Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämpö 1800-luvun taloon?  (Luettu 4249 kertaa)

Poissa JohannesK

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Maalämpö 1800-luvun taloon?
« : 25.07.05 - klo:12:47 »
Uusi jäsen tervehtii forumin väkeä!

Harkitsemme vakavasti 1800-luvulla rakennetun ja 1920-luvulla laajennetun talon ostoa. Talossa on kaikki muu kohdallaan, mutta lämmitys mietityttää. Talo on 1,5-kerroksinen, osin hirsi- osin lautarakenteinen, pinta-ala on n. 200 m2 ja ikkunat on vanhat ja ISOT. Lämmön eristyksestä ei vielä ole tarkkaa tietoa, mutta se lienee perinteinen purueriste, koska mitään sellaisia remppoja ei ole tehty, joissa eriste olisi voitu vaihtaa. Talo on siis verrattain alkuperäiskuntoinen. Tällä hetkellä talossa on lämmitystä varten 6 kpl toimivia pönttöuuneja (kait varaavia), puuhella ja leivinuuni. Taloon on myös v. 1976 asennettu suora sähkölämmitys. Lämmitysvesiputkistoa ei ole, eikä pahemmin muitakaan putkia.

Edelliset omistajat ovat pitäneet paikkaa kesäasuntona ja oleskelleet siellä huhti-syyskuut, joten tarkkaa käsitystä vuotuisista lämmityskustannuksista on vaikea saada. Talon koosta, eristyksestä ja ikkunoista päätellen lämmön kulutus on kuitenkin melkoista. Kun kyseessä on vielä suora sähkö, ovat sähkölaskut varmasti rouheat. Tähän voi tietysti itse vaikuttaa uuneja polttamalla. Mitään lisälämpöeristystä en haluaisi ruveta tekemään, koska se on työlästä ja muuttaa vanhan talon ulkoasua liiaksi (tämä on tietysti makuasia ;-)).

En ole vielä kovin hyvin perehtynyt asiaan, mutta asiaa tutkiessani olen saanut sen käsityksen, että maalämmöllä lämmön yksikköhinta tulee sitä pienemmäksi, mitä enemmän käyttää. Tämän vuoksi olen ajatellut, että maalämpö voisi olla oikea ratkaisu lämpöä haaskaavaan talovanhukseen. Pitääkö paikkansa?

 Koska pihapiiri on vanha ja hieno eikä sitä siksi saa myllertää, lämpö pitäisi ottaa porakaivosta. Tämä tietysti maksaa. Toinen kallis hankinta olisi patterijärjestelmä, jota talossa ei vielä ole. Toisaalta putkiremppa on muutenkin tiedossa. Uusien putkien vetäminen taloon kuitenkin hieman hirvittää, kun en haluaisi vanhaa interiööriä turmella purkamalla. Voiko vesijohto- lämmitysputkiasennukset tehdä pintaputkina?

Tarkoitus olisi hyödyntää uuneja maalämmön rinnalla pahimpien pakkasten aikaan. Näin siksi, että kuvittelen selviäväni halvemmalla ML-systeemillä. En tiedä, pitääkö tämä paikkaansa. Kommentteja?

Asuntoa ostaessa ja tulevia remppoja miettiessä kustannukset tietysti kiinnostavat. Mitä maalämmön rakentaminen tällaiseen saneerauskohteeseen maksaa? Täytyy muistaa, että kiertovesipatterijärjestelmä pitää tehdä myös.

Entä, jos maalämmön sijaan tekisi pellettilämmityksen? Tai hankkisi suoran sähkön rinnalle ilmalämpöpumpun? Kaikenlaiset vertailut ovat aina kiinnostavia, mutta en halua kuulla fossiilisia hyödyntävistä systeemeistä, koska en ekologisista syistä halua niitä harkita.

Muutenkin olen kiinnostunut kuulemaan kommentteja tästä alustavasta suunnitelmasta, joten vastailkaahan.

Poissa O.J.

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 126
  • Lämpöässä V10 & porakaivo 210m, 06/2004 -->
Re: Maalämpö 1800-luvun taloon?
« Vastaus #1 : 25.07.05 - klo:15:00 »
Lainaus
Voiko vesijohto- lämmitysputkiasennukset tehdä pintaputkina?
Kyllä.

Pellettisysteemi tarvitsee enemmän teknistä tilaa tms. verrattuna maalämpöön. Ilmalämpöpumpussa ei taida tehot riittää, kuin lähellä rannikkoa, eli missä päin Suomea talo sijaitsee?

IMO, jos tuohon taloon valitsee maalämmön, niin mieluummin täysteho, kuin osatehopumppu. Joku voi tästäkin eri mieltä, mutta tuollainen talo vaatii keskivertotaloa enemmän energiaa. Lisäeristeiden laittaminen kannattaa aina.
Raskas työ vaatii raskaat huvit...ja vaivattoman lämmitysmuodon:)

Poissa JohannesK

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Maalämpö 1800-luvun taloon?
« Vastaus #2 : 25.07.05 - klo:15:32 »
Talo sijaitsee Riiihimäen lähellä. Mitä merkitystä sillä muuten on?

Poissa Jarno

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 157
  • Geopro SH7 + 330l varaaja + kaivo 195m
Re: Maalämpö 1800-luvun taloon?
« Vastaus #3 : 25.07.05 - klo:17:35 »
Huonot eristeet -> korkea lämmityksen huipputeho -> ylimitoitettu pumppu tulee kalliiksi. Tärkein tekijä maalämmön mitoituksessa on tarvittava lämmityksen huipputeho ja vuotuinen lämmöntarve.

Voi olla että kannattaa asua vuosi ja selvittää todellinen kulutus, vaikkapa hankkimalla soveltuva energiamíttari huipputehoa mittaamaan?

  Jarno

Poissa TamiT

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Maalämpö 1800-luvun taloon?
« Vastaus #4 : 12.09.05 - klo:15:13 »
Teimme vastaavan ikäiseen / vähän suurempaan (300m2) taloon kotimaisen maalämpöjärjestelmän noin viisi vuotta sitten (osateho + porakaivo).

Patterit asennettiin ikkunoiden alle, putket pintavedolla.

Lämpö on riittänyt, kun kovimmilla pakkasilla on raapaissut tulet muutamaan uuniin. Muutenkin olisi tarjennut, kun olisi pistänyt villasukat/töppöset jalkaan. Vanhassa talossa pitää hieman sopeutua olosuhteisiin.  

Energiankulutus on lämmitettäviin  kuutioihin nähden ollut kohtuullista. KWh-kulutus on ollut noin kolmasosa tuttavani vastaavan kokoiseen suorasähkö hirsitaloon verrattuna (ent. kyläkoulu). Kone on säästänyt vuosittain n. 40 000 KWh käyttöönottonsa jälkeeen.

Lämmitysjärjestelmä on ollut erittäin kannattava sijoitus vanhassa talossa, jossa energian kulutus on kova, (vanhat ikkunat, korkeat huoneet, ym. vanhojen talojen mukavuudet). Suosittelen!

Tami