Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: WWF tukee maalämpöä!  (Luettu 2407 kertaa)

Poissa AAA

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 485
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
WWF tukee maalämpöä!
« : 20.02.12 - klo:09:02 »
Embargo 17.2 klo 00.01 / WWF selvitti: Näillä kulutusvalinnoilla vaikutat eniten hiilijalanjälkeesi
WWF on ensimmäisenä Suomessa selvittänyt kuluttajan päästöihin eniten vaikuttavat yksittäiset ilmastoteot. Näillä asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan liittyvillä yhdeksällä ilmastoteolla kuluttaja voi pienentää huomattavasti omaa hiilijalanjälkeänsä. Selvitys on osa perjantaina alkavaa WWF Suomen Tunnista teko-ilmastokampanjaa.
WWF Suomen selvitys perustuu keskivertosuomalaisen hiilijalanjälkeen, joka on noin 10 CO2-ekv. tonnia vuodessa. Selvityksestä käy ilmi, että esimerkiksi liikkumisen päästöjä voidaan pienentää näillä ilmastoteoilla jopa 90 prosenttia.
”Suomalaisen hiilijalanjälki on kaksinkertainen ruotsalaiseen verrattuna, ja pienentääksemme sitä tarvitsemme poliittisten päätösten lisäksi myös kuluttajatekoja. Verkko on pullollaan ilmastovinkkejä ja erilaisia laskureita. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun joku on selvittänyt ne teot, jotka eniten vaikuttavat juuri suomalaisen hiilijalanjälkeen. Selvityksessä on otettu huomioon myös se, ettei valinnoilla ja teoilla ole muita negatiivisia ympäristövaikutuksia”, kertoo WWF Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.
Tunnista Teko –kampanjassa ilmastotekoihin ovat ryhtyneet artistit Maija Vilkkumaa, Sipe Santapukki, Anssi Kela ja Jonne von Hertzen. Mukana ovat myös tv- ja radiopersoonat Olga K. YLE Puheesta, Matti ja Ile YLEX:stä ja Pikku Kakkosen Katti Matikainen eli näyttelijä Silja Sillanpää. Lisäksi kampanjaan osallistuvat elokuvaohjaaja John Webster ja kokki Markus Maulavirta. Ilmastolähettiläät ovat itse sitoutuneet kampanjan ilmastotekoihin.
”Pääsemme todella isoihin päästövähennyksiin jo yhdellä pienellä teolla. Jos jokainen kuluttaja vaikka vähentäisi oman ruokajätteensä määrää, olisi vähennys sitä luokkaa, että Lahden kokoisen kaupungin eli 100 000 suomalaisen hiilijalanjälki olisi nolla”, Hanna-Liisa Kangas sanoo.
Nämä yhdeksän valintaa vaikuttavat eniten
WWF Suomen selvityksessä yhdeksän ilmastotekoa on luokiteltu kolmeen eri ryhmään:
1. Asuminen
-        Vaihda vihreään tuulisähköön
-        Teetä kotiisi energiakartoitus ja paranna energialuokkaa ainakin yhdellä
-        Asenna kotiisi maalämpöpumppu
2. Liikkuminen
-        Vähennä työmatkapäästöjäsi: Pidä esimerkiksi yksi etätyöpäivä viikossa
-        Vaihda yksi lentoloma junalomaan
-        Korvaa autoilua pyöräilyllä kesäkaudella
3. Ruoka
-        Korvaa neljäsosa ruoastasi kasvukaudella itse kerätyllä, kalastetulla ja kasvatetulla ruoalla.
-        Pienennä ruokajätteen määrää suunnittelemalla ruokaostoksesi
-        Puolita naudanlihan kulutuksesi: Vaihda naudanliha kaksi kertaa viikossa villikalaan tai palkokasveihin
Tunnista teko laajentaa tänä vuonna maaliskuun lopussa vietettävän ilmastotempaus Earth Hourin sisältöä. WWF:n Tunnista teko –kampanjan ilmastoteot ovat osa Heurekan lauantaina 18.2.2012 aukeavaa ilmastonmuutoksesta kertovaa Klima X-näyttelyä.
WWF Suomen selvitys vaikuttavimmista ilmastoteoista: http://www.wwf.fi/mediabank/1882.pdf
Ilmastolähettiläiden ilmastoteot löydät osoitteesta www.earthhour.fi, jossa käyttäjät voivat myös itse sitoutua ilmastotekoihin.
Lisätiedot:
Tiedottaja Katja Rönkkö, WWF Suomi, p. 040 7230208
Ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas, WWF Suomi, p. 045 6318353