Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lattialämmityksen toteuttaminen uudisomakotitalossa (pesuhuone)  (Luettu 477 kertaa)

Poissa Aleksiiv

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Terve! Olen suunnitellut lähinnä isoja kiinteistöjä ja omakotitaloja en juurikaan. No nyt olisi sellainen tilanne, että pitäisi omaan omakotitaloon suunnitella lattialämmitys.

Tilattu lämpöpumppu 154 m² omakotitaloon on Nibe S1255 (1,5-6 kw).

Taloon ei ole tarvetta käyttövesikierrolle, mutta ilmeisesti "olisi mukava" kun kesällä ~4 m² pesuhuoneen lattia lämpenisi. Saunasta en ole varma onko niin väliä, onko lattia "lämmin" kesällä vai ei. Puukiuas tulossa.

Tällä hetkellä en ole suunnitellut tuon invertteri lämpöpumpun kanssa puskurivaraajaa, luulisi että lattialämmitysputkistolla ja tuolla 1,5 kw teholla saisi tarpeeksi pitkiä kompressorin käyttöaikoja.

Miten on kuitenkin tuon kesän laita? Olisiko järkevin vaan laittaa saman jakotukin perään kaikki tilat ja lyödä tuohon pesuhuoneeseen lisäksi sähköinen lattialämmitys? Vai harkita erillisiä putkia pesuhuone+saunaan?


Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 812
  • Maalämpöfoorumi
Käyttövesikiertoinen lattialämmitys on kielletty, joten se ei liene vaihtoehto. 4 m2 lattia on kovin vähän eli 1,5 kW on sille selvästi liikaa. Taipuuko S1255-6 edes noin alas loppukesästä, kun keruu on lämmin? Ainakin Boschille minimiteho kasvaa keruun lämmetessä.

Toinen ongelma on minimivirtaus. En tiedä mikä tuossa on rajana, mutta 4 m2 lattiaan ei kovin kummoista virtausta saa, jos se on ainoa aukinainen piiri. Jos virtaus on riittävä, tuo käynee ainakin 15 min, joka on ihan OK. Väliin jää pitkä tauko ja tuskin tuo käynnistyksiin kuolee.

Ehkä itse jättäisin puskurin pois, jos sillä tarkoitat jotain 100-200 l pönttöä, joka lämpeää kuitenkin nopeasti. Noin pieneen lattiaan laittaisin ehkä sekä putket että sähkön eli kesällä voisi mukavuuslämmittää sähköllä, jos on tarvetta.

Jos muut tai suuri osa lattialämmityksistä on valettu betoniin, puskuria ja ulkoista kiertopumppua ei tarvita. Säästyneellä kiertopumpun sähköllä mukavuuslämmität kesät 4 m2 sähköllä.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattialämmitystä betoniin roilottuna + tulossa 135 m2 kattolämmitystä + vintille 22 m