Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: maalämmön edullisuus?  (Luettu 5763 kertaa)

Poissa oma talo 2005

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
maalämmön edullisuus?
« : 06.02.05 - klo:19:31 »
Tänään tuli joka kodin asuntomarkkinoissa pelletti lämmityksestä. sitä oli verrattu mm. maalämpöön.
Sanottiin että maalämpö maksaisi 4,5s/kwt ja pellettilämmitys vain 3s/kwt... :o

miten pellettilämmitys on  halvempi käytössä kun pitää hankkia vielä se polttoainekkin. Molemmatahan käyttää sähköä toimiakseen.

miten tämä on mahdollista. luulin että maalämpö on ikäänkuin ilmaista??

Poissa O.J.

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 126
  • Lämpöässä V10 & porakaivo 210m, 06/2004 -->
Re: maalämmön edullisuus?
« Vastaus #1 : 06.02.05 - klo:20:14 »
Jäipä katsomatta, klik.

Sähköä kulunee maalämmöllä enemmän ja perustamiskustannukset ovat suuremmat. Jostain luin aiemmin, että maalämpö on kuitenkin edullisempi käyttökuluiltaan, lähdettä en muista. Pelletille joutuu kuitenkin tekemään savupiipun ja jonkinlainen varastotila ois hyvä olla olemassa pellettikattilan vieressä. Tuhkat joutuu poistamaan jonkun viikon välein ja nuohouskin maksaa jonkin kympin/vuosi.

Makuasia, että kumpi on parempi.

Edit: Öljylämmitys osoittautui edullisimmaksi lämmitysmuodoksi
Edit II: MAALÄMPÖPUMPPU- ILMAINEN LÄMPÖ MAASTA, VEDESTÄ TAI KALLIOSTA
Jokaisen asian saa näköjään käännettyä päälaelleen, jos niin halutaan ;D
« Viimeksi muokattu: 06.02.05 - klo:20:22 kirjoittanut O.J. »
Raskas työ vaatii raskaat huvit...ja vaivattoman lämmitysmuodon:)

Poissa Kuumaa_kalliosta

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 634
Re: maalämmön edullisuus?
« Vastaus #2 : 06.02.05 - klo:23:43 »
Ihan mahdoton ennustaa, mikä on sähkön tai pellettien hintataso - ja saatavuus - kolmenkymmenen vuoden kuluessa.

Pellettien tuotannossa ei ole liiemmin kilpailua. Tarjonta on paikallista koska pellettejä ei kannata lähteä kuskaamaan kaukomaailta.

Eräs mahdollinen ongelma taajama-alueilla on pelletinpolton savukaasut. Vaikka poltin ja kattila olisi miten tahansa optimoitu ja savukaasut puhdistettu, tulevaisuudessa tiuhaanrakennetuilla taajama-alueilla  saatetaan kiinnittää huomiota jopa päästöihin.

Ja aina täytyy muistaa, että energialähteen isäntä (tässä tapauksessa Vapo ja metsäteollisuus) ja laitevalmistajat totta kai korostavat tämän energiamuodon edullisuutta niin hanakasti kuin mahdollisuutta. Sen sijaan energialähteen pääasiallinen isäntä (maaperä, kallio tai vesistö) ei maalämmön tapausessa paljoa mainostele.

Pelletti vaatii kuutioiden varastointitilan, joka on jostain muusta pois. Tämäm tilan kustannus on otettava huomioon.

Tällaisia mietiskelin, kun aikoinaan mietin lämmitysratkaisuja. Pelletti putosi nopeasti pois jo tuon varastoinnin ja hankalakäyttöisyyden takia.
« Viimeksi muokattu: 06.02.05 - klo:23:44 kirjoittanut Kuumaa_kalliosta »

tepaa

  • Vieras
Re: maalämmön edullisuus?
« Vastaus #3 : 07.02.05 - klo:07:57 »
Itse koin taannoin "valaistumisen", miettiessä maalämmön edullisuus-ongelmaa.

Mitä sitten jos maalämpö ei sattuisikaan olemaan edullisin, vaan olisi vaikka 2. tai 3. edullisin, olisiko asiat huonosti? Ei.

Tällä hetkellä on tärkeää, että minun ei talon isäntänä tarvi tehdä mitään talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden eteen, se tulee kuin "Manulle illallinen".

No tietenkin sairaana miehenä käyn kerran kuukaudessa katsomassa maapiirin painemittaria ja ihmettelemässä kun ei paineet vaan tipu vaan pysyy hyvänä, painehan ei saa tippua alle 0,5 bar tai alkaa maaliuosnesteen kiertopumppu kärsiä.

