Nyt (jo) tuli meillekin vuoden 2008 energia-avustuspäätös. 8,89%/ n.1000eur avustetaan, aika kauas jäi tuosta 15%ista.
Onko kellään selvää kuvaa miten tämä avustusasia oikein toimii?
1) Anotaan etukäteen avustusta jolloin hakemuksen liitteeksi laitetaan tarjous tms. hintaarvio kustannuksista.
2) Hakemuksen perusteella kunta päättää kullekin hakijalle maksimiavustussumman euroina ja avustusprosentin. Monessa kunnassa taitaa jakaa tasan ARA:lta saamansa summan hakijoiden kesken siten että kaikki saavat saman % ilmoittamastaan investoinnista.
3) Kun työ on tehty haetaan rahat kunnalta. Jos tuli halvemmaksi kuin mitä arvioitu, rahaa tulee myönnetyn prosentin mukaisesti (eli esim. meidän tapauksessa ei saadakkaan 1000eur vaan esim. 800eur). Jos taas tulee kalliimmaksi ei saa kuitenkaan kuin sen maksimisumman mikä päätöksessä lukee (eli 1000eur).
Tällainen menettelyhän aiheuttaa sen että jokaisen hakijan kannattaa laittaa hakemuksen liitteeksi tarjous joka on yläkanttiin, tällöin todelliset kustannuksent pitäisi jäädä alle tämän ja avustusta saa prosentin mukaisesti. (jos tod. kustannukset menee yli hakemuksessa olleen summan avustusprosentti laskee koska maksimi avustussumma tulee vastaan).
Eli oletetaan että kaikki hakijat on hakeneet avustusta korkeammalle summalle kuin mitä lopulta projekti tulee maksamaan. Tämä aiheuttaisi sen että kuin kunta on kaikki avustukset maksaneet heillä on vielä rahaa jäljellä! Mihin tämä raha häviää? Ei välttämättä ole edes pieni summa. Eihän näitä rahoja mitenkään jälkikäteen jaeta hakijoille sitten kuin kaikki hakijat ovat ensin avustuksensa saaneet?? Vai jääkö raha valtion kassaan?
Entä mikä juttu se mahtoi olla mitä oli uutisissa kuulevinani n. kuukausi sitten, että energia-avustuksiin olisi nyt ehdotettu lisäbudjettia? Eikä ollut edes pieni summa muistaakseni. Mihin sellainen raha menee kuin kaikki hakijat jo päätöksensä saaneet? Eikä ensi vuonna enää tätä energia-avustusta ole.
Politiikaa ja byrokratiaa, ei tyhmä insinööri ymmärrä