Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: OKT:n öljy + VILP-kombosta maalämpöön vaihtaminen - järkeä vaiko ei?  (Luettu 1553 kertaa)

Poissa kalamatti

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Moikka moi ja zervuska haidis,

Uusi foorumin jäsen täällä huutelee vähän apua ja muiden ajatuksia meidän tilanteeseen. Ollaan melko tuoreita OKT-asujia ja suurin osa tästä kaikesta on itselle kohtuu uutta, joten älkää pahastuko jos termit ja ylipäätään ajatus kaikesta on vielä vähän hakusessa :)

Ostettiin kolmisen vuotta takaperin vuonna 2005 valmistunut omakotitalo + autotalli (135+75m2). Kummassakin rakennuksessa on vesikiertoinen lattialämmitys. Alkuperäisenä lämmitysmuotona on vuonna 2005 asennettu öljy ja edellinen asukas on vuonna 2017 hommannut öljyn kylkeen Viessmannin Vitocal 200-S VILPin. Käyttövesi tällä hybridisysteemillä lämpiää [ymmärtääkseni] pelkällä öljyllä - meillä ei ole erillistä käyttövesivaraajaa. Öljy sitten tukee VILPiä talvikuukausina. Tässä yhdistelmässä vähän harmittaa se, että VILP seisoo käytännössä puolet vuodesta tyhjän panttina, kun käyttövesi lämmitellään edelleen öljyllä.

Kokonaiskulutus meillä on ollut noin 18 000kW (sis. käyttösähkön) ja siihen 1200 litraa öljyä päälle.

Sattuman kautta meillä oli vesivahinko alkukeväästä (käyttöveden paluukierrossa pistesyöpymä), jonka johdosta tekninen tila on nyt kokonaan purettu tyhjäksi. Tällä hetkellä sekä öljy, että VILP on siis purettu pihalle atomeiksi ja asunnossa ei ole käytännössä mitään lämmitystä. Käyttövesi lämpiää väliaikaisesti 180l:n sähkövaraajalla ja käyttöveden paluukierto on tulpattu umpeen.

Nythän on kuitenkin niin, että talvi kuitenkin lähestyy kovaa vauhtia ja pian ollaan tilanteessa, että minun tulisi tehdä jotain päätöksiä asioiden suhteen. Näkisin, että vaihtoehtojani on:
1. Kytken vanha laitteet takaisin (öljykattila, 1700l:n säiliö + VILP) ja jatkan niinkuin ennenkin. Ehkä optimoin vähän nykyjärjestelmää esim. poistamalla käyttöveden kierron ja korvaamalla sen pikkuvaraajalla asunnon puolella (meillä on 8m:n kanaali autotallin teknisestä tilasta asuinrakennukseen).
2. Teen päätöksen maalämpöön siirtymisest. Toteutus tälle menee todennäköisesti kesälle 2023, joten tässä vaihtoehdossa minun pitäisi kehitellä talven ajaksi jokin väliaikainen kevyt lämmitysratkaisu. Esimerkiksi joku käytetty Tehowatti? Viessmannin VILPistä voisi vielä saada jotain rahaakin, kun on vasta 5 vuotta vanha.

Mikäli siirryn edellä mainitusti maalämpöön en pidä öljyn takaisinasentamista enää järkevänä sen suurien purkukustannusten vuoksi. Lisäksi öljysäiliö on tyhjä, joten sen asentamisesta väliaikaisesti takaisin koituisi ~2000 euron lisäkulu öljyn hinnan ja minimitoimitusmäärän vuoksi. Nythän kaikki laitteet on purettu pois "vakuutuksen piikkiin" vesivahingon vuoksi, eli tässä olisi mahdollisuus hyödyntää tilannetta ja jättää öljy asentamatta takaisin, joka toivottavasti laskisi maalämmön asennuskustannuksia, kun purkukustannuksia ei käytännössä tulisi.

Mitään päätöksiä ei siis ole vielä tehty suuntaan tai toiseen, mutta kaikki vinkit otetaan ilomielin vastaan. Tein jo maalämmön laskentapyynnön foorumeille, mutta näin yleisesti olisi kiva pallotella asiaa paremmin ymmärtävien kanssa meikäläisen vaihtoehdoista :)

Kiitos kaikille jo etukäteen!



Poissa kotte

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 342
  • Maalämpöfoorumi
Olisi ehkä odotusarvoisesti edullisinta valmistautua maalämmön asentamiseen sitten, kun poraajan saa paikalle ja jos onnistuu hankkimaan ja asennuttamaan jo ennen talvea sopivan maalämpölaitteiston, käyttelee sitten sitä talven ajan varavastuksilla. Paljon riippuu myös mahdollisesta sähköenergiasopimuksesta, eli kuinka kauan nykyinen on voimassa vai joutuuko hommaamaan talveksi uuden nykyisillä pöyristyttävillä hinnoilla. Öljy voisi tulla pelkän energian osalta jonkin verran suoraa sähköä halvemmaksi jälkimmäisessä tilanteessa tai sitten ei -- kukaan ei tiedä varmasti.

Maalämpökaivon poraamisessa voi joskus olla riskinsä, eli aina ei onnistu, vaikka luvat saakin, mutta täydellinen epäonnistuminen on varsin harvinaista. Valitettavasti asia selviää lopullisesti vasta porausyrityksen jälkeen.

