Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämmön keruupiiri  (Luettu 5949 kertaa)

Poissa Kali3

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Maalämmön keruupiiri
« : 25.10.10 - klo:20:54 »
Moit.. eka kerta täällä... ja het tietoa vailla..!
Suunnittelen maalämpöä puu/turvelämmityksen rinnalle/korvaajaksi.
Nykyinen järjestelmä on LAKA 38 Kw. alapalokattila+stokeri varustettuna 2000 litran varaajalla
(1300/700 ltr.lämmitys/käyttövesi).. Talo on hieman yli 20 v. 200 m2, 20 cm seinäeristyksellä 1 krs. ja asun Seinäjoen seudulla.
Kysymys:
Voiko keruupiirin laittaa luonnonniitylle, so. heinittynyt, kivinen mäkipelto, entinen lehmihaka, pinta-alaltaan n. 1 ha., eikä kyseistä niittyä hoideta niitoin, eikä siinä mitään viljellä. Puustoa siihen yrittää varmaankin kasvaa kaivuutyön jälkeen, josko sen estäminen/raivuu on vain lievä viitseliäisyyskysymys, mutta onko puustosta haittaa vai onko puuttomuus ehdoton edellytys.. ja lähinnä, haittaako sankka heinäkasvusto, jota ei niitetä, eikä kerätä pois.. lähinnä ajattelen keväistä keruukentän lämpenemistä, eli sulamista talven roudasta.. mahtaako hidastua ja onko sillä todellista merkitystä. Lähimmälle viljellylle pellolle kun on matkaa n, 100 metriä, tulisi kahden keruuputkiston suurin osa kuitenkin tuon niityn kohtaan. Kallein vaihtoehto on 2 lämpökaivoa, joten mieluummin kannattaisi tasata kyseinen niitty ja vaikkapa syksyllä kerätä heinäkasvusto pois, tai kulottaa se keväällä.. tai lahjoittaa kasvusto naapurin lampaille syötäväksi, vai ostanko oman lampaan määkimään..
Kaikki on vielä suunnitteluasteella, joten jokainen asiantunteva vastaus on tärkeä ja vaikuttaa lopputulokseen.
Alustavasti olen ajatellut pumpuksi NIBE 1245.
Kiitos jo mahdollisista vastauksista.

Raid

  • Vieras
Re: Maalämmön keruupiiri
« Vastaus #1 : 25.10.10 - klo:23:12 »
Kysymys:
Voiko keruupiirin laittaa luonnonniitylle, so. heinittynyt, kivinen mäkipelto, entinen lehmihaka, pinta-alaltaan n. 1 ha., eikä kyseistä niittyä hoideta niitoin, eikä siinä mitään viljellä. Vastaus: Voi kun poistaa kaivuun yhteydessä kaikki löydetyt kivet ja laittaa vaikka mieluiten savea pienen kerroksen putken ympärille. Muista älä sekoita maakerroksia kaivuun yhteydessä. Kannatta kuitenkin kaivaa vaikka 1m levyisellä kauhalla niin tulee isoimmat kivet pois putke lähettyviltä. 

 Puustoa siihen yrittää varmaankin kasvaa kaivuutyön jälkeen, josko sen estäminen/raivuu on vain lievä viitseliäisyyskysymys, mutta onko puustosta haittaa vai onko puuttomuus ehdoton edellytys.Vastaus:
Puun juuret ei juurikaa ylety sinne noin 1 metriin asti joten ei haittaa vaika kasvaisikin. Jos siihen päälle nyt kasvaa mänty niin siihen menee n30 -40 vuotta. ja sellaisenkin voi jo aikasemmin kaataa vaikka pesäklapeiksi :)


. ja lähinnä, haittaako sankka heinäkasvusto, jota ei niitetä, eikä kerätä pois.. lähinnä ajattelen keväistä keruukentän lämpenemistä, eli sulamista talven roudasta.. mahtaako hidastua ja onko sillä todellista merkitystä. Vastaus: Ei mitää merkitystä .omassa pellossani viljellään joka vuosi

 Lähimmälle viljellylle pellolle kun on matkaa n, 100 metriä, tulisi kahden keruuputkiston suurin osa kuitenkin tuon niityn kohtaan.
Vastaus:
Vedä sinne pellolle asti suoraan ja tee siellä ns. kenttä. Näin meillä tehtiin. Matkaa tuli myös tuon 100m pellon reunaan.


Kallein vaihtoehto on 2 lämpökaivoa, joten mieluummin kannattaisi tasata kyseinen niitty ja vaikkapa syksyllä kerätä heinäkasvusto pois, tai kulottaa se keväällä.. tai lahjoittaa kasvusto naapurin lampaille syötäväksi, vai ostanko oman lampaan määkimään..
Vastaus: Tuo niittäminene sillä ei ole mitään vaikutusta maan/putkiston lämmitystehoon.

Kaikki on vielä suunnitteluasteella, joten jokainen asiantunteva Asiantuntemuksestani en tiedä mutta kokemuksesta. :)vastaus on tärkeä ja vaikuttaa lopputulokseen.
Alustavasti olen ajatellut pumpuksi NIBE 1245.
Kiitos jo mahdollisista vastauksista.[/quote]

Poissa janssen

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 27
  • GeoproGT+1800+2x300m
Re: Maalämmön keruupiiri
« Vastaus #2 : 27.10.10 - klo:15:14 »
Meillä on pari kuukautta ollut toiminnassa puulämmityksen (alapalo kattila + 1800 litraa varaaja) rinnalla GEOPRO GT. Lämmitän puilla silloin kun on aikaa ja kun aikaa ei ole niin pumppu lämmittää varaajan.

Pellon reunaan tuli 2 x 300m lenkkit.
Kaivurissa oli niin leveä kauha, että saatiin molemmat lenkit samaan ojaan. Kävi tosi näppärästi.

Miten muuten on? Keruukenttä on sellaisessa kohtaa mistä perinteisesti on mennyt moottorikelkalla tehty hiihtolatu. Pitääkö kenttä merkitä ja rauhoittaa talven ajaksi ettei lunta sotketa?


Poissa Kuumaa_kalliosta

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 634
Re: Maalämmön keruupiiri
« Vastaus #3 : 27.10.10 - klo:18:36 »
Lainaus
Keruukenttä on sellaisessa kohtaa mistä perinteisesti on mennyt moottorikelkalla tehty hiihtolatu. Pitääkö kenttä merkitä ja rauhoittaa talven ajaksi ettei lunta sotketa?
Tuolla ei ole käsittääkseni väliä. Sulana aikana tuo alue saa aurinkoannoksensa ja talvellakin siinä on sen verran lunta, ettei se eristystä juuri haittaa.

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 280
Re: Maalämmön keruupiiri
« Vastaus #4 : 28.10.10 - klo:07:53 »
Tuskin pelkkä latu haittaa, mutta mikään moottorikelkkaralli keruukentän päällä ei ole hyvä. Tällöinhän lumi tamppaantuu ja routa pääsee lähemmäksi keruupiiriä. Tiedä sitten käytännön merkitystä...
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa janssen

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 27
  • GeoproGT+1800+2x300m
Re: Maalämmön keruupiiri
« Vastaus #5 : 28.10.10 - klo:08:12 »
Ajattelin aidata alueen hevosten aitalangalla. Ei ole vaan oikein mukavan näköinen muuten aidattomalla pellolla. Joku voi pitää vähän pöljän kun tuommoisen aitauksen tien viereen on tehnyt.

Taidan jättää pois.