Väärin!

No vitsi vitsi, en tiiä mikä on oikein ja mikä väärin.
Laminaatteja en lähtisi repimään mihinkään näin parin vuoden välein.
Nyt jos tekisin uutta, niin laittaisin kyllä vinyylin.
Mattojakaan en kehtaisi heittää pois. Rajoittaahan ne ehkä vähän lämpöä, mutta aika karuksi menee ilman niitä.
Lattian piirejäkin olen joskus availlut hiukan enemmän ja joitain kokonaan auki, mutta en tiedä tuliko mitään mainittavaa parannusta.
Voin kuitenkin koittaa selittää oman systeemin toimintaa vielä.
Liitteessä Not-So-Autocadilla tehty piirros systeemini kytkennöistä.
Piiri 1 on siis alakerran patterit + samassa kierrossa oleva kylppärin lattialämmitys.
Piiri 2 on yläkerran lattialämmitys, tehtynä kipsisoirosysteemillä.
Alakerran patterit (8 kpl, joista yksi on yläkerran wc:ssä) ovat vanhoja yksilehtisiä ja kylppärin lattian lämpöjä rajoittaa Oventropin paluulämpötilan haistelija.
Tilanne 1: Shuntti automaatilla, alakerrassa termarit.- Alakerta pysyy suht halutussa lämpötilassa, jostain syystä ainakin yksi huone, joka on eniten maata vasten, jää johonkin 19-20 asteeseen. Riittämätön patteri varmaan syynä.
- Yläkerta suht ok halutussa lämmössä. Kun shuntti on automaatilla, niin se ei koskaan ole kokonaan auki eikä kiinni. Se pysyttelee siinä n. puolen välin huitteilla ja rupeaa heti säätämään itseään kiinni tai auki, kun lämpötila eroaa pyynnistä yhdellä asteella. Tätä eroa ei voi säätää mistään. Kipsissä vain ei ole sellaista varaavuutta kuin betonissa ja ymmärtääkseni tästä syystä shuntti ei liiku isommalla skaalalla? Kiertovesipumppu on lähes aina täysillä, meno-paluun ero jotain parin asteen luokkaa.
- Tässä setupissa koneelle palaa kummastakin piiristä viileähköä vettä ja lepoajat jäävät pääsääntöisesti pakolliseen 20 minuuttiin, ei hyvä.
Tilanne 2: Shuntti automaatilla, alakerrassa termarit irti.- Kovempi virtaus piiri 1:ssä, lepoajat kasvavat ja varmaan siis samalla käyntiajat. Latautuuko nyt sitten lämmityspiiri hieman paremmin ja tästä syystä paluu puskurille ei kylmennä niin nopeasti puskuria?
Tilanne 3: Shuntti käsikäytöllä, alakerrassa termarit irti.- Tällä mennään nyt. Koskaan ei ole pysynyt sisälämpötila näin tarkasti halutussa tilassa ylhäällä sekä alhaalla. Menee homma mielenkiintoiseksi...
Olen myös kokeillut siten, että shuntti on käsikäytöllä ja alakerrassa termarit. Tälläkin saa lattiaa varautumaan edes himpun verran paremmin ja näin ollen lepoajatkin ovat enemmän kuin 20 min. Ilmeisesti jompi kumpi piiri tulisi mielellään aina olla rajoittamaton.
Tarttis saada tuohon lattiaan joku Opation-modauksen tyyppinen ratkaisu, mutta miten, sitä en tiedä. Eli koneen käydessä shuntti olisi täysin auki ja menisi sen jälkeen kiinni.
Vielä puskurin syöttöpumpun nopeudesta. En todellakaan pidä sitä täysillä, paitsi ehkä kovimmilla pakkasilla. Tällä saan lähtevän veden lämpötilan pari astetta alemmas ja pärjään ilman vastuksia hivenen pidemmälle.
Jos latauspumppu on täysillä, niin kunnollista latautumista ei tapahdu. En sitten tiedä, että latautuuko itse asiassa puskuri liiankin nopeasti, mutta kun lämmityspiireistä palaa sitten kylmempää vettä, niin lepoajoista ei ole tietoakaan. Onhan se vähän eri asia, että ladataanko sitä reilun kolmen asteen erotuksella tai sitten lähemmän seitsemän asteen erolla. Enemmän sinne lämpöä saa, kun pidän pumpun 50 %, jolloin meno-paluun ero (lauhdutin) on 6,4-6,8 astetta ja virtausnopeus 22,16 l/min.
Mistään kun ei pääse säätämään sitä, että paljonko halutaan puskurin latautuvan yli pyynnin. Jos tätä pystyisi säätämään, niin ei kun pumppu täysille ja enemmän pyynnin yli.
Ja mikä vielä on ihmetyttänyt on se, että miten ihmeessä tuossa neliputkikytkennässä nuo vesivirrat menee. Jos esim. puskurille menee pumpulta 45 asteista, niin lämmitysverkkoon lähtee n. 43 asteista. Onko latauspumpun nopeus liian kovalla vai liian hiljaisella? Vaikka pidän latauspumpun nopeuden 50 % ja piiri 1 pumpun täysillä, niin ei tuossa paljon muutosta tapahdu...
Samoin, jos mittaan puskurilta pumpulle palaaven veden, niin se on aina lämpöisempää, mitä lämmityspiireistä palaa puskurille, jopa muistaakseni lämmityksen lopussakin.
Ugh, olen puhunut!