Tervehdys Foorumilaiset,
Ruovellä (Tampereen kupeessa) sijaitsevan loma-asunnon lämmitysjärjestelmän modernisointi pitäisi toteuttaa vielä tämän syksyn/ syystalven aikana ja wanhan öljylämmityksen tilalle olemme miettineet järvilämpöä hyödyntävää maalämpöratkaisua. Lämmitysasioissa, ja etenkin maalämpöasioissa, olen itse hieman noviisi, joten kaikki kokemukset, näkemykset, huomiot, vinkit ja mitoitusneuvot olisivat olisivat kultaakin kalliimpia.
Tässä hieman tietoja kohteesta:
-Vanha maatilan päärakennus, 3-kerrosta (kellari, maataso, yläkerta)
-Rakennettu n. 1954
-Kerrospinta-ala n. 110 m2
-Lämmitettäviä huonekuutioita yhteensä n. 550m3, kun kellari ei ole kokonaan lämmitetty
-Ikkunat uusittu 2010, 3-kerrosikkunat
-Muuten eristystä/ovia ei ole paranneltu
-Tyypillisesti 5hlö käyttää rakennusta samanaikaisesti
-Öljyn kulutus n. 3200 l vuodessa
-Etäisyys järveen 25 m
Vanha lämmitysjärjestelmä:
-Kattilana "vihreä Jämä 30", vm. 1969
-Polttimena Oilon Junior Pro JL10, 1,87 kg/h suuttimella (eli teho n. 20 kW?), vm.1999
-Patterivesikierto
Surffailin hieman foorumin keskusteluita läpi, niin tämä on varmaankin melko tyypillinen saneerauskohde mistä täällä ollaan keskusteltu. Millaisia ajatuksia teillä on, että toimiiko maalämpö noin keskimäärin vanhojen pattereiden kanssa vai pitäisikö patteritkin uusia nykyaikaisiksi ja isompi pinta-alaisiksi? Lämmitysveden meno- ja tuloveden lämpötiloista ei valitettavasti ole dataa viime talven ajalta. Rakennus pidetään 10C peruslämmössä talven aikana kun kohteessa ei lomailla ja lomailun ajaksi (lomailua myös siis keskellä talvea) lämpötila nostetaan normaalille asumistasolle. Eli millainenkohan pumppu riittäisi korvaamaan vanhan öljykattilan?
Lisähaasteena kohteessa on, että tyypillisesti loma-asuntoa käyttää 5hlö, mutta joskus tulee tilanteita, että talossa majoittuukin esim. 15hlö jolloin lämpimän veden kulutus on huimasti suurempi. Jos kuitenkin olisi toivottavaa, että kaikki saavat lämmintä suihkuvettä, niin millainen systeemin pitäisi tällöin olla? Jos hankkii perusjärjestelmän normaalilla lämpimän veden varaajalla, niin pystyykö lisäsähköllä tekemään riittävästi lämmintä vettä, jotta se ei loppuisi saunomisen aikana kesken?
Entäs järvipiirin toteutus? Onko tästä jollain foorumilaisella hyviä kokemuksia? Riittääkö, jos hankkii esim. yhden 400m kiepin putkea tämän toteuttamiseksi. Tällä hetkellä suunnitelmana on itse kaivaa osuus talolta järvelle ja tämän jälkeen kutsua urakoitsija kaivamaan järveen riittävän syvä ura putkelle, jotta putki olisi rannastakin vähintään reilun metrin syvyydessä nyt erityisen matalan veden aikaan.
Kiitoksia kommenteista jo etukäteen! :-)
...
Editoinut "tomppeli.: poistin lisäämäni liitetiedoston, jotta liitetiedostokansio ei täyttyisi liiaksi!