavaksi ja halogeeneja tarvitsi valaistukseen.

Poissa pirkkola

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumi
Vs: pumppua säästellen
« Vastaus #5 : 06.02.14 - klo:21:19 »
Itse asennettu eli ei ollut käynnistyksiä alla ennen asennusta,että kyllä ne kaikki on tässä tullut.Vakiona oli asteminuutit -60 jotka muutin heti-120.
Tällä hetkellä pumppu ollut kokonaan sammutettu siitä katkaiseimesta,ja vieläkin +15astetta kun takassa laudanpätkiä polttelin.

Vastukset otin asetuksista pois.
lämpökäyrä 3
käyttövesi säästöasetuksella ja valikosta säästö asteita laskin vielä niin ettei tee kun ei ole vielä hanojakaa paikalla.
Lattialämmitys termareita ei oo eikä välttämättä tulekkaan.
putkistot ilmattu ja lämpöjakautuu kaikkiin putkiin tasaisesti.
sisälämpö anturi ollut ohjaamassa.sekottaako kun kulkee ovesta ja tulee kylmä suoraan anturiin,vaihdan ulkolämpötilan kautta ohjaavaksi sitten kun laitan päälle taas.

justus01

  • Vieras
Vs: pumppua säästellen
« Vastaus #6 : 07.02.14 - klo:15:05 »
Itse asennuksessa todennäköisesti yleisin ongelma on ilmaaminen....
Mikäli keruupuolella tai lämmönjakopuolella on ilmaa, niin neste ei välttämättä kierrä kunnolla ja pumppu käy pätkää lämpötilarajoja vasten. Mikäli pumppu sammuu lämpörajaa vasten, niin asteminuutit nollaantuu automaattisesti eikä tuossa tapauksessa asteminuuttien säätäminen vaikuta pumpun käyntijakson pituuteen.

Mikäli USB-login ottaminen koneesta ei houkuta, niin kannattaisi yksi käyntijakso seisoa pumpun vieressä ja katso käyntijakson lopuksi kuinka kuumaa meni lattiaan ja kuinka kylmää lähti kaivoon. Normaali olosuhteissa ei lattiaan pitäisi mennä juurikaan yli +35c asteista vettä (kovia pakkasia lukuunottamatta) , eikä kaivoon alle -3c..-4c.