Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Tarjouspyynnön tekeminen  (Luettu 7770 kertaa)

Poissa vesalyy

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • IVT C9 HT PLUS
Tarjouspyynnön tekeminen
« : 28.09.05 - klo:22:56 »
Olen saneeramassa ja tehnyt tarjouspyyntöjä. Hieman on nihkeätä tuo vastausten saaminen.

Onko kokemuksia millaisia eroja syntyy erimerkkien välillä tarjouksesta, jotka on n. avaimet käteen periaatteella laadittu. Onko säästöt niin huomattavia, että alan soittelemaan tarjouksia uudestaan.

Miten paljon säästää jos kilpailuttaa poraajat, asentajat ja pumput. Siis ostaa palvelut erikseen.

"Kun ei tee mitään ei tee virheitäkään"

Poissa Kuumaa_kalliosta

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 630
Re: Tarjouspyynnön tekeminen
« Vastaus #1 : 29.09.05 - klo:10:08 »
Tuskinpa kukaan pystyy vastaamaan tuohon kysymykseesi kovin tarkasti. Useimmat ovat asennuttaneet maalämpölaitteiston enintään tasan kerran elämässään.

Sain viime vuonna kohtalaisen tinkaamisen jälkeen seitsemän tarjousta vanhan talon öljylämmityksen korvaavasta maalämpölaitteistosta. Kolme tarjoajaa kävi paikan päällä.

Halusimme kokonaistarjouksen, jossa oli mukana laitteisto, lämpökaivon poraus ja kokonaisasennus. Viisi oli tällaista ja kaksi ehdotti, että hankin jostain poraajan.

Hintaero halvimman ja kalleimman tarjouksen välillä oli liki 6000 euroa. Tuohan merkitsee noin 60000 kWh:n sähkönkulutusta, jos sen kokonaishinta on 10 snt / kWh. Näin suurella hinnanerolla ei voi millään perustella kalliimpia laitteita, koska eri laitteiden hyötysuhteet ja toimintatavat ovat perusteiltaan samanlaiset. Ei kannata langeta joidenkin tavallisten sloganien ("tulistus", "täysiteho") kiusaukseen, näillä ei ole oleellista merkitystä laitteiston tehokkuuden ja toiminnan kannalta.

Ehdottomasti kannattaa kysyä mahdollisimman paljon tarjouksia. Niitä saa parhaiten Uudellamaalla, jossa tarjoajia on eniten.

Yksi syy tarjouksien vähyyteen voi olla se, että poraajilla ja asentajilla saattaa olla niin kiirettä, etteivät voi ottaa kovasti lisätöitä. Tuttavan perheelle laitettiin juuri saneerausmaalämpö ja asentajayritys valitteli sitä, että urakoita on ihan liikaa sulakaudella. Saattaa olla, etteivät kaikki yksinkertaisesti ehdi tehdä tarjouksia.

Jos joku tarjous on selvästi muita halvempi, se perustuu varmaan pienempitehoiselle lämpöpumpulle ja lyhyemmälle porausreiälle. Raakkaa se pois. Valitse sitten seuraavaksi halvimpien joukosta mielestäsi luotettavimman tuntuinen tarjous. Silloin et voi osua kovin harhaan.

Osaat varmaan arvioida tarjouksen tehneen yrityksen ja sen edustajan antaman mielikuvan pohjalta. Uskallanpa väittää, että vähän asioihin perehtynyt maallikko erottaa huithapelin ja vakavasti suhtautuvat yrittäjät toististaan. Koeta jo tarjousvaiheessa saada edustajia käymään katsomassa taloasi. Siinä kuulet aina jotain hyödyllistä.

Voit tietenkin kilpailuttaa kaikki osissa. Silloin ryhdyt kyllä pääsuunnittelijaksi ja valvojaksi: lasket energiakulutukset, poraussyvyydet, laitehankinnat, putkilinjat, liitokset ja sähkötyöt itse, kilpailutat kaikki ja vastaat seurauksista. Sitten sovittelet poraajien aikataulut, laitetoimitukset, väylärakentamisen, putkityöt ja sähkötyöt. Lopulta saatat säästää pari sataa euroa tällä rumballa. Kannattaako?
« Viimeksi muokattu: 29.09.05 - klo:10:55 kirjoittanut Kuumaa_kalliosta »

Poissa KimmoK

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 976
  • Hartiapankista pesee ja linkoaa.
Re: Tarjouspyynnön tekeminen
« Vastaus #2 : 29.09.05 - klo:16:31 »
saneeraustapaus lienee monimutkaisempi kuin uudisrakennus ja siten vois arvata että tarjouksissa vois olla paljonkin heittoa ja varmuusmarginaalia, etenkin jos ei paikanpäällä käydä.

