Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Vitocalin lämmityskäyrä onkin suora  (Luettu 192 kertaa)

Poissa neptunus

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vitocalin lämmityskäyrä onkin suora
« : 23.09.24 - klo:10:31 »
Onko muut tympääntyneet siihen että lämmityskäyrä ei varsinaisesti ole käyrä vaan suora jolle voi määrittää ainoastaan kulmakertoimen ja tason? Olen ymmärtänyt että muilla pumppuvalmistajilla käyrän säätö on monipuolisempaa, tähän ei taida Viessmannin pumpulla olla mahdollisuuksia?

Löytyyköhän pumppuun jotain parametria jolla voisi asettaa lämmityspuolen syöttölämpötilalle minimiarvon ilman että sitä tarvitsisi kikkailla lämpökäyrällä?

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 402
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Vitocalin lämmityskäyrä onkin suora
« Vastaus #1 : 24.09.24 - klo:16:53 »
Onko muut tympääntyneet siihen että lämmityskäyrä ei varsinaisesti ole käyrä vaan suora jolle voi määrittää ainoastaan kulmakertoimen ja tason? Olen ymmärtänyt että muilla pumppuvalmistajilla käyrän säätö on monipuolisempaa, tähän ei taida Viessmannin pumpulla olla mahdollisuuksia?

Löytyyköhän pumppuun jotain parametria jolla voisi asettaa lämmityspuolen syöttölämpötilalle minimiarvon ilman että sitä tarvitsisi kikkailla lämpökäyrällä?

Eri valmistajilla on lämmityskäyrälle hiukan erilaisia säätömahdolisuuksia. Tässä on vaan tuo kerroin ja taso. Lämmityskäyrä ei ole aivan suora vaikka äkkiseltään niin voisikin ajatella. Tein joskus laskurin joka laski eri arvoja eri lämpötiloihin laittamalla tuon kertoimen ja tason.

Ehkä monipuolisin käyränsäätö on sellaisessa missä on 5 pisteinen säätö käyrälle. Saksalainen insinööri on todennut että tuollainen riittää Viessmannin tapauksessa. Itsekin kaipaisin tuohon syksyn koleille ilmoille hiukan lisää säätö mahdollisuutta.

Minimilämpötila lämmityspiirille voisi olla (200F) HC1 min. flow temperature heating circuit. Jos tuota nostaa niin kannattaa pitää huoli että esim kesällä termostaatit eivät ole pääosin kiinni ja kone käy itseänsä pätkäkäynnillä hengiltä. Lämpö pitää saada myös luovutettua johonkin. Invertterin ja on-offin suhteen tilanne on vähän erilainen.



Viessmann Vitocal 333-G, 2*180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa neptunus

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Vitocalin lämmityskäyrä onkin suora
« Vastaus #2 : 26.09.24 - klo:16:38 »
Jees, tosiaan Vitocal 333-G invertteripumppu täälläkin lämmittää kaksikerroksista uutta omakotitaloa. Pumpussa on kiinni Vitoconnect Opto2 ja seurailen ja osittain käskytän pumppua Home Assistantin kautta käyttäen sen ViCare integraatiota.

Olen yrittänyt nyt kovasti etsiä tuota maksimilämpötilaa mitä maalämpöpumppu pystyy syöttämään lattialämmityspiiriin siinä tilanteessa kun kuivien tilojen piirit ovat täysin suljettuna. Ajatuksena sellainen että saisi edes jokseenkin kuivatettua märkätilojen lattioita mutta kuitenkin niin että pätkäkäynti ei rasittaisi pumpun kompressoria. Lattialämmitysputket ovat Enerlinen 16mm putkea.

Märkätilojen lattialämmityspiirit ovat seuraavanlaiset (piirustusten mukaan):

  • Alakerrassa 114m (betonivalu hl=100mm)
  • Yläkerrassa 63m (kipsuvalu hl=40mm)

Olen säätänyt kompressorin päälle- ja poiskytkentähystereesiä lämpimälle vedelle (parametrit 7304 ja 7313) sekä nyt tuota minimilämpötilaa (200F).

Olen todennut että 25c pyynti on ihan liian suuri näillä spekseillä, samoin nyt näyttäisi siltä että myös 24c olisi liikaa.

Alla kuvakaappausta Home Assistantista viimeisen vuorokauden ajalta eri asetuksilla:



VIhreä alue: Pyynti 25c, päällekytkentähystereesi 1,0c ja poiskytkentähystereesi 1,0c. Kompressori käynyt tällä alueella 15min välein ja yhden käyntijakson kesto ollut n. 3min eli selkeää pätkäkäyntiä.