Poissa kalamatti

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Lainaus
Olisi ehkä odotusarvoisesti edullisinta valmistautua maalämmön asentamiseen sitten, kun poraajan saa paikalle ja jos onnistuu hankkimaan ja asennuttamaan jo ennen talvea sopivan maalämpölaitteiston, käyttelee sitten sitä talven ajan varavastuksilla.

Tarkoitatko, että hankkisi ja asennuttaisi lämpöpumpun ennen kaivon porausta? En tiennytkään, että moinen olisi mahdollista. Tuo maalämpöpumppu siis silloin toimisi käytännössä sähkökattilana?

Lainaus
Paljon riippuu myös mahdollisesta sähköenergiasopimuksesta, eli kuinka kauan nykyinen on voimassa vai joutuuko hommaamaan talveksi uuden nykyisillä pöyristyttävillä hinnoilla. Öljy voisi tulla pelkän energian osalta jonkin verran suoraa sähköä halvemmaksi jälkimmäisessä tilanteessa tai sitten ei -- kukaan ei tiedä varmasti.
13c / kWh. Ei ole halpaa, mutta ei onneksi ihan katastrofikaan. Kallis talvi on tulossa, mutta öljylitran ollessa 1,7€ / litra on tuo sähkölämmityksen ja öljylämmityksen ero varmaan aika 1:1 tulevana talvena. Jokunen satku sinne tai tänne, niin olen jo henkisesti valmistautunut ottamaan vähän takkiin talven aikana.

Lainaus
Maalämpökaivon poraamisessa voi joskus olla riskinsä, eli aina ei onnistu, vaikka luvat saakin, mutta täydellinen epäonnistuminen on varsin harvinaista. Valitettavasti asia selviää lopullisesti vasta porausyrityksen jälkeen.
Mistä tuo epäonnistuminen yleensä on kiinni? Onko jotenkin esimerkiksi alueellista vai pelkkään nopan heittoa ja henkimaailman asioita? Tiedän, että lähialueelle on porattu rutkasti maalämpökaivoja.

Poissa kotte

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 342
  • Maalämpöfoorumi
Tarkoitatko, että hankkisi ja asennuttaisi lämpöpumpun ennen kaivon porausta? En tiennytkään, että moinen olisi mahdollista. Tuo maalämpöpumppu siis silloin toimisi käytännössä sähkökattilana?
Tuota juuri tarkoitin. Eli kuluttajakoon mlp-laitteet on lähes järjestään suunniteltu niin, että ne saa tarvittaessa toimimaan sähkökattilana, jos lämpöpumppu ei syystä tai toisesta ole käytettävissä. Pelkäksi sähkökattilaksi mlp-pumppu on turhan kallis, mutta jos perusteltuja toiveita saada laite myöhemmin toimimaan mlp-laitteenakin, tuossa periaateessa voisi välttyä ylimääräisten laitteiden hankinnalta ja asennukselta. Mutta erityisesti pienellä tontilla ja tiheään asutulla alueella on tietenkin suurempana riskinä kuin muualla, että jostakin syystä kaivoa ei saada poratuksi, mikä on kuitenkin sekin melko harvinaista. Lupapuoli olisi kuitenkin syytä selvittää ainakin siltä varalta, ettei esimerkiksi pohjavesialueisiin liittyviä esteitä luvan saannille ole.

Poissa Hurm0s

  • Entinen klapinkantaja
  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 14
  • Maalämpöfoorumi
Pumpuissa on nyt aika pitkät toimitusajat ja muutenkin saatavuusongelmia, eli tällä hetkellä voi joutua tyytymään "siihen mitä saa".
Toki jos jokin noista heti saatavissa olevista pumpuista on teholtaan/merkiltään/malliltaan/hajultaan/maultaan sopiva, niin homma nopeutuu.
Pumppukin kannattaa laittaa ainakin tilaukseen heti kun päätös maalämpöön siirtymisestä varmistuu.

Ensimmäisenä kannattaa hankkia toimenpidelupa kaivolle jotta tietäisi ettei sen poraamiselle ole esteitä.
Alustavan mitoituksen voit pyytää täältä ja ottaa muutaman myyjän paikanpäälle laskemaan omansa kaivon syvyydelle ja pumpun teholle.

Jos vielä saa, niin ottaa kaivon porauksen vaikka tälle vuodelle, hinnat nousee kokoajan, ensi vuonna voi porametri olla jo aivan eri hinnoissa kuin nyt.

Ensi talveksi voisi esimerkiksi asentaa sen VILPin paikalleen ja jonkin sopivan työsäiliön sille, jos sitä 1700L varaajaa ei halua roudata eestaas? Mahtaisiko vanha öljykattila toimia moisena...
Suoralla sähköllä (MLPn sähkövastuksella) lämmittäminen ensi talvena voi olla aika arvokasta ellei ole jotain määräaikaista sähkösopparia.
OKT 172/206m2 rv.2005 Varsinais-Suomi. Thermia Calibra 12kW ja 215m kaivo. Nereus vesikiertoinen lattialämmitys. Ilto 350 Econo. ILP Mitsubishi Kazan-SRC50ZSX.
Talli 60m2. ILP Mitsubishi Kazan-SRC25ZSX