Löysin sattumalta tämän ketjun, joten ajattelin lisätä tänne hieman lihaa luiden ympärille.
Meille porattiin viime syksynä 180m kaivo, johon ei tullut vettä. Porari tuumasi, että ei se kaivo tyhjäksi jää, odotellaan täyttymistä ja lasketaan putket sitten. Koska odottavan aika on pitkä, eritoten silloin kun odottaa jotain, jota ei tiedä kuinka kauan joutuu odottamaan, ryhdyin miettimään vaihtoehtoja vedenpinnan mittailuun 180m syvässä reiässä. Päädyin kaikumittauksen käyttämiseen. Tuloksena sain varmistettua, että reikää todellakin porattiin se 180m, ja että kaivo alkoi täyttyä 60cm tuntivauhdilla. Toisin sanoen, TomiN, et ole lainkaan hakoteillä ehdotuksesi kanssa, menetelmä toimii oikeasti. Parasta menetelmässä on, että kaikilta säätämisen ystäviltä löytyy valmiiksi vermeet mittauksen tekemiseen.
Menetelmä lyhyesti
Laitteet
- Älypuhelin, johon asennettuna nauhoitussovellus (Androidille esim. HQ audio Recorder)
- Tietokone, johon asennettuna äänieditori (esim. Audacity)
Mittauksen kulku
1. Käynnistä nauhoitus älypuhelimessa ja pidä puhelinta paikallaan kaivon yläpään läheisyydessä.
2. Tuota mahdollisimman impulssimainen ääni kaivoon ja odota, kunnes kaivon soiminen on lakannut.
3. Toista kohta 2 muutaman kerran.
4. Pysäytä nauhoitus.
5. Siirrä nauhoitettu äänitiedosto tietokoneelle.
6. Avaa tiedosto äänieditorissa.
7. Editorin näyttämässä aaltomuodossa näkyy yhtä monta ajan suhteen vaimenevaa impulssijonoa kuin mitä impulsseja tuotettiin kohdassa 2-3. Valitse "puhdas" (= ylimääräisiä ääniä sisältämätön) impulssijono ja mittaa siitä kahden peräkkäisen impulssin välinen aikaero (t) sekunteina.
8. Määritä veden pinnan syvyys seuraavalla kaavalla: h = 336 * t / 2 (metriä kaivon suulta).
Menetelmä sitä oikeasti soveltavalle
Laitteet
- Älypuhelin, johon asennettuna nauhoitussovellus. Nauhoitussovelluksen kannattaa tukea pakkaamatonta PCM-muotoista tiedostoformaattia, käytännössä yleensä .wav. Suositeltava nauhoituksen näytteenottotaajuus 44,1kHz tai 48kHz, jotta aaltomuodosta on helppoa tunnistaa peräkkäiset impulssit. Sovelluksen mahdollisesti tukemat prosessoinnit (kohinanvaimennus, tason automaattisäätö, ym.) pitää voida poistaa käytöstä. (Androidille esim. HQ audio Recorder)
- Tietokone, johon asennettuna äänieditori (esim. Audacity)
Mittauksen kulku
1. Aseta älypuhelimen nauhoitussovellus kohdassa "Laitteet" kuvatulla tavalla. Käynnistä nauhoitus ja pidä puhelinta paikallaan kaivon yläpään läheisyydessä. Nauhoituksen aikana kannattaa välttää ylimääräisten äänten aiheuttamista.
2. Tuota mahdollisimman impulssimainen ääni kaivoon ja odota, kunnes kaivon soiminen on lakannut. Avonaiseen kaivoon impulssin voi tuottaa esim. sormea napsauttamalla aukon päällä. Suojahatulliseen kaivoon saa helposti impulssin napauttamalla sopivalla esineellä (vaikka ruuvimeisselin kahvalla) suojahatun päälle. Tässä on syytä huomata, että meisseli ei saa jäädä pomppimaan suojahatun päällä, vaan impulssi tulee tuottaa ainoastaan kerran. Muutaman harjoituksen jälkeen tämän saa onnistumaan tiputtamalla meisseli sentin-parin korkeudelta kahva edellä suojahattuun ja ottamalla sen kiinni ennen kuin se pompun jälkeen ehtii tippumaan hattuun toistamiseen.
3. Toista kohta 2 muutaman kerran, jotta voit myöhemmin nauhoituksen aaltomuotoa tarkasteltaessa valita onnistuneimman impulssin analysoitavaksi.
4. Pysäytä nauhoitus.
5. Siirrä nauhoitettu äänitiedosto tietokoneelle. Helppo tapa tähän on esim. Dropbox.
6. Avaa tiedosto äänieditorissa.
7. Editorin näyttämässä aaltomuodossa näkyy yhtä monta ajan suhteen vaimenevaa impulssijonoa kuin mitä impulsseja tuotettiin kohdassa 2-3. Valitse "puhdas" (= ylimääräisiä ääniä sisältämätön) impulssijono ja mittaa siitä kahden peräkkäisen impulssin välinen aikaero. Tarkimpaan tulokseen pääsee, kun zoomailee ja katselee kotvan yksittäisten impulssien muotoa ja tunnistaa tismalleen saman kohdan kahdessa peräkkäisessä impulssissa. Audacityssa horisontaalinen (ajan suhteen) zoomaus käy helposti ctrl + hiiren rulla, vertikaalinen (tason suhteen) zoomaus aaltomuodon vasemmassa reunassa olevan skaalan päällä hiirellä maalaamalla. Todellisuudessa yksittäinen impulssi ei ole yksi nätti piikki altomuodossa, vaan leviää ajassa. Mitä syvemmällä vesi kaivossa on, sitä vääristyneempiä ja vaimentuneempia heijastuneet impulssit ovat. Impulssien etäisyys kannattaa mitata äänieditorissa paremman tarkkuuden saavuttamiseksi mieluummin näytteinä (samples) kuin sekunteina.
8. Määritä veden pinnan syvyys metreinä seuraavalla kaavalla:
h = c * (n/fs) / 2
missä
c = 336m/s (äänen nopeus kaivossa olevassa ilmassa)
n = kahden peräkkäisen impulssin välinen etäisyys näytteinä
fs = nauhoitteen näytteenottotaajuus (esim. 44100Hz tai 48000Hz)
Kahdella jako tulee luonnollisesti siitä, että ääni kulkee mitattavan matkan kahteen kertaan (ensin alas, sitten ylös).
(seuraavassa viestissä lisävinkkejä, koska eivät mahtuneet tähän...)