Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon  (Luettu 10636 kertaa)

Poissa SJS82

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Ollaan siirtymässä puulämmityksestä maalämpöön ja tukea kaivattaisiin sopivan mitoituksen valitsemisessa ja järjestelmän toteutuksessa niin, että toimii järkevästi. Tarjouksia on kyselty ja niin mitoituksessa kuin toteutuksessakin on ollut vaihtelua. Tarkoituksena on ottaa ns. avaimet käteen paketti.

Talo, valmistunut 1998, Asuinala noin 230m2, Keski-suomessa. Lämmitettävää tilaa kuutioina noin 590m3. Puurunkoinen, lämmintä tilaa kahdessa kerroksessa. Pääosin patterilämmitys, mutta märkätiloissa, kodinhoitohuoneessa ja vessoissa on lattialämmitys.  Koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla. Taloa lämmitetään puukeskuslämmityksellä. Arimax 240 + 1100l varaaja. Tarkkaa määrää lämmitykseen käytettävästä puumäärästä ei ole. Meillä on vasta kolmen talven kokemus tästä talosta ja sen lämmittämisestä. 20-25 pinokuutiota + noin 7 000 kWh sähköä on varmaan melko hyvä arvaus. Epämääräinen arvio jokatapauksessa puun osalta :)

Autotalli, valmistunut 2012, Runko 125 mm ja katolla 40 cm selluvilla. Lämmintä tilaa 43m2 ja kuutioina noin 120m3. Sitä on tarkoitus pitää talvisin vain noin +10 C lämpötilassa. Tallissa on lattialämmitys. Tällähetkellä se lämpiää 2 kW öljypatterilla, joka ainakin näin leutona talvena riitti ihan kivasti. Minulla on ollut 11.12.2012 lähtien mittari, joka tänään 14.4.2013 näyttää 2450 kWh. Autotallissa on lähes kaikki valmiina lämmitystä varten. Sinne on vedetty lattialämmitysputket ja jakotukki ja tallista ulottuu lämpökanaali routasuojausten ulkopuolelle. Talon ja tallin väliin pitäisi vetää noin 35 metriä lämpökanaalia.

Vielä on vähän epäselvää, että kannattaako talli yhdistää talon lämmitykseen vai ei. Noin pienen tilan pitäminen puolilämpöisenä kun ei aivan mahdottomia kuitenkaan kustanna vaikka sinne tekisi ihan sähköllä toimivan lämmityksen. Lämpökanaali on käsittäkseni noin 50€/m, joka tekee sen 1750€. Tähän tulee tietenkin sitten päälle vielä kytkennät. Tarkoituksena on joka tapauksessa ensi kesänä tehdä kaivuutöitä talon edustalla tallin ja talon välillä, joten lämpökanaalin veto sopisi samalla. 

Päällimmäisenä kysymyksenä tallin liittämisen kustannusten/järkevyyden lisäksi on, että kuinka kytketään? Ainakin yksi tarjoaja meinasi lisäshunttisarjan laittamista lämmön alentamiseksi pumpun päässä ja, että sama vesi kiertää myös tallissa. Toinen tarjoaja taas oli ehdottomasti sitä mieltä, että qlycoli kiertämään putkiin. Itseäni myös huokuttaisi qlycolin laittaminen tallin kiertoon, koska silloin ei olisi aivan pakollista pitää tallia lämmössä ja muutenkaan seurailla niin tarkkaan tallin vesien lämpöjä.

Maalämpöpumppujen tarjoajien välillä on muutenkin huomattavia näkemyseroja ja näiden punnitsemiseen tarvitsinkin apuja. Erot liittyvät pumpun mitoitukseen, kaivon mitoitukseen ja siihen, että kannattaako varaaja pitää mukana, kun puulla ei lämmitetä vai sulkea se pois. Mielelläni pitäisin systeemit simppelinä ja varaaja kokoajan mukana. Etuna näkisin myös, että varaajan ollessa käytössä, joten vesi vaihtuu ja luulisin tämän olevan vanhan järjestelmän säilyvyyden kannalta parempi

Tässä tähän mennessä saamani mitoitukset ja vähän omia tuumailuja kustakin:

