Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämpöpumppua Uudisrakennukseen  (Luettu 4257 kertaa)

Poissa sousa

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Lämpöpumppua Uudisrakennukseen
« : 14.10.11 - klo:15:06 »
Suosituksia tarvittaisiin maalämpöpumpun valintaan.

Talo alkaisi rakentumaan tänne Perämeren perukkaan.
Kokoa talolle tulee 146 m2 ja puolilämmin talli/varasto 32 m2.
Kuutioita olisi 380 ja 80.
Vesikiertoinen lattialämmitys taloon ja talliin. Väliiin tulee 8m uponorin Ecoflex Thermo Twin.
Taloon asettuu asumaan 2+3 henkilöä.
Ei ammeita, 2xsuihkut.

Tarjouksia on tullut Lämpöässän V10,5 kaivo 200m, Ekowell 750 kaivo 196m sekä Vaillant geoTHERM, VWS 101/2 kaivo 190m ,jotka ovat kaikki aika samoissa hinnoissa. Kaikki kolme tarjousta ovat 2k€ sisällä.

Lisäksi tuli tarjous Alpha Innotecin Wzs 81H kaivo 165m ja lattialämmityksestä. Tämän paketin hinta olisi samoissa kuin noiden muiden.

Nibeltä on tarjouspyyntö vetämässä vielä.

Muita suosituksia otetaan vastaan helpottamaan valinnan vaikeutta.

Poissa JJM

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 10
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Lämpöpumppua Uudisrakennukseen
« Vastaus #1 : 03.11.11 - klo:16:00 »

Äkkiseltään vaikuttaa tosi suuritehoisilta sinun pumppuvaihtoehdot suhteessa neliöihin/kuutioihin. Meillä kuutioita 730 ja ikkunapinta-alaa noin 70m2. Silti tuo sama Ekowell 752a, eikä sekään ihan yötä päivää käy. Tosin talo on Pirkanmaalla. Lisäksi tehoerot noissa sinun vaihtoehdoissa on suuria (Ekowell 8,8kW ja Lässä 11,4kW). Kaivoa ei kannata alimitoittaa, mutta tuollaisesta noin 200 metrisestä reiästä riittää vuosittain otettavaksi noin 25000 kWh. Eli talon kokonaiskulutus saisi olla yli 35000kWh.

Kerro vähän minkälainen talo sinulle tulee? Minkälaisen lämpötilan talliin/varastoon haluaisit?

Poissa sousa

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Lämpöpumppua Uudisrakennukseen
« Vastaus #2 : 04.11.11 - klo:11:37 »
Hei,

Meille tulee ihan normi puutalo. Energia todistus jäi alustavasti vielä B-luokkaan.
Todistuksen mukaan lämmitysenergian kulutus olisi n.18500 kWh/vuosi.
Tuo energiatodistus pitää ilmeisesti sisällään vain asuinrakennuksen  kulutuksen. Ainakin tilavuuksien mukaan joita siinä oli niin tallia ei ole mukana.
Tallin lämmöt olisi tarkotus pitää siellä 12-15 asteen luokassa.

Lisää tarjouksia tuli Geopro MH7 ja kaivoa 146m. Mielestäni aika matala kaivo.  

Itsekkin tuossa laskeskelin tuolla foorumilla olevalla laskurilla, että 8kW oilisi ihan riittävän kokoinen.

Poissa JJM

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 10
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Lämpöpumppua Uudisrakennukseen
« Vastaus #3 : 12.11.11 - klo:13:08 »

Joo ei kannata liian tehokasta laittaa, siitä ei seuraa kuin pätkäkäyntiä suhteessa pienitehoisempaan jos varaajan koko pidetään samana. Siksi kysyin sinulta tuota haluttua varaston/autotallin lämpötilatavoitetta, koska sinulla oli tarjouksissa mukana myös Ekowell, jossa on alijäähdytinpiiri. Meillä alijäähdytinpiirin lämpö menee autokatoksen yhteydessä olevaan varastoon (pinta-ala noin 10m2, lämpöputkea välissä noin 25 m) jossa lämpötila on noin 8 astetta kylmimpinäkin pakkaspäivinä. Jos sinulle varastossa/autotallissa riittäisi se, että pysyvät plussan puolella, niin silloin tuo alijäähdytinpiiri olisi hyvä ratkaisu. Kylmillä keleilä paljon käyvällä koneella ja hyvällä lattialämmityksen suunnittelulla lämpötila todennäköisesti pysyy korkeammallakin. Meillä nyt nollakelillä alijäähdytin piiristä lähtee 27 asteinen vesi varastoon.

Useasti autotalleissa halutaan lämpötilan olevan plussan puolella ja lisäksi halutaan, että lämpötila voidaan tarvittaessa nostaa nopeasti korkeammalle jos autotallissa esim. halutaan nikkaroida tai vastaavaa. Silloin peruslämmön voi tuottaa juuri esim. alijäähdytinpiirillä ja tarvittaessa (jos nopealle lämmönnostolle on todella tarvetta) lämmön noston voi tehdä esim. puhallinkonvektorilla, jonne johdetaan esim. märkätilojen piirin lämmitysvesi, joka usein on vähän korkeampaa kuin asuintilojen. Tällaisessa ratkaisussa tarvitsisit väliin neliputkisen lämpöputken. Alijäähdytinpiirin vedessä on mukana viinaa, mutta märktilojen piirissä ei ole, joten tällaisessa ratkaisussa märkätilojen veden pitäisi kiertää konvektorille aina kun ollaan alle nolla keleillä. Lämpöä lämpöpiiristä tietysti otetaan vaan tarvitaessa.

Jos päädyt Ekowelliin, ja tallin lämmityksen hoitaisit alijäähdytinpiirillä, niin silloin jopa Ekowellin 502aj voisi olla riittävän tehokas malli. Tuolla käyntijaksot olisivat pitkiä, kylmimpinä aikoina pumppu käy yötä päivää ja alijäähdytin piirin vuorokaudessa tuottama energiamäärä on suuri. Alijäähdytinpiirihän tuottaa lämpöä vain kun pumppu käy, mutta mitä ennemmän on pakkasta, niin sitä suuremmat ovat vuorokautiset kompuran käyntitunnit. Tuo alijäähdytinpiirin tuottama lämpö on käytännössä ilmaista ja parantaa näin hyötysuhdetta, mutta kaivon pituudessa pitää huomioda myös alijäähdytinpiirillä otettava lämpö.

Mutta muista varmistaa tehontarve ja mitoitus ammattilaiselta. Itse en mitoittaisi pumppua yli 25 asteen pakkasiin. Harvoin ympärivuorokautinen keskilämpötila kuitenkaan on alle tuon. Ja jos lämpövajetta on, niin siten laitat takkaan tulen  :)