Meillä on Lässän V9 tulistinpumppu. Tuon sielunelämää on tullut opiskeltua reilun puoli vuotta.
Meillä on ainoastan yksi LJ piiri pumpulta lattialämmitykselle, eli joka paikkaan menee lämmityskäyrän mukainen vesi.
Ongelma on nyt kuitenkin se, tai ei se iso ongelma edes ole, mutta kuitenkin, että pesuhuoneen lämpöjä voisi hieman nostaa.
No ensin tietenkin jakotukilta kiertoa pesuhuoneen piiriltä lisää auki, mutta tämä ei oikein riitä, tukki täysin auki, mutta nykyisellä lämmityskäyrällä ei tahdo lämmetä tarpeeksi.
Seuraaksi tietenkin lämmityskäyrää suuremmalle ja lämpö nousee. Nyt kun lämmityskäyrää nostaa, niin luonnollisesti täytyy muiden tilojen kiertoa pienentää, ettei niiden lämpö nouse liikaa.
Varsinainen kysymys onkin nyt se, että onko tuollaisella varaajallisen pöntön kanssa aivan sama "hyötysuhteen" kannalta se, että onko käyrä aavistuksen korkeampi ja kierto pienempi vai kierto isompi ja käyrä alempi?
Periaatteessahan se on niin, että mitä alempi menoveden lämpö sen taloudellisempaa ja tämähän pätee varsinkin vaihtoventtiilikoneissa.
Mutta onko se myös omassa tilanteessani, jossa pumppua ohjataan aina ja joka tapauksessa Lässän ALA-min mukaan, joka tarkoittaa sitä että kompura käynnistyy kun alapöntössä on 30 astetta.
Oman mittauksen mukaan, kun alapönttö on 30 astetta niin lauhduttimelle menee noin 26-27 asteinen vesi käyntijakson alussa, nousten tietenkin sitä mukaan kun varaajan lämpö kasvaa. Eikös laitteen hyötysuhde kuitenkin riipu juuri tuosta lauhduttimelle menevästä lämpötilasta?
Nyt kun lattioihin ei mene kuitenkaan yli 30 asteista vettä, niin eikö se ole hyötysuhteen kannalta sama, onko käyrä 0 asteessa +27 ja kiertoa kuristettu vai 0 asteessa +26. Tietysti energiaa menee enemmän jos pesuhuoneen lämpötilaa haluaa nostaa, mutta se nyt tietysti on selvä, ei sitä energiaa mistään ilmaiseksi tule vaikka halvalla tuleekin.