Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Nibe F1245 - yhtäaikainen kommunikointihälytys 96 ja matalapainehälytys 51  (Luettu 835 kertaa)

Poissa Nibe_JKL

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Moi,

Viime aikoina ilmaantuneet ongelmat meinaavat riivata F-1245 8kW:sta. Laite on toiminut moitteetta vuodesta 2011 asti takuuaikana vaihdettua maaliuospumppua lukuunottamatta. Kaivon syvyys noin 185m ja sijainti Keski-Suomessa.

Tammikuussa ilmoitti ensimmäisen kerran matalapainehälytyksestä 51 - paluunesteen lämpötila tippui lämmityssyklin alussa liian alhaiseksi. Liuospumppu ei selvästikään käynnistynyt. Muutenkin käyttöpaneeli oli jumissa ja aikani valikoissa pyörittyä käyttöjärjestelmä notkistui ja kuittauksen jälkeen liuospumppukin lähti toimimaan normaalisti. Tässä yhteydessä tarkistin mutasihdin, mikä oli täysin puhdas.

Tästä muutaman viikon kuluttua tuli hälytys 96 sisäanturiyksikön kommunikointivirheestä. Tämä korjaantui kuittaamalla.

Kuukauden kuluttua tuli jälleen matalapainehälytys ja muutaman viikon kuluttua tästä jälleen kommunikointivirhe. Nämä poistuivat kuittauksella.

Seuraavaksi tuli jälleen matalapainehälytys - tällä kertaa imukaasun alhaisesta lämpötilasta (kylmäkaasu 48C/imukaasu -19C), joka tippui lähes välittömästi lämmityssyklin alussa katkaisurajalle. Tällä kertaa vika ei kuittaantunut vaan pumppua oli ajettava huolto-valikosta pakkosyötöllä. Tämän jälkeen toimi jälleen jonkin aikaa normaalisti.

Nyt muutama päivä sitten tuli taas kommunikointivirhe 96 sisäyksiköstä, eikä poistu enää kuittaamalla. Tällä kertaa koko sisäyksikkö on pimeänä. Aiemmin on ollut virrat päällä virheestä huolimatta. Muutaman päivän kuluttua tästä tuli jälleen matalapainehälytys 51, eikä myöskään liuospumppu lähde toimimaan edes pakkosyötön kautta.

Onko teillä valistunutta arvausta vikojen aiheuttajasta tai kokemuksia vastaavasta tilanteesta? Pumppu toimi 10 vuotta moitteetta, jonka jälkeen em. viat tulivat lähes yhtäaikaisesti. Pumpun ja kaivon data on näyttänyt täysin normaalilta. Pumppu ei vaan lähde toimimaan automaattisesti, eikä enää edes käsiajolla. Vaikuttaa sähkövialta, mutta mikä komponentti yhdistää liuospumpun ohjausta ja sisäyksikköä? Nibellä arvelivat että LK-pumpun kortti tai liitännät voivat olla kostuneita tiivistyneestä vedestä, mutta tämän ei pitäisi kyllä vaikuttaa sisäyksikön toimintaan. Melkoinen yhteensattuma jos molemmat viat alkavat sattumalta samanaikaisesti.

Pystyykö vikaa edes diagnosoimaan ilman summittaista ohjauskorttien vaihtoa? Voiko softa päivittämisellä olla vaikutusta - softa on edelleen alkuperäinen vuodelta 2011.

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 227
  • L-Ässä V-7
Ensimmäisenä kannattaa tarkastaa maaliuospumppu.
Tämä on varmaankin sellaista mallia missä on pumpun moottorin päässä iso ruuvimeisselillä avattava ruuvi.
- Avaa ruuvi varoen, voi tulla muutama tippa vettä, ei enempää.
- Ruuvin alta paljastuu akselin pää, missä on ruuvimeisseliin sopiva hahlo.
- pyörittele akselia ja totea että pyöriikö herkästi vai takerteleeko? Ei saa takerrella
- Heiluttele akselia sivusuunnassa ja totea onko laakeroinnissa väljyyttä. Ei saa olla havaittavaa väljyyttä
- Käynnistä pumppu ja katso lähtikö pyöriin ellei niin pyöräytä pumpulle alkuvauhtia ja katso lähtikö sitten. Pitää käynnistyä auttamatta.
- Sulje ruuvi

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 219
Voi myös olla ettei näillä vioilla ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Softa kannattaa päivittää.
Tuskin päivitys vikaan auttaa, mutta uudessa versiossa on asiallista automatiikkaa.
« Viimeksi muokattu: 10.04.22 - klo:08:52 kirjoittanut maalämmittää »
Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.