1. Danfoss DHP-HL 16 kW + 200 l työsäiliö + 300 l käyttövesivaraaja + 2x165 m kaivoa. Tämän kanssa oli sellainen kytkentä, että varaaja pois, kun ei lämmitetä puulla. Mitoituksessa mukana talo+talli.
2. Danfoss DHP-HL 12 kW + 200 l työsäiliö + 2x120 m kaivoa. Tämän kanssa oli sellainen kytkentä, että varaaja pois, kun ei lämmitetä puulla. Mitoituksessa mukana vain talo. Oudoksun, että miksi kaksi matalaa kaivoa yhden syvemmän sijaan. Mitoittajan mukaan yksi ei riitä. Olen kuitenkin siinä ymmärryksessä, että yksi syvä on tehokkaampi kuin kaksi matalaa.
3. Stiebel WPC 10 + 200l puskurivaraaja + kaivo 1x190 m. Energiapeittoaste 110%. Tämän kanssa oli sellainen kytkentä, että varaaja pois, kun ei lämmitetä puulla. Mitoituksessa mukana talo+talli.
4. Stiebel WPF 10 Basic + 1x190 m kaivo. Energiapeittoaste 110%. Pumppu kytketään suoraan vanhan järjestelmän rinnalle. Käyttää vanhaa varaajaa. Edullisempi vaihtoehto, mutta käyttöveden kanssa haastetta, koska etenkään kesäaikaan ei koko varaajaa kannata käyttöveden takia pitää kuumana. Muuten pidän ideasta. Voisihan sen käyttöveden esilämmittää varaajassa ja kytkeä perään pienen sähkövaraajan, mutta tilaa ei pannuhuoneessa oikein ole lisävaraajalle.
5. Thermia Diplomat Optimum G3 10 + 224 m kaivoa. Energiapeittoaste 99,1%. Kytketään vanhan järjestelmän rinnalle, varaajaa ei suljeta pois.  Mitoitettu niin, että tallinkin voi liittää mukaan. Pidän ajatuksesta, mutta tulevatko pumpun käyntijaksot liian pitkiksi?
6. Viessmann Vitocal 222-G 10 kW + 180 m kaivoa. Energiapeittoaste 100%. Kytketään vanhan järjestelmän rinnalle, varaajaa ei suljeta pois. Mitoitettu niin, että tallinkin voi liittää mukaan. Vastaava kuten yllä. Pidän ajatuksesta, mutta tulevatko pumpun käyntijaksot liian pitkiksi ja voiko kaivo alkaa jäätämään kovilla pakkasilla, kun kerralla yritetään ottaa pitkänaikaa lämpöä?

Muilta en vielä ole saanut tarjouksia, mutta ainakin Lämpöässän edustajalta on moinen tulossa lähiaikoina. Lämpöässissä vaan on monessa melko isot varaajat, joten tuleekohan nykyisen 1100l kaverina turhan paljon vesimassaa lämmitettäväksi?

Huomioitavaa vielä on, että noissa yllä olevissa mitoituksissa ainakin osa on tehty sen mukaan, että talo olisi 540m3, mutta tarkemmin laskettuani todellinen 40-50 kuutiota enemmän, kun otetaan kaikki seinien välissä oleva tila mukaan (väliseinät).

Ja toinen huomioitava asia on, että kallio tulee nähtävästi vastaan vasta 20 metrissä. Näin on ainakin ollut parilla naapurilla ihan tuossa 50 metrin sisään meidän talosta.

Stoorista tuli valitettavan pitkä, mutta toivottavasti edes joku jaksais lukea ja heittää mielipiteitä :)

...
Editoinut "tomppeli.: poistin lisäämäni liitetiedoston, jotta liitetiedostokansio ei täyttyisi liiaksi!
« Viimeksi muokattu: 14.11.13 - klo:11:59 kirjoittanut tomppeli »

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #1 : 14.04.13 - klo:18:00 »
Lainaus
Mielelläni pitäisin systeemit simppelinä ja varaaja kokoajan mukana.

