Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: EVT1002 ja riittämätön käyttövesi + pihistelyvinkkejä  (Luettu 1139 kertaa)

Poissa menstalus

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 46
 • Maalämpöfoorumi
EVT1002 -kysymysten sarja jatkuu. Kone vm. 2008. Mm. tuolla aiempia seikkailuja https://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=10624.0

Ongelmana riittämätön kuuman käyttöveden määrä sekä kesäisin matala lämpötila. Ilmeisesti uudesta asti ollut sama ongelma.

1. Kuumaa vettä riittää suihkussa käyntiin yhdelle hengelle maksimissaan noin viiden minuutin ajaksi. Sen jälkeen on sekoittajan kahva kaakossa ja vesi silti korkeintaan kädenlämpöistä. Paikalla toisia asioita korjailleen putkarinkaan mielestä ei ole missään tapauksessa riittävä kuuman veden määrä, varsinkin kun suihkutiloissa on kaksi suihkua asennettuna.

2. Kesäaikaan käyttöveden lämpötila on lisäksi liian matala, 40-45 astetta. Ymmärrettävästi, koska myös ylä- ja alasäiliöiden lämpötila on tuota luokkaa, asetuksista huolimatta (yläsäiliön alarajaksi asetettu 50c). Tämä johtunee siitä että säätökäyrän mukaan pumpun ei kesällä käytännössä tarvitse tuottaa lämmintä menovettä lämmitykseen. Käsittääkseni käyttöveden kuitenkin pitäisi olla 50-55c.

Ensin mainittu ongelma on kiusallisempi. Jos saunojia on useampi, 2-4 henk, käytännössä lämmin vesi loppuu kesken ja viimeiset saavat nauttia haaleista suihkuista. Pumpun 3h "saunamoodi" ei merkittävästi auta asiassa.

Näihin siis kaipaisin apuja. En itse valitettavasti keksi oikein mitään muuta kuin että pumpun teho ja rakenne ei yksinkertaisesti riitä tuottamaan lämmintä käyttövettä riittävästi. Lämmityshän tässä mallissa on kierukkatyyppinen säiliöiden läpi, eli mitään varaajaa ei ole.

Bonus: Pihistelyteoriaa
Kesäaikaan pumppu toimii käytännössä pelkästään käyttöveden lämmittäjänä. Sitä tarvitaan muutaman kerran päivässä käsien pesuun tai suihkussa käyntiin. Vapaa-ajan asunnon kyseessä ollessa, paikalla ei edes olla joka päivä. Ymmärrän että silti pumppu pitää isot säiliönsä kuumina kellon ympäri siltä varalta että käyttövettä tarvittaisiin. Suurin osa lämmöstä kaikkoaa säiliöiden jäähtymisen myötä "harakoille".

Tuntuu tuhlaukselta, varsinkin näillä sähkön hinnoilla. Olisiko järkeä esimerkiksi pistää lämmityksen kiertovesipumput kokonaan kesäksi pois päältä, koska taloa ei tarvitse lämmittää? Säästyisi sähköä siltä osin ja säiliötkin pitäisivät ehkä lämpönsä vähän paremmin. Olisiko siitä mitään erityistä haittaa, vai onko riskiä siitä että jokin menisi kesän aikana jumiin?

Käyttöveden tarpeen ollessa hyvin vähäinen - minuutteja vuorokauden aikana - alkaa ymmärtämään eteläeurooppalaisia systeemejä joissa kuuma vesi tuotetaan kaasulla tai sähköllä vain silloin kun sitä tarvitaan.

Poissa Pumpataan

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 10
 • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: EVT1002 ja riittämätön käyttövesi + pihistelyvinkkejä
« Vastaus #1 : 15.07.22 - klo:19:07 »
Kuulostaa että jotain asetuksissa mättää. Kesälläkin pitäisi paremmin riittää käyttövettä. Tai saahan sen loppumaan yksinkin jos kuumaa pistää suurella virtauksella ja alkaa jotain pidempää "karvanpoistoa" harrastamaan. Kylpyammeen täyttö myös vaatii että rajaa täyttönopeutta.

