Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Pieni maapiirin ero IVT HT 7+C  (Luettu 4992 kertaa)

Poissa ivt7-09

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 66
  • IVT C7HT+ Kaivo 140m, 215m2, -63 valm. puutalo
Pieni maapiirin ero IVT HT 7+C
« : 15.11.09 - klo:13:49 »
IVT Greenline c7 säätäminen -palstalla kerroin hiukan kokemuksistamme nyt 10 kk käytössä olleesta lämpöpumpustamme. Aloitan uuden aiheen jossa toivoisin kannanottoja ja ohjeita tuohon  ainoaan asiaan joka omassa pumpussamme mietityttää, nimittäin tuo maapiirin pieni ero.

Eko_taas kommentoi aihetta seuraavasti:
"Jaa maapiirin ero reilusti alle 3 C, ainut ongelma lienee hyötysuhde (pumppu puskee turhalla teholla).

Jos kerran P3 laukoo, kun sen laittaa asennolle 2, mikset pyydä takuu-huoltoa paikalle - laittakaa vaikka 1:lle ja vaadi toimimista? Sitä ennen tarkasta mutasihti (joka ei ole sulla kuitenkaan tukossa, kun kerran ero nuin matala).

Legionella meillä 14pv.

Onko patteri-talo? Millaisella erolla ajelet? Käyntijakson pituus nain 0-asteella?"

Meillä on patteri-talo. Lämpötilaero lämmityksessä on 5[ch730]C ja käynijasojen pituudet - 1,4[ch730]C:ssa olivat 51 min ja lepoa 27 min.

Eko_taas, kerrotko tarkemmin tuosta "turhasta tehosta". Haluaisin paremmin ymmärtää tätä tehokkuusajattelua. Minulla kun on tähän mennessä ollut se epäily, että pieni lämpötilaero tarkoittaa sitä, että maakaivosta ei saada tarpeeksi tehoa ulos. Onko tämä nyt vain säätökysymys vai onko kaivo kuitenkin liian tehoton. Toisaalta pumpun sähkönkulutus on ollut hallinnassa. 15.3. asennettu oma alimittari mittaamaan vain maalämpölaitteiston kulutusta.

Maapiirin mutasihtiä en ole vielä tarkistanut enkä ottanut yhteyttä huoltoon. Ensin pitää saada itsellä pasmat selviksi asioiden oikeasta laidasta, ennen kuin on jatkotoimenpiteiden aika.

Poissa Rauski

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 185
  • Optimum 6
Re: Pieni maapiirin ero IVT HT 7+C
« Vastaus #1 : 15.11.09 - klo:14:47 »
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=2685.msg28952#msg28952

Esim. tuossa ketjussa on aika paljon juttua tuosta lämpötilaerosta.
Kannattaa kuitenkin selata muualtakin foorumia, saattaa saada vastauksia sellaisiinkin kysymyksiin, joita ei edes ymmärrä äkkinäisenä asettaakkaan.
Lykkyä tutustumiseen!
« Viimeksi muokattu: 02.12.12 - klo:10:25 kirjoittanut tomppeli »

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Pieni maapiirin ero IVT HT 7+C
« Vastaus #2 : 16.11.09 - klo:04:46 »
Joo, Rauskin mainitsema aiempi aihe hyvä lähde....

Tietämättä asiasta sen enempää:
 - maapiirin nesteen virtaus-nopeus/määrä ei vaikuta kaivon maksimi tuotto kapasiteettiin.
 - (epäilen että) pitkässä putkessa virtaus menee kaikilla nopeuksilla osaksi laminaariseksi. Onneksi matka on pitkä verrattuna putken halkaisijaan, joten oletettavasti ei huolen häivää...
 - MLP repii lämmönvaihtimessa maanesteestä käydessään aina lähes saman määrän tehoa (paitsi COP ero lämpöeron ja tulevan nesteen funktional, josta en ole käyrää nähnyt saati saanut mitattua), oli maapiirin virtaus mikä tahansa (järkevällä toiminta-alueella).
 - maapiiriä et voi säätää kuin P3:n nopeudella (helpottaa kummasti)

Kun viisaammat on kertoneet (ja toimittaja kuten IVT manuaalissa ja Thermia Optimum:n toiminnallisuudessa vahvistaneet), että vaihtimen maapiiripuolen optimi lämpöero on 3-4 astetta, P3 pumpun asennolla ei kannata päätään vaivata:
 - mutasihti puhtaaksi
 - GT10 ja GT11 ero mahdollisimman lähelle tavoitetta vaihtamalla P3:n asentoa (virrattomana  :D )
 - Seuraan kerran, kun maapiirin erolämpö nousee, tarkasta vain mutasihti. Pitäisi palautua alkuper. jos piiri puhdas....

Turhalla teholla viittasin P3-pumpu asentoon, jossa maapiirin nestettä pyöritetään turhan kovalla virtauksella joutumalla vaihtimen optimin ulkopuolelle:
 - COP laskee (kerrotaan)  (ottoteho kasvaa)
 - P3 kuluttaa pumpusta riippuen 30-50% lisää tehoa  (ottoteho kasvaa)

Mutta, mutta. Jos todella ulkona oli vain -1.4C ja ulkolämpö ei ollut menossa kovaa alaspäin (jolloin pysätys-ohje muuttuu lämpösykin aikana), käyntiaste kuulostaa turhan vahvasti osatehoiselta?
   51 / (51+27) = 65%
Voisi yrittää arvata että maksimi sisä-ulkolämpöero tälle systeemille:
   (18 - -1.4) / 65% = n. 30 ast. => ulkolämpö n. -12C, kun sähkö oltava mukana? (jos COP pysyy samana).
Kannattaisi varmaa mitata hieman pidempi jakso? Mitkä sulakkeet / asetukset lisälämmölle?

Poissa KH

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 5
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Pieni maapiirin ero IVT HT 7+C
« Vastaus #3 : 25.01.10 - klo:18:38 »
Pistin huvikseni lämpökaivosta tulevan nesteen putken päälle, halvan, Motonetistä ostetun ulkolämpötilamittarin anturin. Tarkistin, että sen mittaamat lukemat pitävät yllättävänkin hyvin paikkansa. Käytin mittarin tarkistamiseen Anders Celsiuksen kuvaamaa menetelmää, eli pistin anturin sulavaan lumeen ja katsoin lukeman noin 10 minuutin kuluttua. Hyvin lähellä oli 0-astetta. Maksimissaan oli 0,2 c.
Mielenkiintoinen piirre tuossa paluunesteen lämpötilan mittauksessa on se, että sekä alussa että lopussa IVTn ja Motonetin mittaukset pitävät hyvin yhtä. Käyntijakson alun jälkeen Motonetin mittarin lukemat nousevat noin asteen verran IVT:n mittarin lukemien yläpuolelle. Käyntijakson loppupuolella lämpötilat ovat taas hyvin samanlaisia.
Itse epäilen, että IVT HT plus 11 ei osaa näyttää ylöspäin meneviä lämpötiloja paluunesteestä? Outo juttu? Hidas anturi IVT:ssä? Toinen vaihtoehto on tietysti sitten jonkinlainen mittausvirhe.