Millaiset perusteet sinulla oli kun valitsit tuon 1210 mallin? (oliko muitakin kuin hinta).
Mun pumpun valintaan vaikutti loppujen lopuksi oikeastaan kaavamääräys

Tekniseen tilaan ei mahdu tarpeeksi suurta erillistä varaajaa joka olisi tarvittu tulistinpumppujen parhaan toiminnan kannalta.
Joten meille jäi ainoaksi vaihtoehdoksi pumppu jossa on integroitu varaaja (60x60). No oikeastaan kikkailemalla olisi saatu erillinen varaaja asennettua teknisen tilan seinän takana olevaan kodinhoitohuoneeseen mutta silloin emme olisi saaneet khh:sta niin toimivaa kuin halusimme. En kokenut saavani tulistuspumpusta sellaista hyötyä verrattuna vaihtuvalauhdutteisiin jotta olisin antanut sen vaikuttaa tiloihin jota käytettään varsinaiseen asumiseen + vaikeampi asennus + kalliimpi hankintahinta (joka tuskin koskaan olisi kuolettanut itseään takaisin). Ruotsalaisilla valmistajilla (ainakin Thermia) on ollut joskus 80-luvulla tulistinpumppuja mutta jostain syystä ovat jättäneet ne mallistoistaan pois, olisi kiva tietää miksi.
Emme välitä liotuttaa itseämme ammeessa ja käyttöveden tarve on normaali. Tällöin tuo 160l varaajaa riittää meille mainosti. Riippuen asetuksista vaihtuvalauhdutteinen lämmittää tuon määrän esim. tuolla 5 kW teholla 11-20 minuuttissa riippumatta mikä ulkolämpötila on (ilman sähkövastusta). Tuossa ajassa sisälämpötila ei meillä muutu mihinkään vaikka lattiapiiriin ei ajettaisikaan lämmitysvettä tuossa ajassa. Satunnaisiin legionella lämpötilanostoihin käytettävä sähköenergian tarve on hyvin pieni.
Meille tulee myös välipohjaan betonilattia joten varaajamateriaalia riittää varmasti tasaiseen lämmönluovutukseen ja tarpeeksi pitkien käyntijaksojen saavuttamiseksi. Ja vaikka menovesi heiluisikin vaikkapa 5-6 astetta lämmitysjakson aikana niin betonilattia tasaa lämpöä ennen kuin se pintamateriaaleihin / huonelämpöön ehtii vaikuttaa.
Jätin myös termostaatit pois (sähköjohdotukset ehkä asennan varalle) koska Nibe ei meidän tapauksessa niitä kaipaa. Meille tulee korkeaa ja avointa tilaa sen verran että saan asennettua Niben huoneanturin keskeiseen paikkaan joka vaikuttaa suoraan pumpun ohjauslogiikkaan ja maksimoi täten hyötysuhdetta. Termostaatit ainoastaan katkaisevat turhaan tuotettua ylilämpöä (tai joka jostain turhaan on tullut) eikä niillä ole suoraa vaikutusta vaihtuvalauhdutteisen pumpun ohjaukseen.
Lisäksi pienenä vivahteena pidin tuosta Nibella ja Thermialla käytössä olevasta asteminuuttiohjauksesta.
Koska pumppujen välillä ei ole voitu osoittaa laadullisia teknisiä eroja kestävyydessä (vaikka jotkut saattavatkin esittää tunteisiinsa perustuvia mielipiteitään asioista) ja pumppujen hyötysuhteissa ei ole dramaattisia eroja (niin suomalaiset esim. tut, ent. ttkk ja ruotsalaiset testit) niin tällöin annoin painoarvoa myös hankintahinnalle.
Tällä palstalla tuntuu että jotkut katsovat aika kieroon Nibeä (johtuen ehkä sen edullisesta hankintahinnasta ja ehkä huonoista markkinointi kokemuksista) mutta Ruotsissa jossa pumppuja on lukematon määrä enemmän kuin Suomessa, on Nibe siellä kolmen kovan joukossa tasavertaisena myös mielikuvissa.
Yritin tehdä päätöksen niin rationaalisin ehdoin kuin mahdollista ja jättää tunteet taka-alalle. Ts. en saa käsiini ihottumaa vaikka koskisin pumppuun jonka kuoressa lukee Nibe

Tuohon 1210 ja 1220 väliseen valintaan vaikutti puhtaasti hintaerotus. Korkeammalla hinnalla olisi saanut hivenen korkeamman käyttövedenlämpötilan kompuralla tuotettuna johon ei ollut meillä tarvetta sekä enemmän tarkkailudataa suoraan pumpun näytöltä. Rakentelen / hankin ehkä myöhemmin jonkun loggerin jottei aina ”konehuoneeseen” tartte mennä vilkuilemaan arvoja - jos mielenkiintoa riittää vielä sen jälkeen kun saan noi raksahommat tehtyä alta pois.