Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Karuja kokemuksia!  (Luettu 16031 kertaa)

Poissa Vee-15

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Hyvin pelittää!
Karuja kokemuksia!
« : 25.02.05 - klo:13:33 »
Aloitimme keväällä -04 omakotitalon rakennusprojektin ja nyt helmikuun lopulla -05 pääsimme muuttamaan sisälle. Viime kesänä asensimme maalämpöpumpun (lämpöässä v-15, kaivo 200m). Järjestelmä polkaistiin käyntiin viime syksynä eli maapiirin ilmaus, vesi säiliöihin ja virrat päälle. Kaikki meni tosi hienosti, eikä mennyt montaa tuntia, kun varaajat olivat täynnä lämmintä vettä ja talo alkoi lämmetä.

Syksyn varrella innoissani seurailin parin kuukauden aikana kompuran käyntiä/käyttötunteja. Rakennusaikana ei ollut lämpimänkäyttöveden tarvetta eli pumppu kävi vain lämmitystarkoituksessa.  Laskeskelin tuolloin, että "hyötysuhde", käyntitunnit vs. lämmitysaika oli 1/6 eli 6 tunnin lämmitysjakson aikana kompura kävi 1 tunnin. Pompin innoissani tuolloin ja aattelin, että tämähän on melkein ilmaista lämmitystä. Raksalla pidin lämpötilaa n. 15 oC.

Muuton lähestyessä nostelin lämpöjä tupaan pikkuhiljaa. Olivat/ovat vieläkin vähän hakusessa. Lämpötila väihteli 17-20 oC välillä eli koneeseen lisää pyyntiä. Toisena iltana uskalsimme jo mennä suihkuunkin ja sitten nukkumaan. Aamulla herättiin sitten aika karuun ympäristöön, jonka vallitseva lämpötila oli 14-15 oC hujakoilla. Siinä meinas huumori olla kaukana, kun vaimo rupes paasaamaan vallitsevasta tilanteesta. Eikun konehuoneeseen äkkiä. Siellä se MLP piippasi tympiää piipitystä. Kaiken lisäksi olin unohtanut kääntää kytkimen aikoinaan automaatille jolloin sähkövastus olisi kytkeytynyt päälle. Ei muutakun pressostaatin kuittaus ja kompura uudelleen käyntiin.

Kone kävi hetkisen ja sitten meni uudestaan häiriötilaan. Ajattelin, että maapiirissä täytyy olla ilmaa. Otin ilmausvehkeet esille ja kytkin ne kiinni maapiiripumppuun ja pumppu päälle. Kun sain pumpun päälle, huomasin että viinalitku ei kierrä ollenkaan. Siinä vaiheessa omat keinot alkoivat loppua ja soitin valmistajalle. Valmistajan kanssa tuumailimme tovin ja kokeilimme yhtä sun toista. Jossain vaiheessa ajateltiin että kaivo on mennyt jäihin. Lopulta päädyimme siihen, että vaihtimen täytyy olla jäässä. Ihmettelin miten se voi olla jäässä, kun maapiirissä on viinaa sen estämiseksi. Sitä paitsi en tiennyt että vaihtimella kylmäaineen lämpötila voi mennä jopa alle -30oC. Seuraavaksi kirosin rankasti ja rupesin föönillä sulattamaan vaihdinta. Parin tunnin sulattelun jälkeen liuos rupes kiertämään. Aikani kierrätin liuosta ja sen jälkeen kompura päälle ja töihin.

Töistä tullessani heti ensimmäiseksi katsomaan pumpua. Ja ette uskokaan kuinka se hemmetin piipitys voi saada ihmisen raivonvaltaan. Edessä oli sama aamuinen rumba vaihtimen sulattamiseksi. Sain koneen illaksi sulaksi ja samalla laskin tehot minimiin, kuten valmistaja suositteli. Seuraavaksi perhe anoppilaan ja ite rupesin yötä vasten konetta ruuvaamaan. Onnistuin pitämään koneen käynnissä minimitehoilla, jolloin se ei kovin pitkiä jaksoja käynytkään, mutta ei se kyllä taloakaan paljoa lämmittäny ja vieläku -20 oC pakkaset olivat ulkona. Siinä vaiheessa olin aika valmis vaihtamaan kaukolämpöön tai sähkölämmitykseen.