Itse koetan omaan uudisrakennuksen saada merkin lyötyä lukkoon ASAP ja sitten katson toteutustavan. Asennuksen osuus näkyy olevan jotain 2-4000€ erillisvaraajalla oleville pumpuille, (ilman porakaivoon ja lattialämmitykseen liittyviä hommia) haitaria siis melkoisesti...
- KimmoK --Hartiapankkiraksaaja pohjolasta.
Ylikiiminki: 700m3 & 230m2 & LÄ T8 & 11-14Mwh/vuosi
2013 lähtien + 30m2 puolilämmintä varastotilaa suorasähköl

Poissa pölötis

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 151
  • 8,5 Nibekin taitaa toimia 10/2004
Re: Tarjouspyynnön tekeminen
« Vastaus #3 : 29.09.05 - klo:17:04 »
Sen verran piti osallistua tähän keskusteluun että, jos olet saneeraus kohteessasi asunut jo muutaman vuoden, on sinulla oma henkilökohtainen ja talokohtainen energian kulutus tiedossa, oli se sitten öljylitroina tai sähkökilovatteina.Maalämmön toimittajan pitäisi pystyä kohtalaisen tarkastikin arvioimaan sinun tuleva energian kulutus maalämpöpumpulla.
Ainakin meillä arvio näyttää osuvan melko nappiin.
Tietty moni asia vaikuttaa vuosittaiseen kulutukseen, meillä ainakin murrosikään saapuneet "lapset "lotraavat vuosi vuodelta enemmän suihkuvettä, kyllä itsekin muistan että nuoruudessa loppui lämmin vesi joskus Faijan öljykattilasta.
Ps,vielä ei ole meiltä loppunut "maalämpöaikana".

Poissa Kuumaa_kalliosta

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 630
Re: Tarjouspyynnön tekeminen
« Vastaus #4 : 29.09.05 - klo:23:05 »
Totta, että vanhoista öljylitroista tai kilowattitunneista voi laskea maalämmön tarpeen usein aika tarkkaan. Meillä tosin oli niin, että öljylämmityksen säätö oli kivikautinen ja siksi öljynkulutus oli liiankin hurja.

Paikalla käyneet maalämpöihmiset huomasivat tämän ja olivat sitä mieltä, että energian bruttokulutus on selvästi matalampi, kun käytössä on nykyaikaisin säädöin toimiva maalämpö. Ja näin näyttää onneksi todella olevan.

Tämäkin puoltaa sitä, että maalämpöasiantuntijat on koetettava saada käymään paikalla.

Poissa O.J.

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 126
  • Lämpöässä V10 & porakaivo 210m, 06/2004 -->
Re: Tarjouspyynnön tekeminen
« Vastaus #5 : 30.09.05 - klo:20:32 »
Lainaus
...Lopulta saatat säästää pari sataa euroa tällä rumballa. Kannattaako?

No jaa, täällä tehtiin seuraavasti tässä järjestyksessä:
-Tuttu kaivurikuski kaivoi ojan seinästä kaivolle ja nosti kaivonrenkaan paikoilleen
-Omana työnä maapiirien vaatimat läpiviennit seinään ja lattian läpi pumpun viereen.
-Sotkamon porakaivon kautta kaivo, putket kaivoon, teknisen tilaan sekä maapiirineste. Putkisto kaivoon laskettuna sekä täytettynä.
-Omana työnä vaakaputkiston peitto ja maanpinnan tasaus.
-Lämpöässän myyjän kautta kautta mlp paikalle toimitettuna ja asennettuna.
-Samaksi päiväksi varattu paikallinen sähköasentaja veti mlp:lle sähköt ja Lämpöässän asentaja laittoi pumpun tulille.

Edit: Tuli mieleen, että sähköasentaja ihmetteli tämän mlp:n kytkennän helppoutta, kaikki tarvittava oli valmiina, ainoastaan johto sulakelootalta koneeseen. Joku toinen pumppumerkki oli teettänyt paljon enemmän työtä.

Aloituksen ja lopetuksen väliä kesti muistaakseni ~10vrk ja missään välissä ei ollut ongelmia, säästöä vajaa tonni. En muista tarkkaa summaa, suurin ero tuli porakaivon porauksesta ja siinä tulleista putkista ja nesteistä.
« Viimeksi muokattu: 30.09.05 - klo:20:40 kirjoittanut O.J. »
Raskas työ vaatii raskaat huvit...ja vaivattoman lämmitysmuodon:)

Poissa vesalyy

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • IVT C9 HT PLUS
Re: Tarjouspyynnön tekeminen
« Vastaus #6 : 25.11.05 - klo:14:48 »
Aloitin keskustelun parisen kuukautta sitten. Nyt kellarissamme hurisee hiljaa maalämpöpumppu. Tarjouksia lähetin ja osa vastasikin. Ylivoimaisesti aktiivisin ja kiinnostunein tarjouspyynnön antajista oli IVT. Vaikutti siltä, että he ovat organisoineet ketjunsa kaikkein toimivammaksi. Esitteistä kävi ilmi, että sydeemi on Ruotsista.

Lyhyesti homma meni seuraavasti.

Edustaja otti yhteyttä. Kävi paikanpäällä teki tarjouksen, kertoi ja esitteli toimintaperiaatetta ja valitsi sopivat laitteet. Tarjous tuli kahden päivän päästä.