Mikä tahansa vaihtoventtiilipumppu voisi olla vaikka noin  http://aijaa.com/dEu5Ap

Meillä on tuollainen systeemi ollut 15v käytössä,sellainen ero että meillä on tulistinpumppu Ekowell EPT 400 jossa käyttövesi lämpiää tulistinteholla.
Tuolla putkikytkennällä isoa varaajaa voi lämmittää puukattilalla ja lämpöpumpulla vaikka siten että kun varaajan lämpö laskee menoveden lämpötilan tienoille niin lämpöpumppu alkaa automaattisesti pitämään varaajan lämpötilaa sopivana.Jos puukattilalla lämmitetään varaajaa niin lämpöpumppu huilaa sen aikaa kun varaajan lämpö on korkeampi kuin menoveden pyyntilämpötila

Tuollainen 1100l:n varaaja on aika passeli 10-17kw:n teholuokan lämpöpumpulle patteriverkon (puskuri)varaajaksi.Esim 10kw:n tehoinen lämpöpumppu nostaa (pelkän)varaajan lämpötilaa n 10C/1h
Käyttövesivaraaja kannattaa laittaa erillisenä tai lämpöpumppuun integroituna niin lämpöpumppu toimii hyvällä hyötysuhteella.

Mitenhän patteriverkon lämmitysteho riittää jos kovimmilla pakkasilla menoveden lämpö on 50 astetta?Maalämpöpumpuilla pitäisi tuolla pärjätä että käyttö olisi taloudellista
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa SJS82

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #2 : 14.04.13 - klo:18:18 »
Juu, Matias, tähän sun kytkentään olinkin jo aiemmin törmännyt tätä foorumia tutkiessani. Lohdullista kuulla, että muilla on jo käyttökokemuksia ko. systeemistä.

Oliko tuossa sun varaajassa oikein lisäksi vielä paikat tuollaiselle lisäkierrolle jota sun tapauksessa käytetään maalämpöpumpun kanssa? Meillä varaaja on Högforsin ja siinä ei valitettavasti tuollaista ole. Niin ja lämpöä säätelee Ouman 80.

Meillä menee vasta aivan kovimmilla pakkasilla yli 50 asteen menoveden lämpötila. En muista koskaan nähneeni yli 55 asteen lämpöä, jos noihin mittareihin nyt on luottamista.


Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 865
  • yli-ikämies
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #3 : 14.04.13 - klo:18:44 »
Talo, valmistunut 1998, Asuinala noin 230m2, Keski-suomessa. Lämmitettävää tilaa kuutioina noin 590m3. Puurunkoinen, lämmintä tilaa kahdessa kerroksessa. Pääosin patterilämmitys, mutta märkätiloissa, kodinhoitohuoneessa ja vessoissa on lattialämmitys.  Koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla. Taloa lämmitetään puukeskuslämmityksellä. Arimax 240 + 1100l varaaja. Tarkkaa määrää lämmitykseen käytettävästä puumäärästä ei ole. Meillä on vasta kolmen talven kokemus tästä talosta ja sen lämmittämisestä. 20-25 pinokuutiota + noin 7 000 kWh sähköä on varmaan melko hyvä arvaus. Epämääräinen arvio jokatapauksessa puun osalta :)

Autotalli, valmistunut 2012, Runko 125 mm ja katolla 40 cm selluvilla. Lämmintä tilaa 43m2 ja kuutioina noin 120m3. Sitä on tarkoitus pitää talvisin vain noin +10 C lämpötilassa. Tallissa on lattialämmitys. Tällä hetkellä se lämpiää 2 kW öljypatterilla, joka ainakin näin leutona talvena riitti ihan kivasti. Minulla on ollut 11.12.2012 lähtien mittari, joka tänään 14.4.2013 näyttää 2450 kWh. Autotallissa on lähes kaikki valmiina lämmitystä varten. Sinne on vedetty lattialämmitysputket ja jakotukki ja tallista ulottuu lämpökanaali routasuojausten ulkopuolelle. Talon ja tallin väliin pitäisi vetää noin 35 metriä lämpökanaalia.
Tein kaksi laskelmaa, joiden PDF -tulosteet liitin omaan aloitusviestiisi.
- Ensimmäisessä talo ilman tallia.
- Toisessa talo + talli. Lämpökanaalin häviöitä ei ole huomioitu ollenkaan.