Seuraavan päivänä analysoitiin tuo maapiirin litku(naturet) ja kävi ilmi että sen pakkasen kesto oli vain -8oC, kun pumppuvalmistajan mukaan se pitäisi olla vähintään -20oC. Seuraavaksi soitin kaivourakoitsijalle,joka pitkällisen pohdinnan jälkeen totesi, että heille oli sattunut naturetin laimennusvirhe, sillälailla. Urakoitsija lupasi antaa minulle uudet liuokset. Seuraavaksi pumpasin piiriin 120l 60% tavaraa sisään ja toisesta päästä saman verran vanhaa pois. Jonkun aikaa pyörittelin uutta seosta piirissä ja sen jälkeen big moment eli kompura päälle. Toistaiseksi systeemi on toiminut (jo 3 päivää) ja samalla minusta on tullut vainoharhainen eli hyppään vähän väliä pumppua katsomassa ja hirvityksellä ootan sitä pahisllista piipitystä. Pikkuhiljaa ajan tehoja ylös, mutta paljonko sitä kehtaa siitä ottaa?
Talo(siporex) on n. 170 m2 +40 m2 autotalli.
Asuinpaikkakunta on keski-pohjanmaa.

Tarkistakaa ihmiset liuoksenne!


Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 055
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #1 : 25.02.05 - klo:15:34 »
Karua on. on on. Mutta kun olet nyt alkujärkytyksestä toipunut niin voisit tarkistaa/puhdistaa sen sihdin. Sitten ostat kaksi digitaalista sisä/ulkolämpötilamittaria, joiden anturit laitat tulo ja menoputken kylkeen eristeen alle. Tällöin voit katsoa meno ja tulo veden lämpötilat.

Kun olet puhdistanut maapiirisi sihdistä ne jäysteet niin voit nauttia lämmöstä seuraavat vuodet ilman ongelmia.

Niin ja juttua tuosta sihdin puhdistamisesta on 4 otsikkoa alempana 8) 8)

Maapiirin neste ei ole minulla laskenut (siis paluu) alle 2,5 pakkasasteen. Tulo pysyttelee 0 ja 2 asteen välillä.

Jani

P.S Eikö kukaan osannut neuvoa suo puhdistamaan sihtiä :'( :'(
« Viimeksi muokattu: 25.02.05 - klo:15:44 kirjoittanut sailor »
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Lauri

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 72
  • Lämpöässä V10
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #2 : 25.02.05 - klo:16:22 »
Olihan dramaattisesti kerrottu tarina. Toivotaan, että ongelmat ovat takanapäin.

Jos haluaa varmuuden tunnetta, niin hanki GSM-ohjaus säätimeen. Käytetty modeemi maksaa muutaman kympin ja johdon kolvaa vitosen tarvikkeista. Alle viidelläkympillä saa koko systeemin, ja sitten saakin hälytykset suoraan luuriin.

Meilläkin muuten maalämpömasentaja unohti lähtiessään valintakytkimen siihen asentoon, jossa sähkövastus ei koskaan kytkeydy päälle.
« Viimeksi muokattu: 25.02.05 - klo:16:23 kirjoittanut Lauri »

Poissa Kuumaa_kalliosta

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 630
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #3 : 25.02.05 - klo:21:55 »
Aika hauskasti sanottu: "maalämpömasentaja unohti lähtiessään valintakytkimen siihen asentoon, jossa sähkövastus ei koskaan kytkeydy päälle. "

Taisi olla todella masentaja eikä asentaja! Tässäkin viestiketjussa ilmenee tuo huolellisen asennuksen tärkeys. Jos urakoitsija ei laske maaliouksen seosuhteita oikein ja asukkaat kärsivät tuntuvasti tuosta, korvaukseksi ei taida oikein riittää uusi liuossatsi. Siinä pitää puhua selvästä vahingonkorvauksesta. Jos maalämpöyrittäjä tai porayritys ajattelee tulevaisuutta, paras olla nöyrä virheiden sattuessa.
« Viimeksi muokattu: 25.02.05 - klo:21:56 kirjoittanut Kuumaa_kalliosta »

Poissa kylmamies

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 5
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #4 : 27.02.05 - klo:15:12 »
Karut kokemukset saattavat vielä jatkua.  

On mahdollista että,  putkistossasi kiertää 160 litraa vahvaa seosta ja loput laihaa. Se riippuu ihan siitä laitettiinko vahva seos kerralla vai annettiinko liuoksen välillä kiertää.

Itselläni on runsaasti kokemuksia väärin täytetyistä liuospiireistä.

