Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Pumpun käyntiaika  (Luettu 3738 kertaa)

Poissa tapsa

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Pumpun käyntiaika
« : 29.09.10 - klo:18:57 »
Päivää kaikille. Kertokaa tietämättömälle että kauan pumpun pitäisi kerralla ajallisesti käydä , sitä saanee säädettyä asetuksistakin pumppu 1217-8 nibe 170m porakaivolla ja lämmitettäviä m2 201 kpl. Ihan vaan että kestäisi kompura ja olisi taloudellista/fiksua.....

Poissa hoohöö

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 463
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Pumpun käyntiaika
« Vastaus #1 : 29.09.10 - klo:21:39 »
samaa olen pähkäillyt nibe 1145-10:ni kanssa; nyt näillä noin +5 asteen keleillä pumppu käynnistyy noin 60 minuutin välein ja käy noin vartin putkeen, eli vuorokaudessa tulee laskennallisesti noin parikymmentä käynnistystä lämmityksen vuoksi ja käyttövettä tekee siihen päälle varmaan keskimäärin pari kertaa vuorokaudessa (VPB-300 kierukkavaraaja).
Asteminuutit säädetty -120, kiertovesipumppu 100% tehot käytössä lämmitykselle, käyrä on nyt sellainen että kun ulkona 0 astetta niin laskennallinen menoveden lämpötila +31 astetta. Lattialämmitys 217m2 lämmintä alaa. Saas nähdä miten lämmitysjaksot ja käynnistykset kun mennään pakkasille mutta säätöihin en taida enää kajota, tuo -120 asteminuuttia vaikuttaa hyvältä sikäli että ainakin lämpötila talossa on stabiili noin +23 ja lattiat tuntuu mukavalta ellei sitten lattialämmitystermari katkaise kiertoa kuten nyt tahtoo aurinkon lämmittäessä taloa käydä

justus01

  • Vieras
Re: Pumpun käyntiaika
« Vastaus #2 : 30.09.10 - klo:09:39 »
Käynnistymisien määrä ja käyntiaikojen pituus on suhteessa sisälämpötilan vaihteluun. Eli sallimalla suuremman vaihtelun lämpötilassa päästään pidempiin käymisaikoihin ja harvempiin käynnistymiseen.

Nibessa eniten tuohon vaikuttaa asteminuuttiluku ja lämmönjaon termostaatit. Pumpun kestävyyttä ja hyötysuhdetta ajatellen asteminuuttiluvin pitäisi olla mahdollisimman suuri sekä lämmityskäyrä ja lämmönjako säädetty siten, että mahdollisimman moni termostaatti olisi jatkuvasti auki tai ainakin suurimman osan ajasta. Jotkut ovat saaneet säädettyä pumpun ja lämmönjaon niin hyvin, että eivät tarvitse termostaatteja lainkaan. Sellainen "perusasetukset" uudehkossa lattialämmitystalossa ovat seuraavat:
Lämpökäyrä: 2..4, korjaus -1..+2 (Mitä uudempi ja tiiviimpi talo, sitä loivempi käyrä ja pienempi korjaus)
Asteminuutit: 120 (Uudessa hyvin eristetyssä lattiassa voi toimi suurempikin asteminuuttiluku...)

Käyrän laskeminen mahdollisimman alas aiheuttaa ensimmäisenä ongelmia laattalattioiden kanssa. Esim. meillä talo pysyy lämpimänä plussakeleillä(+5..+10) +25..26c kiertovedellä, mutta tuolla vedenlämpötilalla pesuhuoneessa ei ole kuin +21..23 ja lattia tuntuu kylmältä. Tämän takia voi sitten joutua nostamaan veden lämpötilaa ja rajoittamaan muiden huoneiden lämpötilaa termostaateilla., joka lisää käynnitymisien määrää ja lyhentää käymisaikaa.

Meillä viimeisen vuoden aikana käynnistyksiä on kertynyt keskimäärin 13 kpl vuorokaudessa. Meillä käynnistyksiä lisää pieni lämmitysenergian tarve verrattuna pumpun kokoon ja manttelivaraajan "ylimääräiset" lämmityssyklit.

Tämän hetkiset säädöt pumpussa:
Käyrä: 3, korjaus +1
Asteminuutit: 120
Varaaja: min. 44c maks 50c

Tämän hetkiset säädöt lämmönjaossa:
Laattalattioissa kierrot käsin ssädetty täysille (n.30% pinta-alasta)
Yhdessä makuuhuonessa termostaatti täysillä (n.10% pinta-alasta)
Muissa tiloissa termostaatit asetettu +22c, napsuvat päälle pois harvakseltaan näillä keleillä.
Pakkaskelien alkaessa ja auringonpaisteen vähentyessä  loputkin termostaattit voi kääntää täysille, eli talvet menee ilman termostaatteja.

Lisäys: Numerotiedot ja kokemukset siis Niben 1217:n kanssa hankittu. Ei tietoa, onko säätöarvot tai menetelmät jollakin tavalla muuttuneet noissa uudemmissa malleissa.
« Viimeksi muokattu: 30.09.10 - klo:09:41 kirjoittanut justus01 »