Jälleen huomautan, että nämä laskelmat ovat vain suuntaa -antavia, ei mitään takuu mitoituksia!
Paikalliselta alan ammattisuunnittelijalta tai vastuulliselta maalämpötoimittajalta saat sellaisenkin.!


Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #4 : 14.04.13 - klo:19:33 »
Lainaus
Oliko tuossa sun varaajassa oikein lisäksi vielä paikat tuollaiselle lisäkierrolle jota sun tapauksessa käytetään maalämpöpumpun kanssa? Meillä varaaja on Högforsin ja siinä ei valitettavasti tuollaista ole.

Tarkoitatko lisäkierrolla noita maalämpökoneen liitäntöjä varaajaan?

Jos niitä tarkoitat niin eipä tässä Jämä Kantikas varaajassa muuten ollut yhteitä valmiina mutta varaajan päällä on tuuman yhde ilmanpoistoa varten,siihen liitin lämpöpumpulta tulevan putken ja varaajan tyhjennysyhde ihan alareunassa on toinen,siihen liitin lämpöpumpulle menevän paluuputken.

Voishan lämpöpumpun meno- ja paluuputken liittää vaikka kattilan ja varaajan putkiin lähelle varaajaa T-kappaleilla.
Kattilan toiseen putkeen kannattaa  laittaa takaiskuventtiili,muuten lämpöpumpun latauspumppu kierrättää osan vedestä kattilan kautta ja se syö turhaan lämpötehoa.

Samoin lämpöpumpun ja varaajan väliin toiseen putkeen kannattaa laittaa takaiskuventtiili,muuten taukojakson aikana varaajan ylä- ja alaosan lämmöt tasoittuu kun varaajaan muodostuu lämpötilaeroa niin alkaa kiertää luonnonkierrolla varaajan yläosasta lauhduttimen kautta varaajan alaosaan.

Isosta varaajasta on sellainen etu että lämpöpumpun tehon voi mitoittaa huoleti yläkanttiin,ei ole pelkoa pätkäkäynnistä.
Varaajaan pystyy käyntijakson aikana lataamaan reilusti tehoa ja kun on lauhemmat kelit  niin taukojaksot vaan pitenee,käyntijaksot on aina suht samat.

Tässä meidän käynti/taukojaksot tältä päivältä,lämpöpumppu käy 4-6 kertaa/vrk riippuen lämmönkulutuksesta  http://www.saunalahti.fi/matsut/talo/day.jpg


9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa SJS82

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #5 : 14.04.13 - klo:19:35 »
Kiitokset tomppeli. Tuon laskelman mukaan taloon riittäisi siis 10 kW pumppu täystehoon, mutta kaivoa sais olla hulppeat 232 m. Laskelmassa sanotaan, että kaksi kaivoa, mutta eikös yhdenkin voi tehdä noin syvän? Tallin kanssa 13 kW pumppu ja 292 m kaivoa.

Kahdella kaivolla pehmeän maan osuus nostaa kustannuksia noin 800€, koska pehmeetä maata noin 20 m ja lisäkustannuksia tulee noin 40 €/m

Lämpökanaalin lämpöhäviötä tuossa just pähkäilin ja googlettelin. Lämpökanaalin häviöksi oli monessa paikkaa arvioitu 25 W/m. Tähän en kuitenkaan usko. Ainakin se on huomattavasti pienempi, jos kierrossa ei ole kovin lämmintä vettä. Niin meneeköhän pahasti mettään, jos arvioisi lämpökanaalin vievän noin 10 W/m ja lämmityskaudeksi laskee 8 kk. Eli 5760 h * 0,01 kWh/m * 35 m = noin 2 000 kWh/vuosi



Poissa SJS82

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #6 : 14.04.13 - klo:19:45 »

Tarkoitatko lisäkierrolla noita maalämpökoneen liitäntöjä varaajaan?


Juu, juurikin niitä maalämpökoneen liitäntöjä tarkoitan lisäkierrolla. Luulin, että sulla on varaajassa ollut enemmänkin paikkoja. Tuohan olisi tosiaan yksi vaihtoehto miten oot sen kytkenyt. Ainakin varmasti kattaa koko varaajan, kun tulee aivan ylös ja poistuu aivan alhaalta :)

Nuo takaiskut on tosiaan hyvä havainto. Meillä on kattilassa kyllä termostaatti, joka aukeaa vasta, kun kattilan kierron lämpötila on yli 70 ast, tätä ennen kiertää käsittääkseni ns. hullunkiertoa. Ajaisikohan ko. termostaatti saman asian?