Liuospiirissä on hyvin vähän sellaisia paikkoja, missä kaksi eri vahvuista seosta voisi sekottua keskenään.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 055
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #5 : 27.02.05 - klo:18:44 »
Äläs nyt kylmämies pelottele, Kun Vee-15 on puhdistanut sihtinsä niin toi kylmänkesto riittää mainiosti ;D

Olisiko Vee-15 väliraporttia, kuinka homma alkoi pelittämään?

Jani
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Vee-15

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Hyvin pelittää!
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #6 : 28.02.05 - klo:10:09 »
Onpa mukavaa, että ihmisiltä tulee kommentteja.
Meidän systeemi toimii toistaiseksi ihan hyvin. Vahvempi liuos on näemmä purrut ongelmaan tehokkaasti. On se helpottavaa kun ongelmiin löytyy selvä syy. Nyt ollaan uskallettu jo käydä suihkussakin. Hitaasti se tuntuu kivitalo lämpiävän, mutta se nyt ei ole lämmitysjärjestelmästä riippuvainen. Ilmasin loppuviikosta vielä lattiakiertoa ja tuntui sitä ilmaa olevan sielläkin. Nyt lämpötila sisällä on 21-22 oC eli ihan mukavat oltavat.

"Kun olet puhdistanut maapiirisi sihdistä ne jäysteet niin voit nauttia lämmöstä seuraavat vuodet ilman ongelmia".

- Jop, sihti tuli tarkistettua heti silloin kun ongelmia ilmaantui. Yllättävää kyllä, mutta sihti oli aika puhdas, pari hiekan jyvästä vain.

"Sitten ostat kaksi digitaalista sisä/ulkolämpötilamittaria, joiden anturit laitat tulo ja menoputken kylkeen eristeen alle".

- Käykö tähän sellaiset marketti mittarit vai pitääkö se olla erikoisempi, jossa anturipää on kovera putken kylkeen istuva?


"Jos haluaa varmuuden tunnetta, niin hanki GSM-ohjaus säätimeen. Käytetty modeemi maksaa muutaman kympin ja johdon kolvaa vitosen tarvikkeista. Alle viidelläkympillä saa koko systeemin, ja sitten saakin hälytykset suoraan luuriin".

- Mistähän tällaisia käytettyja modeemeja saa? Lämpöässältä kyselin niin sellanen uusi maksaa ~400€.

"Jos urakoitsija ei laske maaliouksen seosuhteita oikein ja asukkaat kärsivät tuntuvasti tuosta, korvaukseksi ei taida oikein riittää uusi liuossatsi".

- Olet oikeassa. Tässä tapauksessa urakoitsija toimi ihan reilusti eli tunnusti virheensä, antoi ne litkut ja sain vielä rahallisenkin korvauksen.

"On mahdollista että,  putkistossasi kiertää 160 litraa vahvaa seosta ja loput laihaa. Se riippuu ihan siitä laitettiinko vahva seos kerralla vai annettiinko liuoksen välillä kiertää".

- Mietin tätä asiaa pitkään, että laitanko kerralla vai vaiheittain sekoittamalla. Päädyin kuitenkin lopulta tuohon ensimmäiseen eli pyrin ajamaan uuden litkun tulppana piiriin toisesta päästä ja sitten toisesta päästä samanverran vanhaa pois. Välillä pumppu seis, kanisterin vaihto ja taas päälle. Näin pääsee pienimmällä määrällä vahvaa tavaraa. Jos olisin tehnyt sen toisinpäin vaiheittain eli esim yx kanisteri kerralla niin tuo 120l väkevää ei olisi riittänyt väkevöimään liuosta tarpeeksi. Laimennos perustuu ihan kemian perusjuttuihin eli konsentraatio erot pyrkivät tasoittumaan vaikka liuos seisoisi paikallaan ts. tilannetta jossa olisi väkevää ja laihaa liuosta piirissä ei voi tulla kuin hetkellisesti. Tein sitten vielä empiirisen kokeen eli kaikki kanisterit joissa oli sitä poistettua "vanhaa litkua" niin pihalle pakkaseen. Seuraavana aamuna kun oli noin -10oC, niin astiat olivat jäässä eli täytön täytyi onnistua.

Poissa Vee-15

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Hyvin pelittää!
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #7 : 28.02.05 - klo:10:27 »
Tähän unohdin vielä kommentoida.

