Terve
Pumpun mitoitus riippuu paljon esim. perhekoosta, esim. IVT laskee pumpun tekevän käyttövettä 20% ajasta meillä 5 henkinen lotrausperhe tekee 45%.
Talon paikka on erittän merkittävä, myös pienilmasto vaikuttaa.
Talon lämmöneristys voi vaihdella aika paljon. Teoriassa helppo laskea, mutta ei tiedetä lähtötietoja ihan oikeasti.
Lisäksi esim. suihkuveden riittävyys ei mene aivan laskujen mukaa, ainakin IVT:ssä teoria näytti huonomman tilanteen kuin käytäntö, tai sitten laskut meni pieleen. Toisaalta MYYNTIMIESTEN puheet veden riittävyydestä oli ihan eri planeetalta.
Lämmitys ei kai useimmiten ole ongelma vaan vedenriittävyys toisilla pumppumerkeillä.
Kannattaa laskettaa samallakin merkillä useammalla pumppukoolla, näet arvioidut tilanteet, lisäsähkön osuus jne.
Liian isossa lopullinen hyötysuhde huononee, ja jos pumppu käy kovin lyhyitä jaksoja, rasittuu kone, mutta silti useimmat ylimitottavat.
Kompressorin iän voi laskea ennemmin käynnistysten kuin käyntiajan mukaan. Hiukan enemmän sähkövastuksen käyttöä on loppujen lopuksi halvempaa kuin uusia kompressori tiuhempaan.
Lattiapiiristä, nykytaloissa isoja ikkunoita ja yltää alas, meillä 1800mm korkeita ja koko talon kulma. Putkia tarvitsee laittaa tälläiselle alueelle todella tiukkaan, jottei ikkunat vedä tai kostu.
Meillä vedettiin pahimpiin paikkoihin kolme eri lattiapiiriä, lähin ikkunaa max tiukkuudelle, näin jokainen piiri säädettävissä ja saadaan kaikkiin tarv. riittävän kuumaa vettä, kun ei liian pitkiä piirejä.
Insinööritoimisto laski tietokoneella kaikki, laitettiin heidän mukaan enemmän kuin ikinä, silti ei yhtään liian tiuhassa !!!
Lisäksi korkeampi huonekorkeus tarvii lisäytyä.
SIIS myös lämmönjako huolehdittava hyvin, jotta kokonaisuus toimii.