Syaani alue: Pyynti 24c, päällekytkentähystereesi 1,0c ja poiskytkentähystereesi 1,0c. Kompressori käynyt tällä alueella 40min välein ja yhden käyntijakson kesto ollut n. 3min, tämäkin selkeästi pätkäkäyntiä.

Punainen alue: Pyynti 24c, päällykytkentähystereesi 1,0c ja poiskytkentähystereesi 4,0c. Kompressori käynyt tällä alueella  120min välein ja yhden käyntijakson kesto ollut n. 10min. Tämä jo parempi mutta varmaankin tästä olisi eroon päästävä.


Oisiko kokeneilla vinkkejä miten tästä kannattaa jatkaa, vai tulisiko vain suosista alentaa pyyntiä? Millaisia pyyntejä muut on onnistuneet saamaan ilman pätkäkäyntiä märkätilojen lämpimänä pitämiseksi? Puskurivaraaja olisi ilmeisesti ratkaisu tähän tilanteeseen, mutta se ei valitettavasti kovin helposti tiloihini mahdu.

Sellainen kysymys myös, että mihin arvoon perustuen pumpun elektroniikka vertaa päällekytkentähystereesia ja kytkee kompressorin päälle? Onko se syöttölämpötila vai paluulämpötila vai jokin muu?

Poissa neptunus

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Vitocalin lämmityskäyrä onkin suora
« Vastaus #3 : 01.10.24 - klo:17:31 »
Ratkaisin tämän lämmityskäyrä -ongelman Home Assistantin avulla, kuten myös märkätilojen lämmityksen. Siitä erillinen aihe tuolla: https://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=12398.0

Lämmityskäyrää varten tein HA:han muuttujat joilla käyttäjä voi asettaa lämmityskäyrän arvon eri ulkolämpötiloissa:


Käyrältä interpoloidaan syöttölämpötilalle arvo ulkolämpötilan perusteella seuraavalla koodilla:
Koodia: [Valitse]
{% set t = states('sensor.cu401b_s_ulkolampotila') |float(0) %}
{% set y0 = states('input_number.syottolampotila_30') |float(0) %}
{% set y1 = states('input_number.syottolampotila_20') |float(0) %}
{% set y2 = states('input_number.syottolampotila_10') |float(0) %}
{% set y3 = states('input_number.syottolampotila_0') |float(0) %}
{% set y4 = states('input_number.syottolampotila_10_2') |float(0) %}
{% set y5 = states('input_number.syottolampotila_20_2') |float(0) %}
{% set y6 = states('input_number.syottolampotila_30_2') |float(0) %}

{% if -30.0 > t %} {{y0}}
{% elif -30.0 <= t < -20.0 %} {{(y0-y1)/10.0*(t-(-30.0))+y0}}
{% elif -20.0 <= t < -10.0 %} {{(y1-y2)/10.0*(t-(-20.0))+y1}}
{% elif -10.0 <= t < 0.0 %} {{(y2-y3)/10.0*(t-(-10.0))+y2}}
{% elif 0.0 <= t < 10.0 %} {{(y3-y4)/10.0*(t-0.0)+y3}}
{% elif 10.0 <= t < 20.0 %} {{(y4-y5)/10.0*(t-10.0)+y4}}
{% elif 20.0 <= t < 30.0 %} {{(y5-y6)/10.0*(t-20.0)+y5}}
{% elif t >= 30.0 %} {{y6}}
{% endif %}

Maalämpöpumpulta vaihdetaan lämmityskäyrä sellaiseksi että syöttölämpötilan arvo = huonelämpötilan asetusarvo.

Tämä tapahtuu asettamalla pumpulla:
Koodia: [Valitse]
Lämmityskäyrän jyrkkyys 0,0
Lämmityskäyrän taso -5

Näin voi sitten Home Assistantin ViCare integraatiolla käskyttää suoraan syöttölämpötilan arvoa asettamalla huonelämpötilan asetusarvon esim. seuraavanlaisella automaatiolla. Asetin automaation suorittamaan itsensä kerran 30min välein, koska ViCaren pilvessä on tietty käskymäärärajoitus tietyssä ajassa ja jos se ylitetään niin palvelu menee vuorokaudeksi lukkoon.

Koodia: [Valitse]
alias: Muuta syöttölämpötilaa
description: ""
trigger:
  - platform: time_pattern
    minutes: /30
action:
  - action: climate.set_temperature
    entity_id:
      - climate.cu401b_s_lammitys
    data_template:
      temperature: "{{ states('sensor.syottolampotila') | int }}"

Vaikuttaa kyllä varsin näppärältä tuo Home Assistant tämän pumpun komenteluun. Tähän voi sitten seuraksi koodailla vaikkapa pörssisähköohjauksen esimerkiksi niin että tuon lämmityskäyrän pakkaspään kaltevuutta jyrkennetään/loivennetaan sähkön hinnan mukaan  8)