Maalämpöpumppu pitäis valita, mut kumpi kannattaa, osatehoinen vai täystehoinen. Osatehoista kauppaavat kehuvat kovin omaansa ja haukkuvat täysitehoista ja päinvastoin.
Pitää pitää kuitenkin erillään osa- ja täysteho
pumput sekä osa- ja täysteho
mitoitus. Minkä tahansa pumppumallin voi mitoittaa täystehoiseksi, myös nk. "osatehopumpun". Täystehopumpun tehoa ei voi kuitenkaan koskaan jatkaa sähkövastuksella. Tai jos voikin, pumppua ei ole suunniteltu sellaiseen käyttöön (mistä siis pumppujen ero).
Jos pidetään selkeästi erillään täystehomitoitus osatehomitoituksesta, kyseessä on optimointiongelma, eli mitä maksaa täystehomitoitettu pumppu kaikkine vermeineen versus vähemmän tehokas pumppu + huippujen otto otto sähkövastuksella. Jos päädyt osatehomitoitukseen, jää täystehopumput valintalistalta pois ja vertailet osatehopumppujen kesken.
Itselläni suurin syy olla ottamatta täystehopumppu olisi tänään luultavasti pumpusta aiheutuvan metelin pienentäminen sekä halvemmat huoltokustannukset jos ja kun kompura sanoo poks.
Yksi melko merkittävä ja näköjään hyvin suomalaisiin pureva myyntiperuste on lämpimän veden riittävyys. Joillekkin tuntuu olevan erittäin tärkeää, että lämmintä vettä piisaa ja se pitää olla nimenomaan kompuralla lämmitettyä.
Ja kannattaa pitää mielessä että vaikka mlp on hankittuna, ei veden lämmittäminen sähkövastuksella niin kamalaa ole, suuri ellei suurin osa suomalaisista omakotiasukkaista lämmittää vetensä ja kotinsa sähkövastuksilla. Osatehomitoitetulla mlp:lla merkittävä osa lämmityksestä tapahtuu kuitenkin kompuralla. Kuten sanottua, kyseessä on optimointiongelma, mutta kannattaa huomioida myös käyttömukavuus, eli pienemmästä kompurasta aiheutuva vähäisempi ääni.
Minusta aika ristiriitaista, kun toiset sanovat, et osatehoinen kannattaa valita, kun siitä saadaan paremmin tehot hyödynnettyä ja pumppu käy kokoajan, joka on hyväksi.
Ennemminkin kompressorin käynnistyminen ei välttämättä ole hyväksi, mistä seuraa tuo lopputulos (eli että on hyvä että kompressori käy koko ajan). Lisäksi on näyttöä siitä, että pumpun hyötysuhde ei ole parhaimmillaan heti kompressorin käynnistyksen jälkeen (mistä seuraa väite "saadaan paremmin tehot hyödynnettyä").
Toinen kommentti menee näin, että täystehoinen ilman muuta kun se ei käy jatkuvasti. Pysyy maa paremmassa kunnossa ja sähköä ei tarvita lämmittämiseen niin paljoa. 
Keruupiiri pitää mitoittaa siitä otettavan tehontarpeen perusteella eikä siten tuolla väitteellä "maa pysyy paremmassa kunnossa" ole mitään merkitystä. Mitä tulee sähkönkulutukseen, kyseessä on optimointiongelma, laitatko alkuun enemmän laitteisiin ja myöhemmin vähemmän sähköön vai päinvastoin.
Miten kannattaa toteuttaa tekninentila.
Suunnittele tekninen tila huolellisesti, älä luota arkkitehdin tai lvi-suunnittelijan suunnitelmiin. Suunnittele tila 3d:nä ja riittävän suurella mittakaavalla. Itse laitoin vermeet suurinpiirtein sinne minne atehti oli ne piirtänyt, mutta nyt laittaisin toisin. Pumpun laittaisin toiselle seinälle, jakotukit eri paikaan, jne jne. Eristä tila hyvin myös ulkopuolelta (teknisessä tilassa, jos siellä on pumppu, on melko lämmin, on hyvä ettei lämpö karkaa pihalle).
Tekninentila tulossa talon päätyyn. Seinän toisellapuolella makuuhuone. Väliin tulossa 125mm puurunko, villat ja kipsilevyt.
Ei ehkä riitä. Meillä samoin makuuhuone vieressä, välissä 130mm kahia ja meteli kuuluu. Lapset eivät onneksi tunnu välittävän.
Kannattaako lattia katkaista. Pitääkö pumppu niin kovaa ääntä, et ääni häiritsee. Eikai se kauheeta mekkalaa voi pitää, kun niitä asennetaan kodinhoitohuoneeseenkin.
En tiedä tuosta laatan katkaisusta. Minulla on tunne, että ääni tulee jotain muuta kautta kuin lattian. En ole varma. Meillä ei ole laattaa katkaistu.
Kyllä se pumppu aika kovaa mekkalaa pitää, etenkin yöaikaan, ainakin meillä. Vaikka on kiviseinän takana. Yöaikaan ääni korostuu moninkertaiseksi. Päiväsaikaan häiritsee ainoastaan käynnistykset ja sammutukset.
Onnea valintaasi. Muista kilpailuttaa pumpunmyyjät kunnolla. Luultavimmin paras ostospaikka on luotettava rautakauppasi ja pumpun asentajaksi lvi-asentaja joka asentaa kaiken muunkin lvi-tavaran taloosi. LVI-suunnitelmat kannattaa tarkistuttaa hänellä, mutta jos urakkana otat, muista että lvi-asentajasi pyrkii hänelle edullisimpaan lopputulokseen, eli ei ajattele välttämättä sinun parastasi pumpun valinnassa, laitteiden sijoittelussa etc.