Mikäs tämä kuvassa näkyvä Pollucom on?

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 865
  • yli-ikämies
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #7 : 14.04.13 - klo:20:00 »
Kiitokset tomppeli. Tuon laskelman mukaan taloon riittäisi siis 10 kW pumppu täystehoon, mutta kaivoa sais olla hulppeat 232 m. Laskelmassa sanotaan, että kaksi kaivoa, mutta eikös yhdenkin voi tehdä noin syvän? Tallin kanssa 13 kW pumppu ja 292 m kaivoa.

Kahdella kaivolla pehmeän maan osuus nostaa kustannuksia noin 800€, koska pehmeetä maata noin 20 m ja lisäkustannuksia tulee noin 40 €/m

Lämpökanaalin lämpöhäviötä tuossa just pähkäilin ja googlettelin. Lämpökanaalin häviöksi oli monessa paikkaa arvioitu 25 W/m. Tähän en kuitenkaan usko. Ainakin se on huomattavasti pienempi, jos kierrossa ei ole kovin lämmintä vettä. Niin meneeköhän pahasti mettään, jos arvioisi lämpökanaalin vievän noin 10 W/m ja lämmityskaudeksi laskee 8 kk. Eli 5760 h * 0,01 kWh/m * 35 m = noin 2 000 kWh/vuosi
Ohjelma olettaa, että ei voitaisi porata yli 220 metrin syvyisiä lämpökaivoja.
Yksi on aina järkevämpi ratkaisu, kuin kaksi, jos vain saat porarin, joka pääsee tarpeeksi syvälle.
Monet porarit pääsevät 240 metriin.

Jos lämpökanaalissa kiertää matalalämpöistä nestettä, ovat häviöt pienemmät.
2000 kWh /vuosi ei vielä juurikaan muuta tuota mitoitusta.
Jos voit laittaa tallin lattiakierron oman pakkasen kestävän lämmityspiirin omalla levylämmönvaihtimella ja kiertopumpulla, voi sen vaikka välillä pysäyttääkin.!
Kierrossa oleva pakkasneste ei jäädy.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 070
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #8 : 14.04.13 - klo:20:20 »
Omasta kokemuksesta sanon ettei 10kW (8.5kW) ole tuolle talolle ihan täysteho. Tuolla patteriveden lämpötilalla ottaisin 12kW ilman tallia ja 13-15kW tallin kera. 1-2kW putoaa tehosta pois kun tehdään kuumaa vettä.

Ota porariksi Jämsästä porakaivoliike Kallioniemi, porasi meille 220m reiän ja Himokselle jo vuosia sitten 460m reiän. Tekee edelleen 160mm reikiä, joihin saat kolmi- tai neliputkisen keruupiirin. Tällöin syvän kaivon virtausvastus ei aiheuta ongelmaa. Kahdella putkella ei onnistu. http://www.porakaivot.fi/

Ilman muuta kannattaa tallikin laittaa maalämmölle. Jonkun verran ihmiset on tehnyt noita kanaaleita itsekkin ja toiset myy niitä halvalla kun suunnitelmat muuttuu: http://forums.offipalsta.com/showthread.php?t=92924

Glykolia piiriin ja levylämmönvaihdin talon lämmityspiirin paluuputkeen. Kannattaa lähteä liikkeelle kuitenkin siitä että tallin pitää lämpimänä. 10 astetta ei oikein kuulosta järkevältä. Käyttökustannuksissa eroa joitakin kymppejä vuodessa.

Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #9 : 14.04.13 - klo:20:38 »
Lainaus
Mikäs tämä kuvassa näkyvä Pollucom on?

