Hei. Ongelmana lauhduttimen korkea tulolämpötila huonelämmityksessä hälyytys eli 163. Ensin oli ongelma 162 lauhduttimen korkea menolämpötila. Päälämmitysjärjestelmänä Valmet kotilämpö. Tilaa 175 neliötä, pesuhuoneessa lattialämmitys, samoin kellarissa (30 m2). Laite Nibe F1245 10 kw+UKV 200 puskuri. Asennettu 6/2011. Kaivo 190 metriä. Seinäjoella. Lauhduttimen lämpötila -ongelmasta (ensin hälytys 162, nyt hälytys 163) meinata päästä nyt millään eroon.
Eli kun pakkaset tulivat marraskuussa, alkoi herjaus 162 ongelmasta eli lauhduttimen korkea menolämpötila. Nibe ehdotti esim. liian pientä kiertonopeutta tai korkeaa käyrää. Termostaatti pois valmetin koneesta kierron varmistamiseksi ja asensimme tuloputkeen erillisen lämpötila-anturin. Lisäksi laitoimme vielä meno ja tuloputkeen varmuuden vuoksi erilliset automaattiset ilmanpoistoventtiilit maahantuojalta meinattiin, että on ilmaa. Käyrä oli alkup. 9 ja asteminuutit -60 (alkuperäinen). Vika kuittaantui pois.
Tämän jälkeen Nibe alkoi kuitenkin herjaamaan ongelmaa 163, lauhduttimen korkea tulolämpötila. Sitä ei ole saatu pois.
Sitätilojen anturi nyt kytketty pois, kun näytti sisätiloissa liian pientä lämpötilaa (anturi oven vieressä). Käyrä nyt 8,5. Nibe saavuttaa käyrällä 8,5 59 asteen tulolämmön, kun asteita on jäljellä -90 (-60 asetus), mutta kompura jatkaa vielä käyntiä niin, että tulo ja meno ovat molemmat n. 62 astetta ja lauhduttimen meno näyttää tuossa vaiheessa 63 astetta. Eli turhaa kulutusta. Aiemmin tulon ja menon erotus 5 astetta pitkään. Käyrällä 9 käyntiasteita on jäljellä -200, kun kompura saisi periaatteessa lopettaa käyntinsä. 8,5 käyrällä kone käy n. 40 minuuttia putkeen ja pitää huiluuaikaa n. 20 min. Välillä olen pidentänyt asteminuutteja enemmän ja UKV kestää tämän kyllä (esim. -90).
Lattialämmityksen erillinen kiertovesipumppu on asennossa 1 ja Valmet kotilämmön erillinen kiertovesipumppu on asennossa 3 (täysillä). Näiden muuttamisella ei ole ollut vaikutusta hälyytykseen.
Miten saisin komressorin pysähtymään aiemmin (kun tulo esim. 59 astetta ja lauhduttimenkin tulo tälllöin tuotakin alhaisempi), kuitenkin niin, että UKV kuumenisi tarpeeksi. Tällöin ongelma käsittääkseni ratkeaisi. Pitäisikö NIBEN kiertovesipumpun omia nopetuksia säätää?
Onko herja 163 miten vaarallinen laitteiston kannalta?
NIBE on välillä heittänyt itsensä kokonaan "juntturaan" tämän takia ja pelkkä vastus on mennyt päälle. Normaalisti tuo häly 163 menee pois, kun Nibe jäähtyy eli n. 10 minuutin kuluttua kompuran sammumisesta. Marraskuun sähkölasku oli kova eli 210 euroa, josta arvioisin maalämmön osuudeksi 140 euroa. Täytyy kokeilla varmaan pudottaa käyrää alemmas, mutta huomattavaa on, että Valmet kotilämpö vaatii isonpaa menolämpöä (ainakin n. 50-55 astetta pakkasilla) toimiakseen ok.
Konstit alkaa olemaan itsellä loppu ja maahantuojalta ei ole nyt tähän vastausta kuulunut. Alueellisella Nibe huollolla on omat kiireensä, vaikka he ovat hienosti asiaa pyrkineet auttamaankin. Herjaa ei saada pois. Voin lisätä kuvia NIBE asteista jne. arvoista foorumille, täällä tuntuu olevan paljon hyvää asiantuntemusta. Kiitos.