Suurkiitos

,kestää kyllä hetken ymmärtää prosessin kierto.
Äkkiseltään on kyllä melkoinen "Rubikin kuutio" tämän kylmäaineen kierron vaiheet jo pelkästään lämpötilojen osalta,ja yhden kohdan lämpötilamuutoksen vaikutus toisaalle.
Mulla oli vähän yksoikoinen oletus että kun jäähdytän lisäpumpulla tulistuksen poisto lämmönvaihdinta niin saan kv-varaajan lämpötilaa nostettua.
Nouseehan se toki mutta pienentää hurjasti lauhduttimen hyötytehoa.
Mulla on lv-varaajana 1200l:n Jämän "kantikas" -80 luvulta ja siinä on 2 kpl käyttövesikierukoita ja EPT:n päällä 150l;n kv-varaajassa kolmas kierukka.Nämä on kaikki "sarjaan" kytketty talviajan.
Kesäajan on pikkuvaraaja pois käytöstä ja otan lämpimän käyttöveden suoraan ison varaajan ylemmästä kierukasta.
Nostan siis kesäajaksi ison varaajan lämpötilan +50 asteeseen ja kun kulutusta on vain käyttövesi niin kone käy pari kertaa/vrk tunnin kerrrallaan.
Tulistinvaihtimelta pikkuvaraajalle kehittyvä lämpöenergia menee kaikki "harakoille" ,toi 150 litran varaajan lämpö on siinä +30 kieppeillä noilla käyntiajoilla.
Just tätä yritin tulistinvaihtimen lisäpumpulla korjata.
Vastukset tietysti poiskytketty,lienee maalämpöihmisille tyypillinen "vastusfobia".
Talviaikana olen pitänyt ylävaraajan vastusta päällä asetusarvona +50 ja sähköä on tuo vastus syönyt keskimäärin 245 kwh/vuosi.(2007-2008)
Pumpun ja vastuksen kokonaiskulutus on 5500-6000kwh/v.
Pumpun ovessa on Ekowellin piirikaavio kytkennäntä ja siinä on ilmeisesti suositusarvoina että yläsäiliön lämpö pidetään vastuksella +60 asteessa ja toinen termostaatin piireistä ohjaa kompressoria ja kompressori pysähtyy jos/kun yläsäiliön lämpö ylittää +75C tai alasäiliön + 55C.
Eli yläsäiliö on aina +60C tai yli .
Alasäiliölle on toinen termostaattipiiri joka pitää alasäiliön +45 asteessa.
Pidin tätä kytkentää ja asetusarvoja aika tuhlailevana mutta kun alkaa tulistinvaihtimen toiminta kokonaisuudessaan hahmottua niin ehkä ei niin olekaan vaan jos ylävaraajan pitää +60 asteessa niin kuumakaasusta jää enempi tehoja lauhduttimelle,sieltähän se varsinainen hyöty saadaan.
Lauhdutinvaihtimessa tuntuu kapasiteettia piisaavan todella hyvin,se on aina samanlämpöistä siitä lähtevä lv-säiliön menovesi ja kiertoon palaava kuumakaasu.