Se logiikkahan toimii ikäänkuin kahdella tavalla kesä- ja talvitilanteissa ihan itsessään. Ainakin meillä riittää vaikka alasäiliön lämpötilan alaraja säädetty ihan alas (yläraja 50 mutta sinnehän se menee vain kesällä). Tarkista nyt ainakin nämä asiat:
- ettei ALAsäiliön ylärajaa ole rajattu liian alas
- että ne YLÄsäiliön rajat on tarpeeksi ylhäällä. Muistaakseni ainakin toinen näistä on vähän sellainen "suuntaa antava" eli kone ei noudata sitä absoluuttisesti vaan se lähinnä määrää kuinka aggressiivisesti (kesätilassa) reagoidaan yläsäiliön alhaiseen lämpötilaan.

Kyllähän tuota kiertovesipumppujen sulkemista kesäksi on tullut joskus harrastettua, mutta jos on uudemmat elektroniset pumput niin säästö on aika olematon. Mutta jos paikalla ei kesällä olla eikä lämmitystä haluta niin miksei sitten sulje koko laitetta siksi aikaa?

Poissa Pumpataan

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 10
 • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: EVT1002 ja riittämätön käyttövesi + pihistelyvinkkejä
« Vastaus #2 : 15.07.22 - klo:19:34 »
Mielestäni Ekowellin logiikka toimii ihan viisaasti kesät ja talvet "ilman säätöjä" eli antamalla arvoilla sille aika lailla vapaat kädet. Dokumentaatio on toki huonoa. Ainoa logiikan puute on ominaisuus, että kone reagoisi käynnistymällä nopeammin kun huomaa, että kuumaa käyttövettä alkaa kulua nopeasti ja useampia minuutteja (eli esim. kylpyamme täytössä). Tuo ominaisuus on monissa pumpuissa. Toki sitä voi kiertää saunatoiminnolla, mutta sitä ei saa aktivoitua etänä.

Poissa menstalus

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 46
 • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT1002 ja riittämätön käyttövesi + pihistelyvinkkejä
« Vastaus #3 : 15.07.22 - klo:20:28 »
Yläsäiliön
yläraja 75
alaraja 60

Alasäiliön
yläraja 46 (max 50)
alaraja 41

Tarkistushetkellä lämpötilat
yläsäiliö 46,9
alasäiliö 41,9

Eli onko tässä mitään järkeä? Käytännössä yläsäiliön lämpötila ei usean päivän tarkastelulla nouse lähellekään minimiarvoaan, korkeintaan johonkin 50 asteeseen.


Poissa menstalus

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 46
 • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT1002 ja riittämätön käyttövesi + pihistelyvinkkejä
« Vastaus #4 : 15.07.22 - klo:21:14 »
Lisäkokeiluna vielä saunamoodi päälle valvovan silmän alla. Kone ruksutti alasäiliön asetettuun ylärajaansa 46 astetta ja siihen jäi. Yläsäiliö nousi jopa  :D 52 asteeseen.

Lisäksi laitoin yläsäiliön asetuksista ylävastuksen päälle minuutin viiveellä. Tulos: valo syttyy ohjaustauluun mutta lämpötila sen kuin laski. Tästä päätellen ylävastusta ei tässä koneessa ole olemassakaan tai se on kaputt.

Johtopäätöksenä, joskin jo vuoden säheltämisen aiheuttaman turhautumisen värittämänä, täytynee todeta että p**ka mikä p**ka. Talo tällä jotenkin lämpenee notta hengissä pysyy, mutta koneesta ei löydy tapaa saada yläsäiliön lämpöjä tarpeeksi ylös jotta käyttövettä saisi riittävästi. Eniten rajoittaa se että alasäiliön ylärajan maksimi on 50c. Lämmitetään sitten vedenkeittimellä pesuvesi saaviin, p**kele…  :'(

Poissa Pumpataan

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 10
 • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: EVT1002 ja riittämätön käyttövesi + pihistelyvinkkejä
« Vastaus #5 : 25.07.22 - klo:21:09 »
Laita nyt ainakin alasäiliön yläraja 50 niin menee sinne kesällä. Sitten alasäiliön alaraja vaikka 30. Ja nosta yläsäiliön rajoja.

Vähän ainakin pitäisi kesäajan kuuman veden riittävyyteen auttaa kun kompura käy alasäiliön 50 asti.

Talvella sitten yläsäiliön pitäisi muutnekin olla kuumempi koska kompura käy enempi. Mutta jos haluaa maksimaaliset lämmöt talvella niin aktivoi saunamoodin hetken ennen tarvetta.

Eihän sinulla kuuman käyttöveden kiertoa ole? Sehän sitten sotkee jos on.