Olen se iän ikuinen täystehoisuuden kannattaja.
Maalämmityksen hankkijalla on useita perusteluja, motiiveja satsata rahaansa, tarmoansa ja vaivaansa tämän uuden lämmitysmenetelmän käyttöön ottamiseksi.
Tärkein lienee useimmilla muiden lämmitysmenetelmien kalliiksi kohonneet käyttökustannukset.
Useilla on taustalla enemmän tai vähemmän mukana maalämmityksen ekologisuus. Maalämmityksen hankinta on aina jonkinlainen hyvä ympäristöteko. Kukin meistä pohtii tätä näkökulmaa omalta kannaltaan. Hekin, jotka väittävät olevansa kaikkea muuta, kuin jotain vihreästi ajattelevia, tuntevat silti jonkinlaista mielihyvää siitä, että tuli hankituksi lämmitysmenetelmä, joka ei kuluta öljyä, eikä ole ympäristöään saastuttava.
Maalämmityksen vaivattomuus ja käytön helppous on yksi hyvä peruste hankintaa. Voit lähteä pariksi viikoksi etelänmatkalle ja voit silti luottaa, että tupa ei kylmene poissa ollessasi. Maalämpöpumppuun voi tietenkin tulla jokin käyntihäiriö, mutta useissa pumpuissa on varajärjestelmä, joka ottaa käyttöön kiertoveden lämmittämisen suoralla sähköllä, vaikka lämpöpumppu pysähtyisi kokonaan. (Esim. Oilon Geopro SH -pumput ja useat muut).
Kun nyt ajattelemme noita mahdollisia perusteluja, niistä kaatuu heti pois tuo ekologisuus, jos hankimme osatehoisen lämpöpumpun. Jos olemme mitoittaneet pumpun osatehoiseksi niin, että sen teho riittää esimerkiksi -15 asteeseen, joutuu se käyttämään suorasähkölämmitystä apuna aina, kun ulkona on kylmempää, kuin tuo -15C.
Vaikka hankkisimme kuinka korkeahyötysuhteisen pumpun, niin tuo hyvä COP -arvo murenee siihen, että kylmillä säillä lämmitämme sähkövastuksilla, joiden COP (hyötysuhde) on vain 1.
Isännällä on hyvä mieli, kun tietää, että pumppu selviää pakkasista ilman sähkövastuksia. Pumpun riittävä tehokkuus antaa isännälle hyvät yöunet.
Riittävän iso pumppu sinänsä maksaa hiukan enemmän, mutta säästääkin hiukan sitä hankintahintaeroa ajan mittaan takaisin vähän pienempänä sähkölaskuna.
Yksi asia saattaa tuoda jo pumpun asennus vaiheessa säätöä.
Kun täystehoinen pumppu ei käytä suorasähkölämmitystä, tullaan toimeen pienemmällä sulakekoolla ja alemmalla sulakemaksulla. Osatehoinen (= vajaatehoinen) pumppu ottaa sähköverkosta kylmillä säillä sekä pumpun tarvitseman virran, johon riittää jopa 15 kW pumpputehoon saakka 3 x 16 Amp sulakkeet.
Osatehopumppu tarvitsee suuremmat verkkosulakkeet.
Tarvitaan sekä tuo pumpun ottama virta, että myöskin lämmitysvastusten ottama virta.
Vastukset ottavat koostaan riippuen vielä 10 – 16 Amp lisää virtaa sähköverkosta. Nyt mennäänkin sitten jo helposti 3 x 35 Amp verkkoliitäntään.
Tarvitaan uusi vahvempi sähkönsyöttö taloon ja siihen menee sitten tuo pienemmän pumppukoon tuoma hinnansäästö. Lisäksi jokaisessa sähkölaskussa on jatkuvasti, vuodesta toiseen, tuo korkeampi sulakemaksu rasitteena.
...
Yritin puhua täystehoiseksi mitoitetun lämpöpumpun puolesta.!
Enpä tiedä, onnistuinko yhtään.!!