Aika karkeiksi arvioiksi COPit tosiaan jää ilman energiamittaria lauhduttimen jälkeen. Haarukoin vähän oman kompuran toimintapistettä Copeland Select 7.4 mitoitusohjelmalla ja näyttäisi seuraavalta kun tehdään lämmitysvettä:
Antoteho: 8,95kW
Ottoteho: 1,44kW
COP: 6,22
Tuo on siis pelkästään kompuran osuus. Todellisuudessa MLP haukkaa etäluettavan sähkömittarin mukaan n. 1,8kW (kiertovesipumput mukana). Eli COP olisi 4,97. Voi sinäänsä pitää paikkaansakin, koska teen sen verran viileää vettä. Kuitenkin ehkä realistisemman arvion saa jos laskee lämmitystarveluvun ja tasauslaskelman kautta mitä talon pitäisi kuluttaa suoralla sähköllä ja vertaa sitten sitä toteutuneeseen sähkönkulutukseen. Tällöin mulla "kokonaisCOP" olisi luokkaa 3,5 näillä Helmikuun keleillä.
Esim. eilen sähköä paloi MLP:lle 32,2kWh ulkolämpötilan ollessa ka. -20C (vaihteli välillä -24C/-16C). Tasauslaskelman mukaan suoralla sähköllä olisi palanut 121,92kWh eli "vuorokausiCOP" olisi 3,79. Luku voi olla todellisuudessa pienempi tai suurempi riippuen siitä, kuinka paljon talo oikeasti kuluttaa suhteessa suunnitelmiin. Jos verrataan tuota 3,79 lukemaa kompuran mitoitusohjelman ja todellisen ottotehon antamaan lukemaan niin näyttäisi siltä, että talo kuluttaa enemmän kuin suunnitelmien mukaan. Toisaalta ei tuo 3,79 paha lukema ole. Tyytyväinen olen joka tapauksessa kokonaisuuteen.
Pointti vaan oikeastaan oli alleviivata, että todellista COPia on vaikea selvittää ilman kunnollista (mitattua) antotehoa ja ottotehoa. Nimellisarvot voivat heittää todella paljon.