Energiamittari.Laitetaan yleensä paluuputkeen (viileämpi vesi)
Mittari tallettaa ja näyttää kumuloituvan tehon(kwh),reaaliaikaisen tehon(kw) ,virtauksen l/h,meno-ja paluulämpötilat ja dt:n.Tuolta ebaysta niitä yleensä hommataan 15-20e/kpl

http://viewitem.eim.ebay.fi/Diverse-WRMEMENGENZHLER-WRMEZHLER-SENSUS-POLLUCOM-E-verschied-Ausfhrungen/320881930658/item
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 865
  • yli-ikämies
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #10 : 14.04.13 - klo:21:24 »
Omasta kokemuksesta sanon ettei 10kW (8.5kW) ole tuolle talolle ihan täysteho. Tuolla patteriveden lämpötilalla ottaisin 12kW ilman tallia ja 13-15kW tallin kera. 1-2kW putoaa tehosta pois kun tehdään kuumaa vettä.
Olen samaa mieltä, kuin sailor.
Ota huomioon, että maalämpöpumpun antoteho on aina nimellistehoaan pienempi patterilämmityksellä (= B0 / W50 -teho).
Nimellistehon on yleensä ilmoitettu lattialämmitykselle (B0 / W35).

Lisäksi, jos on aina syytä valita vaihtoehto, joka varmasti riittää!
Tämä pätee niin pumpun antotehon, kuin porakaivon syvyyden suhteen.
Liian pientä on on vaikea suurentaa jälkikäteen.
Pieni yliteho ei haittaa mitään.!

Poissa 3xJ

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 196
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #11 : 15.04.13 - klo:07:22 »
Minä kyllä laittaisin talliin ilmalämpöpumpun. N. 1500€ investointi asennettuna eikä tarvi miettiä kanaaleita ja piirien jäätymisiä. Itse asensin pari vuotta sitten huoltotilaan ILPin ja sillä pysyy 600m3 kymmenessä asteessa n. 3000kWh vuosikulutuksella.
------------------
MLP: Gebwell T20/1000l G-energy HP
Lähde: 3x400m savimaassa
Kohde: 385m2 + 50m2 puolilämmintä, v. 1963

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 070
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #12 : 15.04.13 - klo:09:45 »
Minä kyllä laittaisin talliin ilmalämpöpumpun. N. 1500€ investointi asennettuna eikä tarvi miettiä kanaaleita ja piirien jäätymisiä. Itse asensin pari vuotta sitten huoltotilaan ILPin ja sillä pysyy 600m3 kymmenessä asteessa n. 3000kWh vuosikulutuksella.

Tallissa on jo vesikiertoinen lattialämmitys rakennettu. ILP on Kiinalaista pilipalitekniikkaa, jonka elinkaarikustannukset ovat aivan eri luokkaa kuin maalämpöön liitetyn järjestelmän. En ottaisi Keski-Suomeen(kaan).
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa SJS82

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #13 : 15.04.13 - klo:23:16 »
Juu, tosiaan on jo nuo putket tallissa, niin pitäähän ne käyttöön saada :). Se on sitten toinen asia laittaisinko enää putkia, jos vielä olisi lattia auki. Siinävaiheessa tuntu mahtavalta idealta ja kyllä edelleenkin olen sitä mieltä, että selällään auton alla ollessa on mukavampaa kun lattia on lämmin.

Glycolin laittoon tallin lämmityspiiriin oon vähän tullut toisiin aatoksiin, että kannattaako kuitenkaan. Olisi meinaan simppelimpi pitää sama vesi kiertämässä kaikkialla ja hoitaa tallin lämmitys lisäshunttipiirillä. Tämä tietenkin vaatii sen, että talli pidetään aina edes pienessä lämmössä. Sailor on varmasti aivan oikeassa, että siinä ei isoja kustannuksia tule vaikka lämmön pitäisi korkeammallakin, niin tällä logiikalla ei siitä isoja kustannuksia tuu vaikka sen pienessä lämmössä pitäisi aina. Tuon qlykolipiirin teko kuitenkin kustantaa vähän enemmän.

Tuo tosiaan oli hyvä pointti, että pitäisi tuijottaa enemmän noita B0 / W50 arvoja, mutta tuntuvat vaan olevan innokaampia ilmottaan tuon B0 / W35 arvon.