Todettakoon, että muutamat toimittajat lähettivät tarjouksen kun lämpöpumppu oli jo asennettu. Tarjous jätettiin kaikille yhtäaikaa. Nimiä ja merkkejä mainitsematta (edustajia ja toimittajia on laidasta laitaan). Mitään suosikkimerkkiä ei etukäteen ollut. Minun tapauksessani ykköskriteeri oli palvelun toimivuus ja toimitus aikataulu.

Seuraavaksi tuli poraaja joka teki lämpökaivon.

Seuraavana päivänä pumpun asentajat. Asensivat kaksi päivää ja antoivat ylimalkaisen opastuksen.


Lasku tuli viikon päästä. ;). Oli vielä tarjouksen suuruinenkin. Myös takuuehdot (5 vuotta??) ja ohjekirjat.

Summa summarum - kävi suhteellisen helposti.
Sain mitä tilasin. Halusin avaimet käteen periaatteella toimivan järjestelmän. Olen ollut tyytyväinen. Toivottavasti jatkossakin.

"Kun ei tee mitään ei tee virheitäkään"

Poissa mnk

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 673
  • IVT 11E HT+/203m/2006
Re: Tarjouspyynnön tekeminen
« Vastaus #7 : 01.12.05 - klo:12:35 »
Kannattaa sisällyttää seuraava lauseke kokonaisvastuullisen toimittajan toimitussopimukseen:

Kokonaisvastuullisen toimittajan asennuskokonaisuus asennettu noudattaen toimitusajankohdan mukaisia Suomen rakentamismääräyskokoelman    http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=16780&lan=fi
 määräyksiä ja ohjeita.

Lisäksi:  - toimitus asennettu xx.xx.200Y mennessä toimittajan ja asiakkaan hyväksymässä laajuudessa. Mikäli asennuksen aloittamiselle xx.xx.200z ja valmistumiselle sovittu määrä-aika ylittyvät, toimittaja hyvittää asiakasta yhdessä erikseen sovittavalla  tavalla. Määrä-aikoja  ja toimituskokonaisuutta voidaan muuttaa toimittajan ja asiakkaan yhteisesti etukäteen sovituilla muutoksilla.  Mikäli toimittaja käyttää urakoinnissa alihankkijoita, vastaa kokonaisvastuullinen toimittaja alihankkijoidensa työstä kokonaisuudessaan.

Hakusanoja: tarjouspyyntö , toimitussopimus , määraika ,  juridiikka , sitovuus , hyvä toimittaja, vastuun kantaminen
« Viimeksi muokattu: 05.01.06 - klo:07:36 kirjoittanut Tommy200 »

Poissa volkkari

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 335
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Tarjouspyynnön tekeminen
« Vastaus #8 : 01.01.06 - klo:13:39 »
Suurin virhe minkä voi tehdä on eriyttää lämpökaivon ja lämpöpumpun toimittaja jolloin kukaan ei vastaa loputuloksesta.
Oikea tapa olisi mitoituttaa lämpökaivo lämpöpumppuvalmistajalla tai maahantuojalla koska
siellä se tieto on tai ainakin pitäisi olla.
Porarin pitäisi olla yhteydessä suunnittelijaan poraustilanteessa jolloin suunnittelija päättää syvyyden tuoton peruusteella

Poissa Naksutin

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Tarjouspyynnön tekeminen
« Vastaus #9 : 20.02.06 - klo:21:07 »
Kerrompa nyt sitten naisen kokemukset tarjouksista.
Kymmeneltä firmalta pyysin tarjousta. Yksi lähetti esitteitä, loput eivät mitään  ;D

Poissa iljusu

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 20
  • Thermia Diplomat TWS
Re: Tarjouspyynnön tekeminen
« Vastaus #10 : 26.10.06 - klo:13:32 »
Meillä pörrää nyt uunituote Thermia Diplomat TWS 8. Tarjouspyyntövaiheessa kävi selväksi että pääkaupunkiseudulta löytyy 2 kpl aktiivisia ja asiansa osaavia toimittajia: IVT porukat sekä Tom Allen porvoosta , joka toimittaa Thermiaa. Ainoastaan edellä mainitut osasivat myydä ja olivat paketoineet toimituksensa helpoksi kokonaisuudeksi. Hintataso oli suunnilleen sama ja toiminta molemmilla kunnossa. Päädyin Thermiaan ja valinta vaikuttaa osuneen oikeaan. Avaimet käteen toimitus oli helppo ja sujui kaikilta osin hyvin.

Poissa Kuumaa_kalliosta

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 630
Re: Tarjouspyynnön tekeminen
« Vastaus #11 : 26.10.06 - klo:14:18 »
Onneksi olkoon, nimimerkki "iljusu". Toivottavasti tupa pysyy halvalla lämpimänä.

Samaa mieltä siitä, että avaimet käteen -toimitus on kannatettava, jos ei ole taitoa ja aikaa ruveta työnjohtajaksi ja sovittelemaan asioita. Eihän kai kukaan osta runkoa, moottoria ja renkaita erikseen, kun pitäisi auto hankkia.
« Viimeksi muokattu: 26.10.06 - klo:14:18 kirjoittanut Kuumaa_kalliosta »