"Maapiirin neste ei ole minulla laskenut (siis paluu) alle 2,5 pakkasasteen. Tulo pysyttelee 0 ja 2 asteen välillä".  

- Asia voi verrata virtaavaan jokeen, joka ei jäädy vaikka olisi -30oC pakkasta. Samoin on tuon maapiirilitkun kanssa. Vaikka tuo litku olisi lähes vettä, niin se ei jäätyisi niin kauan kun pumppu kierrättää liuosta. Kun kompura pysähtyy niin samoin pysähtyy maapiirin pumppu. Tällöin piilee jäätymisvaara mikäli liuos ei kestä riittävästi pakkasta. Vaihtimella maapiirinlitku kiertää hyvin pienten putkien läpi (< 1mm, jolloin pinta-ala mahd. suuri) ja toisella puolella kiertää kylmäaine R407C. Tämän kylmäaineen lämpötila vaihtelee -10 - -20oC välillä ja tämän takia myös maalitkun täytyy kestää nämä lämpötilat. Eli se jäätyminen voi tapahtua lämpöpumpun lepovaiheen aikana siellä vaihtimen pienessä putkistossa. Jos jäätyminen tapahtuu, seuraavan kerran kun kompura käynnistyy, paineero kompuran imu- ja painepuolen välillä kasvaa ja pressostaatti katkaisee koko tsydemin. Itse näkisin aika hyvänä kehitysajatuksena, että maapiirinpumppu olisi vielä päällä 2-3 minuuttia sen jälkeen kun kompura pysähtyy, jolloin vaihtimelle tulisi uutta lämpimämpää litkua.

Poissa Kuumaa_kalliosta

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 630
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #8 : 28.02.05 - klo:13:12 »
Luulin, että kaikki laitteet pyörittävät maaliuospumppua sekä ennen että jälkeen kompressorijaksoa jonkin aikaa. Esittämäsi syyn takia tuo olisi ihan paikallaan. Thermia Duossa on oletusarvona 30 sekuntia ennen ja jälkeen kompressorin käynnistymistä.

Eikö Lämpöässä sitten pyöritä nestettä ennen ja jälkeen? Voiko tähän vaikuttaa asetuksista?

Poissa Lauri

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 72
  • Lämpöässä V10
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #9 : 28.02.05 - klo:14:58 »
Lainaus
"Jos haluaa varmuuden tunnetta, niin hanki GSM-ohjaus säätimeen. Käytetty modeemi maksaa muutaman kympin ja johdon kolvaa vitosen tarvikkeista. Alle viidelläkympillä saa koko systeemin, ja sitten saakin hälytykset suoraan luuriin".

- Mistähän tällaisia käytettyja modeemeja saa? Lämpöässältä kyselin niin sellanen uusi maksaa ~400€.

Ostin itse modeemin Saksasta nettihuutokaupasta, osoite www.ebay.de. Siellä näkyy Siemens M20 Terminal -modeemit liikkuvan 20-30 euron hintaan.
http://search.ebay.de/siemens-m20
Postikuluja sitten noin 15 € tuohon päälle. Omani oli pelkkä modeemi, joten siihen tarvitsi lisäksi antennin (9 € Biltemassa) ja virtalähteen. Välijohdon modeemilta Lämpöässälle kolvasin itse, sama johto kuin Oumanin käyttöohjeessa on kuvattu PC-liitäntään mutta RX ja TX johtimet pitää kytkeä ristiin.

Oumanin webbisivuilla muuten Nokian modeemipaketin hinnaksi on kerrottu 188€.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 055
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #10 : 28.02.05 - klo:16:34 »
To: Vee-15

"Käykö tähän sellaiset marketti mittarit vai pitääkö se olla erikoisempi, jossa anturipää on kovera putken kylkeen istuva?"

Ostin Velj Keskiseltä 2 ihan tavallista sisä-ulkolämpötilamittaria. Niissä on tarpeelliset min/max muistit. Anturit oli sellaisia "puikkoja" jotka työnsin eristeen alle putkeen kiinni. Luulen että se riittää, koska tarpeellisempaa on ehkä seurata meno ja paluuveden lämpöä.

Ennen asennusta kannattaa tehdä "lunta,jäätä ja vettä sangossa"- testi, jolla saat mittarivirheen selville. Mittarit kannattaa viedä pumpusta erilleen, koska aluksi pumpun käynnistyminen (sähkökenttä?) resetoi pumpun päällä olleet mittarit.

