Kysymys.
Voiko pumpun kompura ylittää tai alittaa ilmoitetun nimellisen ottotehon?
Jos voi niin kuinka paljon?
Tämä siis on-off koneissa?
Kompressorin ottoteho säätyy automaattiseti sen mukaan miten korkeaksi paine lauhduttimessa nousee.
Hyvin harvoin se on nimellisen ottotehon suuruinen koska nimellisteho on samalla maksimiteho jolla kompressoria voi turvallisesti käyttää jatkuvasti.
Sähköverkon kiinteä taajuus on 50Hz ja kompressoreissa käytettävissä 2-napaparisissa oikosulkumoottoreissa tuolla taajuudella kompressori pyörisi teoriassa 3000r/min jos mitään pyörimistä vastustavaa voimaa ei olisi.
Silloin kompressori ei myöskään ottaisi sähköverkosta yhtään tehoa.
Kuitenkaan tuollaista häviötöntä moottoria ei toistaiseksi ole olemassa vaan niissä on rakenteellisia ominaisuuksia (häviöt)ja (hyöty)kuormitus jotka pyrkii vastustamaan pyörimistä ja sen takia pyörimisnopeus ei koskaa ole 3000r/m vaan aina jonkin verran alempi eli pienemmällä kuormituksella jättämä on pienempi ja suuremmalla kuormituksella jättämä kasvaa sen mukaan miten paljon kuormitus hidastaa roottorin pyörimistä
Jättämällä tarkoitetaan sitä pyörimisnopeuden erotusta jonka roottorin pyörimisnopeus on hitaampi kuin 3000r/min,eli sähköverkon taajuus minuutissa (50Hz X 60 sek =3000r/min) ,suunnilleen 100-250r/min luokkaa on jättämä kuormituksesta riippuen.
Kompressorin ottoteho siis suurenee mitä enemmän sen pyörimisnopeus hidastuu kuormituksen vaikutuksesta eli jättämä suurenee jolloin moottori pyrkii automaattisesti estämään tai rajoittamaan jättämän kasvua ottamalla sähköverkosta lisää tehoa.
Jos ajatellaan esim vaihtoventtiilipumppua jossa lämmityskäytössä lauhtumislämpötila(menovesi) on 30 astetta niin lauhduttimen paine on maltillinen,ehkä 15bar joten kompressorin kuormitus on myös alhainen,samoin ottoteho ja alhaisen ottotehon myötä hyötysuhde (COP) on korkea ,ehkä 4-5.
Kun sama kompressori alkaa tekemään käyttövettä jonka lämpötila on esim 50 astetta niin lauhduttimen paine pitää nostaa 30bar paikkeille ja silloin kompressorilla alkaa olla maksimikuormitus tuon korkeamman paineen aikaansaamiseksi,paineen nostaminen siis vastustaa kompressorin pyörimistä jolloin sen pyörimisnopeus pyrkii hidastumaan,jättämä kasvaa ja oikosulkumoottori pyrkii säilyttämään pyörimisnopeuden ennallaan ottamalla sähköverkosta lisää tehoa.
Tämä näkyy sitten käytännössä suurempana ottotehona eli COP arvo laskee reilusti ja lämmitysteho alenee,vrt B0W30 ottoteho 2,5kw / B0W50 ottoteho 3,5kw.
Kompressorin ottoteho säätyy siis portaattomasti lauhduttimelta lähtevän veden lämpötilan mukaan sen takia että lämpötilan nostamiseen tarvittavan lauhtumispaineen mekaaninen kuormitus suurentaa tai pienentää oikosulkumoottorin jättämää ja pienellä jättämällä ottoteho on aina pienempi kuin suuremmalla jättämällä.
Koetan tässä havainnollistaa ottotehon käyttäytymistä suhteessa kuormitukseen jättämän osalta ja nuo paine- ja lämpötila-arvot ym on tässä viestissä viitteellisiä
