Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Mitoitus asiaa  (Luettu 3665 kertaa)

Poissa Juuso

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 20
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Mitoitus asiaa
« : 23.02.06 - klo:21:21 »
Tuo pumpun mitoitus ei taida ole kovinkaan eksaktia tiedettä. Olen lähettänyt pohjakuvat eri pumpputoimittajille, ja kovin tuntuu käsitys talon max. tehosta vaihtelevan. Kaverit puhuu kovasti neliöistä, mutteivat oikein itsekään tiedä mitä niihin pitää laskea. Maalaisjärjellä ajateltuna tuntuu että mitoitus pitäisi laskea kuutioiden mukaan, johon lasketaan aivan kaikki mitä on lämmöneristyksen sisäpuolella. Tämä luku pitäisi osata kertoa jollakin luvulla. Mikähän tuo luku on eteläsuomessa, jos lähdetään normaalisti eristetystä talosta? Vilkaisin myös Rakmk D5:sta, mutta ei oikein huvittais paneutua siihenkään. Onko joku aivan oikeasti laskenut tehon tarpeen sen mukaan? Arvioikaa max. tehon tarve jos kohde on Keravalla, ja lämmittää pitäisi 730m3 (laskettu siis lämmön eristeiden sisäpintaan). Ja minkä kokoinen olisi järkevä osatehomitoitettu pumppu, ja porareiän pituus (aktiivireikä)? kiitos kaikille vastanneille.
« Viimeksi muokattu: 23.02.06 - klo:21:24 kirjoittanut Juuso »

Poissa Tutkija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 91
  • IVT-C5 /300m pintamaa, asennettu vuonna 2000
Re: Mitoitus asiaa
« Vastaus #1 : 24.02.06 - klo:08:35 »
Terve


Pumpun mitoitus riippuu paljon esim. perhekoosta, esim. IVT laskee pumpun tekevän käyttövettä 20% ajasta meillä 5 henkinen lotrausperhe tekee 45%.

Talon paikka on erittän merkittävä, myös pienilmasto vaikuttaa.  

Talon lämmöneristys voi vaihdella aika paljon. Teoriassa helppo laskea, mutta ei tiedetä lähtötietoja ihan oikeasti.

Lisäksi esim. suihkuveden riittävyys ei mene aivan laskujen mukaa, ainakin IVT:ssä teoria näytti huonomman tilanteen  kuin käytäntö, tai sitten laskut meni pieleen. Toisaalta MYYNTIMIESTEN puheet veden riittävyydestä oli ihan eri planeetalta.

Lämmitys ei kai useimmiten ole ongelma vaan vedenriittävyys toisilla pumppumerkeillä.

Kannattaa laskettaa samallakin merkillä useammalla pumppukoolla, näet arvioidut tilanteet, lisäsähkön osuus jne.

Liian isossa lopullinen hyötysuhde huononee, ja jos pumppu käy kovin lyhyitä jaksoja, rasittuu kone, mutta silti useimmat ylimitottavat.

Kompressorin iän voi laskea ennemmin käynnistysten kuin käyntiajan mukaan. Hiukan enemmän sähkövastuksen käyttöä on loppujen lopuksi halvempaa kuin uusia kompressori tiuhempaan.

Lattiapiiristä, nykytaloissa isoja ikkunoita ja yltää alas, meillä 1800mm korkeita ja koko talon kulma. Putkia tarvitsee laittaa tälläiselle alueelle todella tiukkaan, jottei ikkunat vedä tai kostu.

 Meillä vedettiin pahimpiin paikkoihin kolme eri lattiapiiriä, lähin ikkunaa max tiukkuudelle, näin jokainen piiri säädettävissä ja saadaan kaikkiin tarv. riittävän kuumaa vettä, kun ei liian pitkiä piirejä.

Insinööritoimisto laski tietokoneella kaikki, laitettiin heidän mukaan enemmän kuin ikinä, silti ei yhtään liian tiuhassa !!!

Lisäksi korkeampi huonekorkeus tarvii lisäytyä.

SIIS myös lämmönjako huolehdittava hyvin, jotta kokonaisuus toimii.

Poissa Tero

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 722
  • Maalämpöä 6/2004 asti.
Re: Mitoitus asiaa
« Vastaus #2 : 24.02.06 - klo:10:38 »
Mitoitus on exsaktia tiedettä.
Mitoitus ohjelmalla se tehdään.

Ja ainoa oikea tapa mitoittaa pumppu, jolla SULPukin kouluttaa, on optimi eli osatehomitoitus.

Tätä tukee myös mm. Antero Aittomäki TTTK (Raket projekti, suositus 40-60% mitoitusosuus) ja Heimo Haapalainen Enersys Oy:stä jotka ovat  yksiä maalämpö tietäjistä Suomessa.

Haapalainen on kertonut, että optimaalinen pumpun käyntiaika vuodessa on n. 4000-5000h/a eli talvella (lähes) yksijaksoisesti.

LVI ohjetiedosto "LVI 11-10332 2002/800/Via/ rakennustieto Oy, LVI keskusliitto. Jossa suoraan suositellaan osatehoimitoitusta 50-70%. Tosin todetaan, että täystehomitoituskin on olemassa siihen yhtään rohkaisematta.

Poissa Tutkija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 91
  • IVT-C5 /300m pintamaa, asennettu vuonna 2000
Re: Mitoitus asiaa
« Vastaus #3 : 24.02.06 - klo:12:26 »
Kyllä kyllä.

Kaikki ohjelmat/kaavat/laskut vaativat OIKEAT JA TARKAT lähtötiedot.

ONGELMA on näiden puute.

Jos hankkii taloonsa uutta pumppua vanhan tilalle, ja on dokumentaatio vanhan käyntiajoista/kulutuksesta ym - voi olla mahd. onnistua.

Lisäksi pumpun mitoitus optimaaliseksi ei todellakaan ole helppoa/selvää KENELLEKÄÄN.
(Poislukien vastuuttomat myyntimiehet)

Olen lukenut Aittomäen tutkimuksia ja keskustellut Hänen kanssaan.

Tietämys maalämpöpumpuista ei vieläkään ole riittävä, vrt auton moottorin kehitys, parannettavaa JA OPTIMOITAVAA on !