Poissa SJS82

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #14 : 16.04.13 - klo:18:39 »
Omasta kokemuksesta sanon ettei 10kW (8.5kW) ole tuolle talolle ihan täysteho. Tuolla patteriveden lämpötilalla ottaisin 12kW ilman tallia ja 13-15kW tallin kera. 1-2kW putoaa tehosta pois kun tehdään kuumaa vettä.


Hmm. mietin tuossa sellaista, että mistä tuo 8.5 kW tulee? Näyttäisi ainakin Ruotsalaisen testin mukaan olevan omassa pumppupähkäilyssä varsin vahvoilla olevan Viessmann Vitocal 333-G:n lykkäävän 9,7 kW:n voimalla 55 asteen lämpöä (itseasiassa testissä 343-G, mutta käsittääkseni näiltäosin sama kone).

http://www.energimyndigheten.se/Templates/Public/Pages/ProductGroupPageCompare.aspx?productGroupId=144&productTypeVersionID=318&productCompareList=1072,1073,1074,1075,1077,1078,1079,1080&PageID=13233

Jos ymmärsin oikein, niin sulla on siis 15 kW:n kone ja 220 metriä reikää? Hyvinkö on kaivossa riittänyt lämpö?

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 070
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #15 : 16.04.13 - klo:20:02 »
Omasta kokemuksesta sanon ettei 10kW (8.5kW) ole tuolle talolle ihan täysteho. Tuolla patteriveden lämpötilalla ottaisin 12kW ilman tallia ja 13-15kW tallin kera. 1-2kW putoaa tehosta pois kun tehdään kuumaa vettä.


Hmm. mietin tuossa sellaista, että mistä tuo 8.5 kW tulee? Näyttäisi ainakin Ruotsalaisen testin mukaan olevan omassa pumppupähkäilyssä varsin vahvoilla olevan Viessmann Vitocal 333-G:n lykkäävän 9,7 kW:n voimalla 55 asteen lämpöä (itseasiassa testissä 343-G, mutta käsittääkseni näiltäosin sama kone).

http://www.energimyndigheten.se/Templates/Public/Pages/ProductGroupPageCompare.aspx?productGroupId=144&productTypeVersionID=318&productCompareList=1072,1073,1074,1075,1077,1078,1079,1080&PageID=13233

Jos ymmärsin oikein, niin sulla on siis 15 kW:n kone ja 220 metriä reikää? Hyvinkö on kaivossa riittänyt lämpö?

Teknarin testissä Viessmann Vitocal 333-G 5/35 8,32kW ja 5/45 7.95kW ja 0/55 6.56kW --> eli 8kW:n pumpusta tuli 6.5kW pumppu pakkasilla. Ota huomioon että 5/55 tilannetta ei ole olemassakaan, vaan keruuneste menee lähelle nollaa pakkasilla pidemmillä käyntijaksoilla.

Eli ota vaan riittävän suuri pumppu. Tämä mun on 0/35 asteella 20kW mallimerkinnästä huolimatta. Kolmiputkinen keräinputkisto. Kohta tulee vuosi täyteen kun mukana on myös aurinko, joka latailee ylijäämää kaivoon.
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa SJS82

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #16 : 16.04.13 - klo:22:17 »
Hetken löi tyhjää, että onko teknarikin tehnyt testin, mutta ei kun se olikin TM  :D

Eli ilmeisesti siis tämä Ruotsin testi on tehty 5/55 lämpötilaerolla? En bongannut ko. tietoa.

-Samuli

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 496
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöä -98 valmistuneeseen puulämmitteiseen taloon
« Vastaus #17 : 16.04.13 - klo:23:38 »
Hetken löi tyhjää, että onko teknarikin tehnyt testin, mutta ei kun se olikin TM  :D

Eli ilmeisesti siis tämä Ruotsin testi on tehty 5/55 lämpötilaerolla? En bongannut ko. tietoa.

-Samuli

Ei ole. Vaan 0 asteisella keruuliuoksella.

Painaa "Värmeeffekt vid olika temperaturer till radiatorerna" josta aukeaa "Effekten har mätts upp när det är noll grader i kollektorslangen, som finns i borrhålet."

9,7kW lämmitystehoa
cop 2,9
verkosta 3,35kW
kaivoista 6,36kW
Viessmann Vitocal 333-G, 2*180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)