Jani

P.S Kiitos tuosta info-osuudesta maapiirin pakkasenkeston tarpeellisuudesta, taas oppi uutta :o :o
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa IPA

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 124
  • vm14 +200m porakaivo (Ex:V15)
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #11 : 22.06.05 - klo:15:23 »
Pakko kertoa (=päästä loistamaan)... 8)

Maapiirin litkun lämpötila. Itse tilasin Farnell'ista (varmaan saa jostain halvemmallakin) Oumannin ohjekirjasen mukaiset NTC termistorit (->10 kohm 25°C lämpötilassa ). Termistorit putkien eristeen alle. Kolvailin vähän piuhaa ja kytkin Lämpöpumpuun, Oumannin säätimeen. Sieltä löytyy vapaat mittaukset 3 ja 9, jotka voi vieläpä nimetä uudestaan.

Mokoman anturin saa tilattua Oumanniltakin hintaan 18-34e, riippuen kotelosta. Oma viritys tuli maksamaan ehkä 1e/kpl.

Nyt mittausarvot voi käydä lukaisemassa "mittaukset"-valikosta. Mikä hienointa, kun omassa pumpussani on Falcomin modemi kyljessä, käy mittausten luku näin laiskalta mieheltä esim. olohuoneen soffalta ihan textiviestinä. ;D

Jos jotakuta kiinnostta, niin voin kaivella varastoja, muistaakseni mulle jäi noita NTC'itä, kun min.tilaus oli 5kpl. Avitan tietysti muutenkin jos joku tarttee detailitietoa asennusvaiheista.

-IPA-
Siporex (-03), 1,5-kerroksinen n.250m2 ja 1000m3.

Poissa Lauri

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 72
  • Lämpöässä V10
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #12 : 27.06.05 - klo:13:57 »
Mulla on sisälämpötila-anturina Oumanin alkuperäinen purkki. Sen sisällähän on tuo NTC-vastus, pari kiinteää vastusta ja pari trimmeriä. Kallein komponentti on piirilevy, joka sekään ei maksa kuin korkeintaan pari euroa. Koko purkin myyntihintahan on noin viisikymppiä.

Oleellista tuossa on kalibrointi. Elektroniikkakaupan NTC-vastus maksaa muutaman kymmenen senttiä, mutta sen toleranssi on 5-10%. Siksi tarvitaan ne oheiskompsut, jotta resistanssit eri lämmöissä saadaan oikeiksi.

Siispä, pelkkä NTC-vastus antaa hyviä, suuntaa-antavia tuloksia. Jos haluaa ihan oikeita lukemia, pitää nähdä vähän vaivaa ja kalibroida kytkentä.

Poissa IPA

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 124
  • vm14 +200m porakaivo (Ex:V15)
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #13 : 27.06.05 - klo:15:12 »
Ja siksi juuri kannattaakin investoida laadukkaisiin NTC-vastuksiin, jonka tarkkuus on 5% tai 2% (itselläni taisi olla 2%), niin ei tartte leikkiä ylimääräisen elektroniikan/kalibroinnin kanssa.

Esim. Jos nyt mitattaisiin maaliuoksen lämpötilaa niin:
+5,0 oC (+-5%) => tarkkuus +-0,25 oC
+5,0 oC (+-2%) => tarkkuus +-0,10 oC

 - Lisäksi Oumannin näytön tarkkuus on 1 aste, joten...

"Turha tarkkuus on ammattitaidottomuutta" ;)


-IPA-
Siporex (-03), 1,5-kerroksinen n.250m2 ja 1000m3.

Poissa Lauri

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 72
  • Lämpöässä V10
Re: Karuja kokemuksia!
« Vastaus #14 : 01.07.05 - klo:15:45 »
Joo, paitsi että nuo toleranssiprosentit ovat vastusarvosta eikä lämpöasteista. Jos ne olisivat lämpöasteista, asteikkona olisi varmaankin Kelvin...

Anyway, Oumanin manuaalin mukaan tuossa +20 C tienoilla resistanssin muutos on noin 4%/C. Kahden prosentin NTC:llä voi siis päästä oikein hyvään tarkuuteen, mutta viiden prosentin vastus on asteen verran pielessä. Viiden prosentin vastuksistahan on tehtaalla joukosta poimittu ne tarkemmat pois.

Pitääpä itsekin poiketa elektroniikkapuodin kautta ja askarrella vähän lisämittauksia...