Olen nyt viikon ihmetellyt tuollaista Diplomat Inverter 3-12kW konetta ja nyt olisi kysymys koneen sisäisen kiertovesipumpun nopeuden säädöstä ja yleensäkin lämmönjakopiirin kiertonopeuden optimoimisesta.
Vähän esitietoja: kyseessä rintamamiestalo jossa vanha patteriverkosto ja tehty aikoinaan vapaakierrolle sekä vanhat patterit. Patteripiiristä on haaroitettu lattialämmityspiiri, jolle on oma kiertovesipumppu ja lämpöpumpun ohjaama shuntti.
Sitten enemmän asiaan, olen ymmärtänyt että meno ja tulopuolella olisi hyvä olla reilusti läpötilaeroa, niin pitääkö tämä paikkansa myös näissä invertterikoneissa? Ulkoista kiertovesipumppua (Wilo) joutuu pitämään ihan minimillä jottei patterit ala kohisemaan kun termarit ovat täysin auki. Ihan miniminopeudellakin kaikki talon patterit lämpeää kauttaaltaan tasaisesti. Pumpun asennus on sellainen että meno ja tulopuoli on yhdistetty suoralla putkella (ohitus) ja ymmärsin että tuo tehdään jotta lähdön lämpötilavaihtelut olisi pienemmät kun osa palaavasta vedestä sekoitetaan lähtevään kuumaan veteen.
Tässä mallissa saa koneen sisäistä kiertovesipumppua säätää min ja max 30%-100% välillä ja koneen automatiika vaikuttaa aina nostavan sisäisen pumpun nopeutta sitä mukaa kun kompuran kierrokset nousee. Mittasin lämmönjakopiirin putkien pinnalta infrapunamittarilla että lämpötilaeroa olisi noin 5-6c astetta, mutta pumpun ilmoittama meno ja tulo lämpötilaero on vain ~3 asteen luokkaa. Kokeilin eilen pakottaa tuon sisäisen kiertovesipumpun maksiminopeuden pienimmälle ja pumpun ilmoittama lämpötilaero kasvoin heti, paluu viileni 2c ja lähtö nousi ~1-1.5c. Järkeilin että jos ulkoisen pumpun virtaus on pienempi kuin sisäisen pumpun, niin sehän imaisee lämmintä vettä suoraan tuon ohituksen kautta paluupuolelle? Eli toimiiko tuo ohitus nyt jotenkin väärin kun itse piirin kiertovesipumppu on niin pienellä?
Olisiko tuo sisäinen kiertovesipumppu siis paras pitää ihan minimissä jotta lämpötilaero kasvaa? Voiko tuo koneen muu säätöautomatiikka tai toiminta häiriintyä jos tuon pakotttaa minimiin? Jotenkin ei kuitenkaan käy järkeen miksi toi lähdönkin lämpötila nousi kun pumpun nopeutta rajoitti? Koneen näyttö siis ilmoitta tuon sisäisen kiertovesipumpun todellisen nopeuden termillä "takaisinkytkentä" ja sen arvo kasvaa kun sisäisen pumpun nopeus kasvaa, eli todellakin "takaisinkytkentä" kasvaa kun enemmän pumpun lämmittämää vettä palautuu takaisin? Tässä ei ole mun mielestä oikein järkeä eli missä mulla on ajatusvirhe vai onko koneen valikoissa joku käännösvirhe?

Niin ja jos joku tietää että kysymys olisi parempi jossain muussa ali-foorumissa tai ketjussa niin vinkatkaa.