Aikoinaan asuttiin talossa jossa puilla/sähköllä lämmitettiin varaaja, ja oli siinä hommia ihan eri tyyliin.




Poissa oma talo 2005

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
Re: maalämmön edullisuus?
« Vastaus #4 : 07.02.05 - klo:10:50 »
maalämpöön mekin päädyttiin helppokäyttöisyyden ja ympäristöystävällisyyden takia mm.
eikä se sitten kuitenkaan tulisi paljoa pellettilämmitystä kallimmaaksi perustamiskustannuksissa. meillä tulee lämmönkeruuputkisto vesistöön.

Onko jollain suositella hyvää merkkiä (täystehopumppua)?? Ollaan saatu tarjous thermian diblomat8:sta 6600e pumppu ja kollektoriputki 1,50 e/metri, tarve n.300 metrille.

Joku sanoi että putkistoksi kävisi myös tavallinen vesiputki, mikä se nyt viralliseslta nimeltään on?

kokemuksia..

Poissa MLP-konkari

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 24
  • Carrier 30NQC8, vaakaputki, 12/1999
Re: maalämmön edullisuus?
« Vastaus #5 : 07.02.05 - klo:13:01 »
oma talo 2005 kyseli kokemuksia kollektoriputken vaihtoehdolle.

Itselläni on  kollektoripukena 400m tavallista PEM40 vesijohtoputkea kaivettuna savikkoiseen kosteaan peltoon n1.5 m syvyyteen. Järjestelmä on toiminut jo yli 5 vuotta eikä ole ollut ongelmia lämpöjen kanssa. Putki maksoi vajaan euron metri. Säästin kollektoriputkivalinnalla kokonaisinvestoinnissa n 1000 euroa!
« Viimeksi muokattu: 07.02.05 - klo:15:25 kirjoittanut MLP-konkari »

Poissa Satakuntalainen

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 6
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: maalämmön edullisuus?
« Vastaus #6 : 04.03.05 - klo:09:16 »
Ei ilmaista lämpöä olekaan. Maalämmityskin on vain yksi sähkölämmityksen muoto. Meilläkin pari vuotta sitten lämmitysmuotoa pohdittiin, ja maalämpöön päädyimme. Tärkein pointti oli sähköenergian säästäminen, toiseksi tärkein oli helppokäyttöisyys.  

Mahdotonta on tarkasti tietää paljonko maalämmityksen avulla tulee "säästöä", mutta oma arvioni on ollut, että lämmitysenergiasta säästäisi noin puolet verrattuna suoraan sähkölämmitykseen. Se, että milloin sijoitettu pääoma alkaa tuottamaan voittoa, on vielä vaikeampi kysymys. Ei välttämättä milloinkaan, mutta eihän elämä olekaan säästämistä varten.  Helppokäyttöisyyskin on hyvä arvo jo sinällään, ja jos edes sen saisi toteutettua, niin tavoite olisi osittain saavutettu.

Pelletit ja hakkeet sopivat maaseudulle missä on yleensä pelit ja vehkeet sekä varastotiloja. Pellettipolttimista on melko vähän kokemusta, eli niiden todellisista käyttökustannuksista ei vielä ole omasta mielestäni riittävästi näyttöä. Joka tapauksessa mikä tahansa puulämmitysmuoto aiheuttaa enemmän työtä ja vaivaaa kuin mikään sähkölämmityksen muoto.

Takan lämmityksen todellinen merkityskin olisi mielenkiintoista tietää. Periaatteessa taloissa, kuten ainakin meillä, on tilanne, jossa lattioissa kiertävän veden lämpötila säätyy ulkolämpötilan mukaan. Jos takkaa lämmittää, tulee siitä syntyvä lisälämpö hyödynnettyä lämmön talteenottavan ilmastoinnin kautta, ja jaetuksi sitä kautta eri huoneisiin, mutta muutoin se aiheuttaa vain takan läheisyydessä mukavan lämpimän alueen. Ilmastoinnin lämmön talteenottojärjestelmässäkin on oma hyötysuhteensa, joten takan lämpöä menee väkisinkin harakoille. Lisäksi sen muutaman tunnin aikana minkä takassa on tuli, imee takka sähköllä lämmitettyä ilmaa huomattavan määrän piipusta savukaasujen mukana ulos. Jos takkaa käyttää, tulisi sitä käyttää pakkaskaudella päivittäin, ja laskea maalämpöpumpun lattiakieroon syöttämän veden lämpötilaa "käyrän" yläpäästä vaikkapa yhdellä asteella.